29.05.2023, 12:32

U tijeku novi ciklus prijava za međunarodni program razmjene Erasmus za mlade poduzetnike!

Početkom veljače ove godine počeo je novi ciklus programa Erasmus za mlade poduzetnike. Cilj Programa je povezivanje novih poduzetnika s iskusnim poduzetnicima domaćinima u drugim državama sudionicama zbog razmjene znanja i iskustava. Novim poduzetnicima Program omogućuje ostvarivanje suradnje s iskusnim mentorom te razvijanje vještina koje su potrebne za usavršavanje poslovnog plana i pokretanje vlastitog poduzeća. S druge strane, poduzetniku domaćinu se pružaju novi pogledi na poslovanje vlastite tvrtke, kao i prilika za suradnju s inozemnim partnerima i učenje o novim tržištima. Boravak u inozemstvu može trajati od jednog do šest mjeseci te je financiran sredstvima Programa.


TERA Tehnopolis je lokalna kontakt točka za provedbu programa Erasmus za mlade poduzetnike u koji je uključena od 2019. godine. Od tada pa sve do danas ostvareno je ukupno 13 dolaznih i 25 odlaznih razmjena.

Jedna od uspješnih priča programa Erasmus za mlade poduzetnike je priča o mladoj poduzetnici Tini Ugarković koja je iskoristila prednosti Programa i otišla na razmjenu u Italiju. Nakon gotovo deset godina rada s grafikom, Tina je odlučila započeti vlastito online poslovanje. U želji da ostane na pravom putu i uštedi vrijeme te zanimacijom za životom van granica svoje države, odlučila se prijaviti na program Erasmus za mlade poduzetnike.


Povezala se s Davideom, vlasnikom talijanske agencije SHM koja je specijalizirana u davanju rješenja za marketinške agencije, konzultantske tvrtke i poduzetničke potporne institucije. Svoju priču je započeo kao freelancer, a sada radi s međunarodnim timom od preko 20 ljudi iz više od sedam država. Za Tinu je ovo bio izvanredan spoj te su započeli svoju priču zajedničkom suradnjom u Milanu. Tinin glavni cilj bio je proširiti svoje poslovanje na međunarodno tržište, što je njihova suradnja i omogućila.

Tinine dnevne aktivnosti bazirale su se na projekt menadžmentu i pisanje sadržaja. Također, prikupila je sva potrebna znanja o SEO, što je početna točka Tininhih budućih usluga. Neke od ostalih aktivnosti koje su provodili su UI/UX review, konzultacije o poslovanju te korištenje novih alata poput Asana i Markupa.

Razmjena je bila iznimno korisna objema stranama; Tina je naučila projekt menadžment i kako surađivati s međunarodnim klijentima i kolegama, a Davideu je iznimno doprinijela Tinina svježa perspektiva i koristan doprinos. Također je uvelike pomogla u pisanju sadržaja i projekt menadžmentu. Davide je posebice briljirao zbog Tininih hvalevrijednih vještina pisanja i lekture tijekom razmjene. Osim rada s novim alatima, Tina i Davide su pokrili i različita područja digitalnog marketinga poput SEO vještina pomoću kojih je Tina naučila upotrijebiti prave ključne riječi i time tekst omogućiti i visoko pozicionirati u Google tražilici. Također, povećali su vidljivost njihovih web stranica zbog rada SHM-a s nekoliko klijenata, što je rezultiralo povećanim prometom, brojem mušterija i zaradom.

"Ovo iskustvo bilo je prvi korak započinjanja mojeg poslovanja s međunarodnom publikom. Naučila sam kako voditi digitalnu agenciju i stekla profesionalno samopouzdanje. Moj domaćin je nekoliko poslovnih godina ispred mene tako da je rad s njim bio pogled u poduzetničku kristalnu kuglu.", rekla je Tina.

"Rad s Tinom bilo je jedno iznimno bogato iskustvo. Uspješno smo dijelili ideje o našim tvrtkama i davali konstruktivne poglede iz tuđe perspektive. Ovom suradnjom sam napredovao profesionalno i osobno, čime je ovo iskustvo još korisnije.", izjavio je Davide.

Svi koji žele ponoviti Tinino ili Davideovo iskustvo, mogu nam se javiti e-poštom ured@tera.hr, telefonom na 031/251-000, osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6 u Osijeku ili putem naše kontakt forme.