Erasmus za poduzetnike početnike

EYE – prekogranični program izmjene koji pruža novim ili potencijalnim poduzetnicima priliku da usavrše svoja znanja za vlastito poslovanje kod iskusnijih poduzetnika u zemljama EU.

Mladi poduzetnik(NE) ima priliku razviti svoje vještine i skupiti dovoljno iskustva kako bi počeo voditi vlastiti posao, a to mu omogućuje domaći i mnogo iskusniji poduzetnik(HE).

Domaći poduzetnik dobiva priliku za pronalazak novih partnera i otkrivanju novih tržišta.


Povijest projekta

Program Erasmus za mlade poduzetnike pokrenut je od strane Europske unije 2009 godine, a pod vodstvom je Opće uprave za poduzetništvo i industriju i Europske komisije. Program je nedavno postao članom CIP-a, te otvorio se poduzetnicima iz EEA zemalja, zemljama kandidatima i poduzetnicima iz Albanije, Srbije i Izraela.

Glavni cilj programa je pomoć novim odnosno mladim poduzetnicima da razviju svoje vještine, obogate svoja iskustva kroz učenje i umrežavanje, provodeći vrijeme kod iskusnijih poduzetnika u drugim zemljama EU.
To bi nadalje značilo unaprjeđenje internacionalizacije, poduzetništva i konkurentnosti novonastalih poduzeća.

Što program pruža?

Uz pomoć učenja i usavršavanja, start- up i potencijalni poduzetnici steći će sposobnosti i perspektive koji će biti ključni u razvitku njihova poslovanja.
Novi poduzetnici koristit će svježi poduzetnički duh, poznavanje vlastitog tržišta i kultura kao izvor novih ideja.

Bilo da su novi ili iskusni poduzetnici Program nudi značajnu dodanu vrijednost za oba poduzetnika. Korisiti uključuju razmjenu, znanje, iskustvo, umrežavanje diljem Europe, nove poslovnu suradnju i nova tržišta.
Ovakvim načinom suradnje na dobitku su i novi poduzetnici i domaći poduzetnici.

Kako program funkcionira?

Lokalne kontakt točke – Posredničke organizacije(IO), nadležne za poslovnu potporu iz zemalja sudionica podržavaju Nova poduzeća(NE) i domaća poduzeća(HE) u umrežavanju i pronalaženju poslovne razmjene. IO će olakšati pripremu za poslovnu razmjenu kako bi nova poduzeća izvukla maksimalnu korist od iskusnih poduzeća. Aktivnosti su kordinirane na europskoj razini od strane Ureda za potporu. Posredničke organizacije pružaju praktičnu i financijsku pomoć u periodu usavršavanja NE od 1 do 6 mjeseci. Također pružaju pomoć u pronalasku poduzetnika koji će se najviše poslovno podudarati sa novim/potencijalnim poduzetnikom.

Prije samog početka poslovne razmjene IO-s će održati obuku kako bi NE-s započeli proces razmjene. Djeluju kao kontakt točke za NE i pomažu u praktičnom pogledu, kao što je pronalazak stanovanja, transport i osiguranje.
Ovisnu o trajanju i zemlji poslovanja NE primaju financijsku pomoć od strane EU ovisno mjesečnoj stopi rasta pojedine zemlje.

Tko je sve uključen?

Novi poduzetnici( New entrepreneurs) – Poduzetnici u ranoj fazi poslovanja. Pod tim se podrazumijeva poduzeća koja tek planiraju nastati ili već nastala poduzeća, ali koja su do 3 godine stara.

Domaći poduzetnici (Host entrepreneurs) – Iskusni i uspješni poduzetnci. Pod tim se podrazumijeva fizičke osobe koje su vlasnici poduzeća starijeg od 3 godine ili poduzetnici koji su direktno uključeni u uprave malih i srednjih poduzeća.

Posredničke organizacije(Intermediary Organisations) – organizacije nadležne za potporu i provođenje programa, a to su : 

1.Gospodarske komore
2.Razvojne agencije
3.Poslovni inkubatori

Za prijavu i sudjelovanje u projektu posjetite web starnicu: http://www.erasmus-entrepreneurs.eu/ ili se javite kontakt osobi u HR:

Gojko Jelavić
tel:01/4606-744
E-mail: gjelavic@hgk.hr