10.11.2023, 13:58

U sklopu Voogle konferencije 2023. obilježeno 30 godina Jedinstvenog tržišta EU te 15 godina EEN-a

U četvrtak, 09. studenog 2023. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, održana je peta Voogle konferencija pod nazivom „Expanding horizons in hardware“ u organizaciji Tehnološkog parka Varaždin i Makerspace Varaždin u suorganizaciji s partnerima iz Enterprise Europe Network. Riječ je o međunarodnom, inspirativnom i informativnom eventu koji privlači poznate poduzetnike, investitore i stručnjake iz poslovnog svijeta koji žele podijeliti svoje priče o uspjehu, izazovima s kojima su se suočili i lekcijama koje su naučili na svome putu.

U sklopu konferencije obilježeno je i 30 godina Jedinstvenog tržišta EU koje je označilo novu eru za europsko gospodarstvo, otvarajući neograničene mogućnosti za tvrtke svih veličina. Trideset godina Jedinstvenog tržišta simbol je predanosti suradnji, inovacijama i napretku. Ovo izvanredno postignuće uklonilo je mnoge prepreke, omogućilo slobodno kretanje roba, usluga, ljudi i kapitala u EU te potaknulo gospodarski rast. Jedinstveno tržište otvorilo je vrata za 500 milijuna potrošača, smanjilo troškove poslovanja i potaknulo konkurenciju i inovacije. Rezultat su kvalitetniji proizvodi i usluge za potrošače po povoljnijim cijenama.


Isto tako, proslavljena je i 15. godišnjica Enterprise Europe Network (EEN), nezaobilaznog partnera hrvatskih poduzeća u njihovoj globalnoj ekspanziji. Tina Pahić, koordinatorica hrvatskog EEN konzorcija istaknula je da ovaj jubilej označava ne samo dugogodišnju predanost suradnji i inovacijama, nego i izuzetne rezultate koji su postignuti zajedno. Navela je da hrvatski EEN konzorcij čine pest partnerskih institucija. Hrvatska gospodarska komora kao koordinator konzorcija zajedno s partnerima Tehnološki park Varaždin, HAMAG-BICRO, Step Ri, Tera tehnopolis Osijek i Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Splitu. „Tijekom proteklih 15 godina, EEN mreža je postala sinonim za poticanje gospodarskog rasta, razvoja inovacija i povezivanja poslovnih subjekata diljem Europe. Kroz nesebičan rad, timski duh i neprestanu težnju ka izvrsnosti, uspjeli smo pružiti neprocjenjivu podršku poduzetnicima, malim i srednjim tvrtkama te istraživačkim institucijama“. Također je navela želju za nastavkom gradnje na ovim temeljima, širenje mreže partnera i pružanje još veće podrške institucijama i internacionalizaciji EEN članova.


U nastavku konferencije stručnjaci su nas uveli u svijet razvoja hardverskih proizvoda, sigurnosti hardvera i najbolje prakse zaštite proizvoda, govorilo se o izazovima i prednostima proizvodnje u Kini, etičkim aspektima umjetne inteligencije i ravnoteže između inovacija i odgovornosti. Ispričane su inspirirajuće priče o početku razvoja vlastitog hardverskog startupa, naučenim lekcijama i iskustvima onih koji su svoje ideje pretvorili u poznate proizvode. Dio konferencije bio je posvećen i izvorima financiranja za startupove, a istaknuta je i uloga inkubatora i akceleratora u podršci hardverskim startup tvrtkama. Konferencija je okupila velik broj stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, poduzetnike koji se bave hardverom te investitore, proizvođače, studente i akademsku zajednicu.