13.12.2023, 09:54

Otvara se novi poziv u sklopu programa European Partnership on Innovative SMEs / Eurostars-3

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) najavljuje otvaranje 6. poziva u sklopu programa Eurostars 12. siječnja 2024. godine. Eurostars je dio Europskog partnerstva za inovativna mala i srednja poduzeća. Partnerstvo sufinancira Europska unija kroz Horizon Europe. Eurostars je instrument financiranja koji podržava inovativna mala i srednja poduzeća i projektne partnere (velike tvrtke, sveučilišta, istraživačke organizacije i druge vrste organizacija) financiranjem međunarodnih zajedničkih istraživačko-razvojnih i inovacijskih projekata. Sudjelovanjem organizacije mogu pristupiti javnom financiranju za međunarodne suradničke projekte istraživanja i razvoja u svim područjima.

Za uspješnu prijavu za Eurostars morate:

• Definirati svoju projektnu ideju
• Surađivati na međunarodnoj razini, razmjenjujući stručnos
• Razvijati proizvode, procese ili usluge koji se mogu lako komercijalizirati

Svoju prijavu projekta istraživanja i razvoja i inovacija podnose se centralno EUREKA Tajništvu (Bruxelles) na engleskom jeziku između 12. siječnja 2024. i 14. ožujka 2024. u 14:00 CET korištenjem projektne platforme. Glavni partner na projektu mora biti malo ili srednje trgovačko društvo koje se bavi istraživanjem i razvojem, a uloga malih i srednjih poduzeća u partnerstvu mora biti značajna te moraju sudjelovati s minimalno 50 % projektnih troškova. Ostali partneri mogu biti poduzeća ili druga vrsta organizacije ukoliko su prihvatljivi prijavitelji u svojoj državi članici programa.

Prihvatljive su sve djelatnosti iz svih sektorskih područja, a opravdani troškovi su troškovi plaća projektnog tima, amortizacija, troškovi vanjskih usluga, troškovi putovanja te ostali razvojni troškovi. Predviđeno trajanje projekta je 36 mjeseci ili manje, a krajnji cilj je razvoj novog proizvoda, usluge ili procesa. Intenzitet financiranja za mikro i mala poduzeća je 60 %, dok za srednja poduzeća iznosi 50 %.

Pune prijave podnose se centralno i izravno EUREKA Tajništvu (Bruxelles) na engleskom jeziku ONLINE putem poveznice na stranici, a rok za podnošenje prijave je 14. ožujka 2024. do 14:00:00 sati (CET).

EUREKA Tajništvo ocjenjuje prihvatljivost projekta i organizira tehnološku evaluaciju, dok HAMAG-BICRO financijski ocjenjuje hrvatske prijavitelje u projektu. Budite dio jedne od najvećih svjetskih mreža za međunarodnu suradnju u istraživanju, razvoju i inovacijama, prisutnoj u 37 zemalja. Više informacija na poveznici, kao i stranicama HAMAG-BICRO-a.