29.04.2019, 11:11

Obilježen Nacionalni dan zaštite na radu

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, uz pokroviteljstvo EU-OSHA - Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu organizirali su stručni skup „EU-OSHA kampanja – Zdrava mjesta rada upravljaju opasnim kemikalijama“ koji se održao u petak 26. travnja 2019. u Branimir centru u Zagrebu. Toga dana je obilježen i Nacionalni dan zaštite na radu.

Skup su pozdravili gospodin Dražen Opalić, pomoćnik ministra rada i gospođa Vesna Torbarina iz Hrvatske gospodarske komore, Ambasadorica EU OSHA u Hrvatskoj.

Kampanja za zdrava radna mjesta važno je područje suradnje Agencije i EEN-a, a u njezinu je promidžbu uključeno 28 ambasadora za sigurnost i zdravlje na radu iz EEN-a. Ambasadori imaju aktivnu ulogu u promicanju kampanje za zdrava radna mjesta.Što su opasne tvari? Postoje li na mom radnom mjestu? Kako se mogu prepoznati i kako se njima može upravljati?

Na ova i mnoga druga pitanja odgovarali su stručnjaci iz Ministarstva, Instituta za medicinska istraživanja, Državnog inspektorata i drugih institucija koje se bave ovom tematikom.

Radnici su izloženi opasnim tvarima na mnogim europskim radnim mjestima. Izloženost opasnim tvarima češća je nego što ljudi misle i događa se na gotovo svim radnim mjestima. Opasne tvari najčešće su u određenim sektorima, kao što su poljoprivreda, proizvodnja i građevinarstvo. Zbog toga postoje razlozi za veliku zabrinutost u pogledu sigurnosti i zdravlja te je bitno da se rizici prepoznaju i da se njima upravlja.

Opasne tvari jesu sve krutine, tekućine ili plinovi koji mogu naštetiti sigurnosti ili zdravlju radnika. Do izloženosti može doći udisanjem, dodirom s kožom ili gutanjem.

Izloženost opasnim tvarima na mjestu rada povezana je s akutnim i dugoročnim zdravstvenim problemima, uključujući:

  • bolesti dišnih putova (npr. astma, rinitis, azbestoza i silikoza)
  • oštećenja unutarnjih organa, uključujući mozak i živčani sustav
  • nadraživanje i bolesti kože
  • profesionalni rak (npr. leukemija, rak pluća, mezoteliom i rak nosne šupljine).Zašto je toliko važno upravljati opasnim tvarima na radnom mjestu?

Opasne tvari uzrokuju i ozljede na radu, što uz profesionalne bolesti dovodi do značajnih troškova za poduzeća. Izloženost opasnim tvarima na radnom mjestu mora se otkloniti ili učinkovito kontrolirati kako bi se osigurali sigurnost i zdravlje radnika te ekonomski uspjeh poduzeća i društva.

 

Tko mora sudjelovati u promicanju održivog radnog vijeka?

Za učinkovito upravljanje sigurnošću i zdravljem na radu, svi odnosno poslodavci, voditelji i radnici moraju biti spremni sudjelovati. To je posebno važno kada se radi o opasnim tvarima jer zanemarivanje rizika koje one predstavljaju može izravno i ozbiljno utjecati na zdravlje radnika i opstanak poduzeća.

  • Poslodavci imaju pravnu obvezu provoditi procjenu rizika kako bi otkrili moguće rizike povezane s opasnim tvarima. Moraju osigurati da se rizicima upravlja u skladu s hijerarhijom preventivnih mjera.
  • Voditelji trebaju motivirati radnike na uključivanje. Trebaju omogućiti radnicima redovno osposobljavanje i pristup jednostavnim resursima.
  • Radnici trebaju shvatiti moguće rizike, biti upućeni u preventivne mjere, bez straha iznijeti svoju zabrinutost i osjećati dovoljno samopouzdanja za aktivno sudjelovanje u pronalasku rješenja.

Najvažnije je ustanoviti kulturu sprečavanja. Snažnim vodstvom i predanošću sigurnosti i zdravlju na radu poslodavci i voditelji mogu izgraditi radnu okolinu u kojoj svi ozbiljno shvaćaju sigurnost i zdravlje te surađuju u određivanju rizika i njihovu otklanjanju.

Više o kampanji na poveznici EU OSHA.