28.03.2023, 08:32

EIT Food Open Innovation Call: Na raspolaganju 750.000 eura za uvođenje inovacija

Pozivaju se organizacije za predaju projektnih prijedloga na otvoren EIT Food poziv Open Innovation koji financira inovacije koje mogu uvelike utjecati na razvoj poljoprivredno-prehrambenog sektora u Srednjoj i Istočnoj Europi! Poziv je namijenjen organizacijama kojima nedostaju financijska sredstva za implementaciju ovakvih inovacija te je na raspolaganju 750.000 eura za uvođenje inovacija na tržište.

Projektni prijedlozi trebaju biti usmjereni na osnaživanje lanca opskrbe hranom kako bi postao otporniji i fleksibilniji, povezati poljoprivredno-prehrambeni sektor i smanjiti negativan utjecaj proizvodnje hrane na okoliš.

Prijaviti se mogu sve organizacije (bilo već postojeći EIT Food partneri ili novi prijavitelji) iz sljedećih EU zemalja: Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Slovačka i pridružene zemlje u programu Obzor Europa: Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Ukrajina.

Tko su prihvatljivi prijavitelji?

Svaka organizacija koja sudjeluje u projektnom prijedlogu mora:

• biti registriran pravni subjekt u jednoj od prethodno navedenih zemalja najmanje 3 godine,

• imati objavljene račune najmanje 3 godine koji pokazuju poslovnu aktivnost,

• imati PIC broj.

Kako bi bili prihvatljiv konzorcij, morate:

• imati minimalno 3 prihvatljive organizacije koje će surađivati između 2 različite prihvatljive zemlje, koje predstavljaju minimalno dvije strane u tzv. trokutu znanja (eng. knowledge triangle – istraživanje, inovacije, edukacija), s minimalno jednom organizacijom koja dolazi iz industrije;

• svaka od 3 organizacije mora biti aktivni sudionik u konzorciju, opravdavajući svoju ulogu u projektu, sukladno dodijeljenom proračunu te ne bi smjele biti pod istim vlasništvom;

• najmanje jedna uključena strana odgovorna za komercijalno iskorištavanje ostvaruje rezultate iz aktivnosti projekta.

Kako funkcionira financiranje?

Maksimalna financijska potpora po prijavitelju iznosi 750.000 eura. Trajanje aktivnosti ovisi o prirodi i fazi razvoja inovacije. Međutim, projektni prijedlozi ne mogu potraživati više od 24 mjeseca financiranja.

1. Tijekom aktivnosti:
Sve dok možete dokazati svoju sposobnost financiranja 30% troškova vašeg projekta iz drugih izvora, Program vam nadoknaditi do 70% troškova projekta za aktivnosti InnovationChallenge. Prihvatljivi troškovi i način na koji ih možete potraživati navedeni su u uputama.

2. Nakon aktivnosti:
U skladu s uvjetima u EIT Food strategiji za financijsku održivost, sve aktivnosti odabrane za financiranje moraju se obvezati na davanje povrata financijskih sredstava EIT Food programu na temelju sljedećeg:

• 20% fiksnog povrata unutar 15 mjeseci nakon dogovorenog datuma za završetak projekta, kako je navedeno u projektnom prijedlogu;

• u slučaju da projekt nije bio uspješan i povrat nije plaćen, EIT Food će pokrenuti proces vraćanja intelektualnog vlasništva u suradnji sa uključenim stranama te će tražiti alternativne mogućnosti komercijalizacije.

Rok za prijavu na natječaj je 5. lipnja 2023. godine, a detaljnije informacije o natječaju možete pronaći OVDJE.

U cilju dobivanja detaljnijih informacija o natječaju, EIT Food partneri organiziraju informativni webinar za potencijalne prijavitelje 4. travnja 2023. godine, s početkom u 15:00 sati. Na webinar se možete prijaviti OVDJE.

Ukoliko ste zainteresirani za prijavu na natječaj, a nemate formiran konzorcij, EIT Food partneri organiziraju webinar namijenjen pronalaženju konzorcijskih partnera, 25. travnja 2023. godine, s početkom u 13:00 sati. Više informacija očekujte uskoro.