10.07.2023, 08:43

Uz jednostavne alate napravite prve korake za održivije poslovanje

U današnjem svijetu, gdje se sve više prepoznaje potreba za održivim poslovanjem, poduzeća diljem svijeta pronalaze inovativne načine kako postati ekološki odgovorni i pridonijeti očuvanju našeg planeta. Mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) su izuzetno važni za zdravlje i stabilnost globalne ekonomije: čine preko 95% svih poslovnih subjekata, generiranju prihode i zapošljavaju veliki broj ljudi, a osim toga imaju i društvene i ekološke utjecaje. Danas se MSP-ovi sve više suočavaju s pritiskom da mjere i upravljaju svojim utjecajem na okoliš i na taj način smanje pritisak na prirodno okruženje i ograničene resurse. Oni su sastavni dio lanca opskrbe gdje postoji rastuća potražnja za upravljanjem održivosti, kako od strane kupaca, tako i od dobavljača, posebno za MSP-ove koji žele osigurati ugovore s vladama ili većim tvrtkama.

Kako bi na što jednostavniji način potaknuli male i srednje poduzetnike da razmišljaju o pitanju održivosti i da poduzmu neke akcije prema održivijem poslovanju, kroz Enterprise Europe Network (EEN) razvijeni su alati koji MSP-ovima mogu pomoći u ovim aktivnostima: Planet Pivots i Sustainability Pulse. Ove inovativne inicijative pružaju poduzećima mogućnost da preuzmu aktivnu ulogu u održivosti, prateći trendove i stvarajući pozitivne promjene.


Sustainability Pulse – Jednostavan alat za procjenu održivosti

Sustainability Pulse kratki je upitnik koji omogućuje poduzećima jednostavnu procjenu njihove održivosti. Ovaj ‘user-friendly’ alat razvijen je s ciljem smanjivanja kompleksnosti procjene održivosti. Kroz samo 11 pitanja, poduzeća identificiraju ključne područja za poboljšanje i, uz pomoć EEN savjetnika, donose zaključke i odluke koje će ih usmjeriti prema održivijem poslovanju.

Korištenjem ovog jednostavnog alata možete dobiti sveobuhvatan pregled svojih trenutnih praksi i identificirati područja za poboljšanje, bez potrebe za opsežnim podacima ili dugotrajnim procesima.

Zašto koristiti Sustainability Pulse?

  • Pojednostavljena evaluacija: recite zbogom složenim i dugotrajnim evaluacijama. Sustainability Pulse pojednostavljuje proces, omogućujući vam da učinkovito procijenite svoje prakse održivosti. Brz je i jednostavan – samo 11 pitanja!
  • Uvidi u prakse i daljnje upute: Sustainability Pulse će vam pomoći da odredite prioritet inicijativama održivosti i napravite značajne promjene. Pružit ćemo vam detaljnu analizu vaših rezultata i pomoći vam da krenete dalje.
  • Benchmarking: razumijevanjem svojeg položaja u odnosu na druge možete postaviti realne ciljeve i poticati kontinuirano poboljšanje.

Provjerite svoj ‘Sustainability Pulse’ sada! – LINK

P.S. Slobodno nam se javite ako trebate pomoć u ispunjavanju ankete ili je jednostavno želite ispuniti zajedno s nama.


Planet Pivots – Kroz igru s kartama do rješavanja problema

Naizgled samo igraće karte – ova inovativna ‘igra’ koristi koncept priče (story-telling) kako bi potaknula kreativno i održivo rješavanje problema. Planet Pivots je stvoren kako bi pomogao poduzećima i pojedincima da razmišljaju izvan okvira i pronađu inovativna rješenja za izazove održivosti. Ova jedinstvena kartaška igra kombinira snagu TRIZ metodologije s moćnom naracijom, stvarajući inspirativno okruženje za brainstorming i rješavanje problema.

Kako funkcionira Planet Pivots?

Planet Pivots koristi TRIZ metodologiju koja se temelji na prepoznavanju obrazaca u inovacijama i primjeni tih obrazaca na rješavanje novih problema. Planet Pivots koristi ovu metodologiju kako bi pomogao korisnicima da prepoznaju veze između problema i rješenja te razviju kreativne strategije koje će potaknuti održivost. Uz pomoć 4 seta različitih karata koje prikazuju probleme, resurse, alate i ideje. Svaka karta ima svoju priču koja povezuje problem s mogućim rješenjima. Kroz ovu interaktivnu ‘igru’, tvrtke se potiču da razvijaju kreativne strategije za održivo rješavanje problema i daju mogućnost da razmišljaju izvan ustaljenih okvira i oslobode svoju kreativnost. Kroz priče koje se povezuju s različitim kartama, igrači stvaraju nove vizije, pronalazeći inovativna rješenja za održivost.


Mi u Enterprise Europe Network-u čvrsto vjerujemo da svako poduzeće ima potencijal pozitivno utjecati na naš planet. Uz Sustainability Pulse i Planet Pivots, cilj nam je olakšati procjene održivosti i osnažiti mala i srednja poduzeća da poduzmu značajne korake prema zelenijoj i održivijoj budućnosti. Oba alata razvio je kolega Nikola Balić koji je tokom svog rada u EEN-a imao ulogu savjetnika za održivost i kreirao alate te time obogatio usluge koje možemo pružiti poduzećima kako bi poboljšali svoje poslovanje.