29.06.2012, 12:37

Uspješna primjena najnovije tehnologije analize DNA

DNA laboratorij Genos d.o.o. iz Zagreba, korisnik programa IRCRO koji provodi vladina agencija BICRO, uspješno je okončala projekt „Razvoj metoda molekularne dijagnostike“ vrijedan preko 830.000 kn koji je BICRO sufinancirao s 400.000 kn bespovratnih sredstava.

Navedeni projekt rezultirao je uvođenjem najnovije tehnologije analize DNA u molekularnu dijagnostiku što je omogućilo značajno unaprjeđenje kvalitete usluga. U suradnji s Kliničkom bolnicom Sveti Duh provedeno je preko 200 brzih (PCR) prenatalnih analiza kromosoma, čime je po prvi put u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj budućim majkama omogućeno da u roku od 48 sati nakon amniocenteze utvrde prisutnost sindroma Down ili nekog sličnog poremećaja. Uz provođenje iste analize klasičnim metodama rezultat se čeka najmanje tri tjedna (a često i dosta duže), dok PCR analiza skraćuje proces na jedan do dva dana i na taj način višestruko umanjuje stres i strah kod budućih majki.

Projektom je uvedena i metoda koja izravno analizira slijed DNA svakog pacijenta te na taj način umanjuje mogućnost lažnih pozitivnih ili  negativnih rezultata kojima su opterećene druge metode. Osim neusporedivo većom pouzdanošću, ova metoda (pirosekvenciranje) odlikuje se i brzinom te niskom cijenom što analizu polimorfizama čini dostupnom širokom krugu zainteresiranih pacijenata.

U prvoj fazi projekta uvedene su metode za analizu mutacija povezanih s koagulacijom krvi, što je iznimno važno u trudnoći budući da poremećaji koagulacije mogu završiti kobno i za majku i za dijete.

Druga analitička metoda,  uvedena ovim projektom, je intolerancija laktoze (mliječnog šećera). Populacijska studija koja je provedena u Hrvatskoj pokazala je da oko 50% hrvatske populacije ne može probaviti mliječni šećer i da bi trebali ograničiti unos mlijeka i mliječnih proizvoda. Analiza genetičkih poremećaja koagulacije i intolerancije laktoze već je u rutinskoj primjeni i u Zagrebu se može napraviti u biokemijskim laboratorijima Labor Centar i Breyer.

Uspješna realizacija ovog projekta potvrđuje vrijednost ulaganja u znanost i istraživanja za razvoj gospodarstva te upućuje na nužnost sudjelovanja malih i srednjih poduzeća u istraživačko-razvojnim projektima te suradnju tvrtki sa znanstveno-istraživačkim institucijama što se potiče upravo kroz program IRCRO.