30.08.2017, 15:51

TERA Tehnopolis, tehnologijsko-razvojni centar osječkog Sveučilišta, slavi 15 godina postojanja

TERA Tehnopolis, tehnologijsko-razvojni centar osječkog Sveučilišta, je registrirana 2002. godine kao rezultat suradnje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Aktivnosti tvrtke su prvenstveno usmjerene na razvoj na znanju utemeljenog gospodarstva koristeći značajno unaprijeđene postojeće tehnologije i komercijalizaciju javno financiranih istraživanja Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. TERA danas objedinjuje tri strateške inicijative Europske unije (Europska poduzetnička mreža - EEN, Erasmus za mlade poduzetnike - EYE i Key Account Management - KAM) te je u mogućnosti pružiti potpunu potporu inovativnim poduzetnicima.

TERA već 15 godina predstavlja mjesto u kojemu je koncentrirana izuzetno opsežna i kvalitetna savjetodavna potpora koja pored djelatnika uključuje i strateške partnere iz Hrvatske i inozemstva. Tvrtka omogućuje usluge poslovnog savjetovanja i edukacije, zastupanje u polju zaštite intelektualnog vlasništva, izrade prototipova i modela koristeći 3D tehnologiju te davanja poslovnih prostora u najam u TERA poslovnom inkubatoru radi realizacije projekata temeljenih na znanju. Znanstveni i razvojni projekti organizirani su i provedeni za potrebe industrije, u koordinaciji sa članovima Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, kao i drugih značajnih institucija.

Poseban ponos tvrtke je međunarodna izložba inovacija i studentskih poslovnih planova

Budi uzor® koja se ove godine održava u Osijeku od 9. do 11. studenoga. Budi uzor® posebnu brigu vodi o studentima i inovativnim poduzetnicima. Do sada je kroz program izobrazbe prošlo više od 1.400 studenata od kojih su mnogi već pokrenuli vlastito poslovanje. O uspjehu ovog projekta dovoljno govori činjenica da predstavlja pobjednika na nacionalnoj razini za natjecanje Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2017. – EEPA 2017. (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2017).

Tijekom 2015. godine, TERA je uz pomoć HAMAG-BICRO i The World Bank postala regionalni ured za provedbu programa Podrške uredima za transfer tehnologije, koji financira aktivnosti komercijalizacije rezultata znanstvenih istraživanja kroz programe UTT i PoC. Upravo ta sredstva na raspolaganju su istraživačima Sveučilišta koji žele komercijalizirati proizvode ili usluge razvijene uz pomoć istraživačkih projekata. TERA tim je izuzetno ponosan na činjenicu da je prvi projekt u okviru programa UTT – jačanje aktivnosti transfera tehnologija upravo projekt „Bežična senzorska mreža za mjerenje analognih signala“ pod vodstvom prof.dr.sc.

Tomislava Matića s FERIT-a koji priprema komercijalizaciju niza proizvoda povezanih mobilnom aplikacijom SENSE.

U okviru Projekta "PROGRESS-TT" TERA je izabrana u 15 najperspektivnijih ureda za transfer tehnologija u EU čiji će se kapaciteti izgrađivati kroz intenzivni program osposobljavanja osoblja i preuzimanje najboljih praksi renomiranih europskih Sveučilišta. PROGRESS TT je izuzetno važan za TERU jer je u okviru projekta pripremljen poslovni plan za sljedeće petogodišnje razdoblje.