30.03.2018, 11:16

Seminar: "Strategija na A4", Rijeka, 14.6.2018.

Strategija na A4 je djelotvoran način izrade strateškog plana koji je kratak, jasan, jednostavan, provediv i mjerljiv. Postupak izrade Strategije na A4 je primjenjiv i kod planiranja projekata te izrade strategija za radne grupe, odjele, mala poduzeća, obrte ili udruge.

Treba vam poslovni plan ili strategija?

Treba vam dobar poslovni plan ili strategija, ali nemate ni vremena ni energije tjednima razmišljati i pisati nešto što će, unatoč dobrim idejama, na kraju ipak završiti u ladici.

Imate pravo! Većina strateških planova su preopširni dokumenti koje je nemoguće provesti jer se svode na previše preopćenitih preporuka, postavljaju previše prioriteta, nerazumljivi su pa djelatnici ne znaju što se od njih očekuje te su toliko komplicirani da ih je nemoguće svakodnevno provoditi, mjeriti rezultate i povremeno ih korigirati.

No strateško planiranje još je jedan od najkorisnijih alata za upravljanje jer održava fokus organizacije na ono što je zaista bitno za poslovni uspjeh.

Kako napraviti plan koji je sažet, razumljiv i provediv?

Strategija na A4 je djelotvoran način izrade strateškog plana koji je:

 • kratak – na samo jednoj stranici
 • jasan i jednostavan – lako ga je razumjeti, objasniti i vidjeti vezu između plana i aktivnosti
 • provediv i mjerljiv – svaka provedbena aktivnost ima odgovornu osobu, rok i pokazatelj rezultata.

Proces stvaranja Strategije na A4 temelji se na dva jednostavna pitanja: Što? i Kako?. „Što je uspjeh?“ i „Kako ćemo ga ostvariti?“. Tjera nas, također, da donesemo teške odluke: da se ograničimo na opis uspjeha u jednoj rečenici i izbor manjeg broja ključnih ciljeva, da odredimo popis onoga što moramo i onoga što nećemo raditi, a sve s ciljem da ostanemo fokusirani na one ideje, poslove i strategije koji donose uspjeh.

Osim za izradu djelotvornih strateških planova za velike tvrtke, postupak izrade Strategije na A4 je primjenjiv i u planiranju projekata te izradi strategija za radne grupe, odjele, mala poduzeća, obrte ili udruge.

Seminar Strategija na A4 namijenjen je poduzetnicima, rukovoditeljima svih razina i voditeljima projekata.

 

Sadržaj

Što je Strategija na A4?

 • Osnovni principi: jednostavnost, jasnoća, fokus

Proces izrade Strategije na A4

 • Voditelj, Vizionar, Strateg, Izvršitelj, Kritičar
 • Dva pitanja: Što je uspjeh? i Kako ga ostvariti?
 • Opisivanje uspjeha u jednoj rečenici
 • Odabir nekoliko ključnih ciljeva kao mjera uspjeha
 • Odabir strategija za ispunjavanje ciljeva
 • Razrada aktivnosti provedbe (aktivnost, odgovorna osoba, rok, pokazatelji, resursi)
 • Nije gotovo: mjerenje, procjena i revizija

Što još možemo dobiti iz postupka Strategija na A4?

 • Popis pokazatelja i ciljnih razina (što vrijedi mjeriti, razine uspjeha)
 • Što nećemo raditi (obustavljamo, pauziramo, ograničavamo)
 • Analiza resursa (imamo, nemamo, ne trebamo)
 • Kritične pretpostavke i nepoznanice
 • Analiza prepreka i ograničenja

Predavač

Boris Golob, mag. ing., poslovni je savjetnik i predavač, stručnjak za inoviranje proizvoda, usluga i poslovnih modela te poslovne strategije.

Diplomirao je strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci i završio niz stručnih edukacija u inozemstvu (Excellence in Innovation Management, EFQM; Outcome-Driven Innovation, Strategyn Institute; Business Model Canvas Trainer, dr. Alexander Osterwalder).

Sudjelovao je u projektima razvoja i komercijalizacije inovacija proizvoda, usluga i načina poslovanja u uslužnim djelatnostima, ugostiteljstvu, trgovini, farmaceutskoj i metalnoj industriji, energetici, proizvodnji roba široke potrošnje i IT sektoru. Autor je tridesetak različitih edukacija temeljenih na najnovijim svjetskim teoretskim i praktičnim znanjima upravljanja obogaćenih iskustvima primjene u domaćem gospodarstvu te knjige „Od ideje do tržišta“.

Dobio je nagradu „Primus“ kao najbolji poslovni savjetnik u Hrvatskoj za 2011. godinu. Od 2010. godine je direktor Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci.

Prijavite se na edukaciju Strategija na A4 – prijave još nisu otvorene

Za sva pitanja vezana za edukaciju obratite nam se na step-ri@uniri.hr