09.12.2015, 10:26

Razmjena iskustva hrvatskih i španjolskih poduzetnika u Valenciji

U organizaciji Županijske komore Split - Europske poduzetničke mreže, nekoliko splitskih tvrtki i institucija je od 30.11. do 04.12. boravilo u Valenciji, Španjolska.

Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu s partnerima Lučkom upravom Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Udrugom B-4 te tvrtkama Plovput d. o. o., Nautika Centar Nava, Marina Kaštela d. o. o., Bav-Adria Yachting d. o. o., želi ukloniti neprepoznatljivost zanimanja i kvalifikacija iz područja pomorskog menadžmenta na tržištu rada.

Razvijanjem veza s ključnim poslodavcima iz sektora te unapređenjem vještina nastavničkoga kadra, cilj je razvoj standarda zanimanja i modernizacija studijskih programa pomorskog menadžmenta.

Valencia je odabrana kao logična destinacija, s obzirom na to da je luka Valencije vodeća španjolska luka i predstavlja petu najveću luku na Mediteranu, a taj je dio Španjolske također usmjeren na nautički turizam.

HGK Županijska komora Split – Europska poduzetnička mreža prepoznata je kao potporna instituciju za ostvarenje ove posjete.

Suradnjom s kolegama iz institucije Cámara de comercio de Valencia, inače i našim partnerima u Europskoj poduzetničkoj mreži, splitskim su tvrtkama i predstavnicima Sveučilišta, Pomorskog fakulteta u Splitu, osmislili i ostvarili program posjete španjolskim tvrtkama i ustanovama.

Cilj radne posjete bio je iskoristiti iskustva Valencije u primjeni stečenih zvanja u okviru edukacijskih programa na pomorskim studijima španjolskih sveučilišta te njihova primjena na tržištu rada.

Upoznali su se s radom tvrtki i institucija u sektoru pomorstva i logistike, s radom sveučilišta, sektorom javne i lučke uprave. Posjetili su Camara de Commercio Valencia-Enterprise Europe Network, Universitat Politecnica de Valencia, „Escuela Técnica Superior de Ingenieros de Caminos, Canales y Puertos“, The Port Institute for Studies and Cooperation“-FEPORTS, Valenciaport, Universidad Catolica de Valencia, Balearia group te Denia Nautic Club.

Kratkim filmom o Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji domaćinima smo predstavili i svoj gospodarski potencijal te mogućnosti ulaganja i buduću suradnju.

Rezultati ove posjete za naše institucije i tvrtke su:

  • moguća razmjena studenata u okviru Erasmus programa,
  • primjena iskustava u edukaciji postojećeg i budućega kadra u sektoru nautičkog turizma, upravljanja marinama i lukama,
  • primjena inovacija u izgradnji lukobrana i uređenja lučkog akvatorija,
  • zajedničko sudjelovanje u EU projektima te financiranje vlastitog razvoja iz EU fondova i
  • ulaganja u kvalitetan kadar - neprocjenjiv faktor za rast i razvoj tvrtke.