27.10.2021, 08:39

Radionice za startupove IKIGAI i Design Thinking

Europska poduzetnička mreža u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i Zagrebačkim inovacijskim centrom suorganizirala je radionice za startupove na temu IKIGAI i Design Thinking.

 Za početak poduzetničkog pothvata potreban je niz znanja i vještima. Radionica Ikigai sudionicima je pružila alate potrebne za kreiranje vlastitih poslovnih ideja/koncepata, kao i za bolje razumijevanje tko su i što žele postići vođenjem vlastitog startupa. Sudionici su na radionici počeli razvijati vlastiti koncept Ikigaija i otkrivati načine na koji ga mogu ugraditi u svoje osobno i profesionalno putovanje.

Ikigai je drevna japanska filozofija koja startupovima može olakšati građenje temelja za daljnji rad, a cilj je stvoriti održive, zdrave i etične proizvode, usluge i poslovni modele; odgovorne i kružne modeli gospodarstva koji ne izvlače dragocjene resurse, ne iskorištavaju ljude i prirodu te ne zagađuju okoliš; pristupe poslovanju koji stvaraju vrijednost za dobavljače, zaposlenike, zajednice, kupce i ulagače.

Na radionici Design Thinking predstavljen je revolucionaran način rješavanja složenih poslovnih problema. Naglasak je stavljen na istraživački dio procesa, te je stoga ovaj pristup izrazito orijentiran prema korisniku. Istraživač ima dva izazova, istovremeno razmišljati kao dizajner i kao analitičar.

Radionice su bile prvenstveno namijenjene startupovima i na svakoj od njih je sudjelovalo preko 20 tvrtki.