11.02.2013, 11:19

Poslovanje u Europskoj uniji-ciklus seminara u Županijskoj komori Varaždin

Županijska komora Varaždin započela je prošle godine ciklus suradnje s Gospodarskom komorom Austrije vezan uz informiranje poduzetnika o uvjetima poslovanja u Europskoj uniji.

 Gospodarska komora Austrije relevantan je i pouzdan partner s kapacitetima i iskustvom kojeg smo željeli transferirati kao primjer dobre prakse-rekao je Čedomil Cesarec, predsjednik HGK-Županijske komore Varaždin.

 U suradnji s Europskom poduzetničkom mrežom i mr. Christianom Mandlom, voditeljem Odjela EU koordinacije osmislili smo ciklus seminara pod nazivom „Poslovanje u Europskoj uniji“ za poslovni sektor i djelatnike komore u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ovaj ciklus seminara imao je cilj osposobiti djelatnike komore za pružanje kvalitetnih usluga hrvatskom poslovnom sektoru, ali i upoznati poslovni sektor s osnovnim uvjetima poslovanja na zajedničkom tržištu Europske unije. 

 „EU baze podataka na Internetu“ bile su prva tema o kojoj je 11. rujna 2012. godine djelatnicima županijskih gospodarskih komora s područja sjeverozapadne Hrvatske  govorio mr. Christian Mandl.  Europski server najveći je i najvažniji izvor informacija o Europskoj uniji, no zbog velikog opsega ponekad je vrlo teško pronaći željenu informaciju. Stoga su polaznici prvog seminara bili djelatnici komore kojima su ove vrste informacija neophodne u svakodnevnom radu.

 Unutarnje tržište, dio kojeg će postati i hrvatsko tržište nakon pristupanja EU, je područje u kojemu su slobodno kretanje roba, ljudi, usluga i kapitala zajamčeni Ugovorom o funkcioniranju Europske unije.  Budući da oko 75% trgovine unutar Europske unije otpada na trgovinu robom, a 76% bruto stvorene vrijednosti u Hrvatskoj nastaje od usluga, Hrvatska bi u ovom segmentu mogla imati značajnih koristi od članstva u Europskoj uniji. Stoga su sljedeći seminari „Sloboda kretanja roba u EU„ i „Sloboda pružanja usluga u EU“ bili namijenjeni pretežno poslovnom sektoru.

 Ugledni austrijski pravni stručnjak mr. sc. Markus Stock, voditelj ureda Gospodarske komore Republike Austrije u Bruxellesu, gospodarstvenicima s područja Varaždinske županije 21. siječnja 2013. govorio je o temama vezanim uz slobodno kretanje roba. Govoreći o slobodnom kretanju roba Markus Stock je posebno istaknuo kako će ulaskom Hrvatske u  članstvo Europske unije nastupiti i značajne promjene u gospodarstvu.

 

- Ulazak Hrvatske u Europsku uniju velika je šansa za hrvatsko gospodarstvo, no, ono će se morati na vrijeme prilagoditi zahtjevima europskog tržišta. Iako je hrvatsko, a posebno varaždinsko, izvozno orijentirano gospodarstvo, već u velikoj mjeri dobro pripremljeno za tržište Unije, za uspješno poslovanje valja dobro poznavati europske direktive i uredbe – upozorio je Markus Stock govoreći o slobodnom kretanju roba na europskom zajedničkom tržištu od 500 milijuna stanovnika. Pri tom je posebno istaknuo kako je takvo, zajedničko tržište, prostor u kojem nema granica za gospodarske aktivnosti, naročito atraktivno upravo za gospodarstva malih zemalja, kakve su Austrija i Hrvatska, posebice u vrijeme gospodarske krize, kada gospodarstvenici nastoje pronaći nova tržišta.

 Na cjelodnevnom seminaru gospodarstvenicima su predstavljeni temeljni principi slobodnog tržišta roba, zakonodavstvo i propisi koji reguliraju slobodno kretanje roba, jamstva, porezna politika te baze podataka koje reguliraju ovo područje. Pri tom je posebno istaknuto kako se problemi na zajedničkom tržištu nastoje učinkovito rješavati upravo uz pomoć i podršku gospodarskih komora. Na seminaru su gospodarstvenici mogli dobiti i pojedinačne odgovore i rješenja za konkretne probleme vezane uz njihov nastup na tržištu Europske unije.

 Ciklus seminara vezan uz poslovanje u Europskoj uniji nastavljen je 28. siječnja 2013. kada je  mr. Barbara Schennach iz Odjela za financije i trgovinsku politiku Gospodarske komore Austrije održala seminar o slobodnom pružanju usluga u Europskoj uniji.

Gospodarstvenicima okupljenima na seminaru predstavljeni su temeljni principi liberalizacije tržišta usluga nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, novi izazovi koje poslovni sektor može očekivati te pravni okviri koji reguliraju ovo područje. Osim što će usluge hrvatskih tvrtki biti dostupne u svim zemljama članicama, sloboda pružanja usluga dovest će europske tvrtke u Hrvatsku. Time će se smanjiti domaća potražnja, no značajno povećanje konkurencije na domaćem tržištu neće biti odmah, već kroz godinu dana. Tada se očekuje dolazak gospodarstvenika iz okolnih zemalja koji i inače ciljaju na hrvatsko tržište. To ne znači da hrvatski, samim time i varaždinski poslovni sektor neće biti konkurentan na europskom tržištu. Posebno ako se uzme u obzir da su hrvatske tvrtke već otprije aktivne na području pružanja usluga. 

 Najviše pitanja poduzetnika bilo je postavljeno o ograničenom pristupu tržištu rada za hrvatske radnike u Europskoj uniji u pojedinim sektorima, npr. graditeljskom. u kojemu se  može očekivati da će pojedine države članice Unije kao npr. Austrija i Njemačka ograničiti pristup tržištu rada po principu 2+3+2. No Hrvatska kao mala zemlja i nije prijetnja velikom europskom tržištu rada pa se očekuju početna ograničenja u prve dvije godine s mogućim produljenjem za još tri godine nakon prve revizije i eventualno za još dvije godine, pod uvjetom da postoje opravdani razlozi za ta produljenja.

 Županijska komora Varaždin i  Europska poduzetnička mreža  i dalje će intenzivno raditi  na pripremi naših tvrtki za što učinkovitiji nastup na tržištu Europske unije kako bi izvozno gospodarstvo što bolje pripremili za novu situaciju nakon ulaska Hrvatske u članstvo Unije.