04.07.2011, 10:23

Počinje dodjeljivanje 35 milijuna eura za eko inovacije

Bruxelles, 04.07.2011. - Sredstva u vrijednosti 35 milijuna eura za odabrana 42 projekta eko inovacija u sklopu CIP programa 2010. počinju se dodjeljivati, dok prijave za program za 2011. godinu još uvijek traju. 

Među prošlogodišnjim uspješnim prijavama nalaze se neinvazivna metoda popravka curenja u cijevima za vodu, akustične ploča od starih guma kojima se prigušuje buka željeznice, biorazgradive unutarnje obloge koje mogu smanjiti težinu zrakoplova za do 15%, fermentacijskih proces koji omogućava oporavak CO2 u pivovarama, te sustav montažnih kuća koji koristi lokalno dobavljive obnovljive materijale kao što su drvo i slama.

 

42 projekta pokrivaju široki spektar ekoloških inovacija, a svi su složni u tome da projekti pridonose zaštiti okoliša te jačanju europske konkurentnosti.

Osvrnuvši se na nove projekte, europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik, izjavio je: "Ove eko inovacije veliki su izvor nadahnuća. One pokazuju novi način poslovanja u Europi koji se temelji na ekološkom, ali i konkurentnom poslovanju. Oduševljen sam što mogu izjaviti da su sredstva na raspolaganju za 2011. povećana na 38 milijuna eura, što je porast od 3 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu, no još uvijek se nalazimo ispod razine financiranja s obzirom na pokazani interes".

Na natječaj za 2010. pristiglo je oko 287 prijava, što je povećanje od 42% u odnosu na 2009. Oko 66% sudionika i korisnika fondova dolazi iz malih i srednjih poduzeća (SME).

Fond CIP Eko inovacija namijenjen je podršci novih proizvoda, usluga i procesa koji koriste manje prirodnih resursa i proizvode manje otpada, emisija ili drugih zagađujućih tvari.

 

Prijave za fond vrijedan 38 milijuna eura u sklopu poziva za dostavu prijedloga u 2011. fokusiraju se na očuvanje voda kao prioritetno područje, uz recikliranje materijala, održivo graditeljstvo, industriju hrane i pića te "ozelenjivanje" poslovanja. Natječaj je otvoren do 8. rujna 2011.

Pozadina - Ključni doprinos programu Environmental Technologies Action Plan (ETAP), eko inovacije zeleni su odjel CIP programa ( Competitiveness and Innovation Framework Programme) s ukupnim proračunom od 200 milijuna eura u razdoblju od 2008.-2013.

Eko inovacije bilježe visok udio sudjelovanja malih i srednjih poduzeća, od koji većina ranije nije dobivala financijske potpore Europske unije.