27.10.2023, 11:07

Otvoren EIT Food natječaj koji financira ideje koje mogu promijeniti prehrambeni sustav

EIT Food otvorio je natječaj koji ima za cilj stvoriti trajne i održive promjene u prehrambenom sustavu: Impact Funding Framework 2023-2023!

Riječ je o novom okviru financiranja koji će biti otvoren naredne dvije godine. U tom razdoblju će biti nekoliko različitih otvorenih poziva te mogućnostima za predaju projektnih prijedloga.

Rok za prijavu trenutno otvorenog poziva je 16. studenoga 2023. godine!

Financiranje je usmjereno na dva različita područja:

· Projekti temeljeni na suradnji većih razmjera,
· Pojedinačni projekti za financiranje.

Projekti temeljeni na suradnji većih razmjera

Program sufinancira projekte koji se temelje na suradnji i koji imaju za cilj:

· Poboljšati utjecaj prehrane na pretilost i nezarazne bolesti,
· Smanjiti štetne utjecaje na okoliš povezane s prehrambenim sustavom,
· Nositi se s prijetnjama povezanih s porijeklom hrane i složenim opskrbnim lancima.

Projekti trebaju uključivati ključne dionike, od tvrtki i istraživačkih organizacija do različitih regija, ali i korisnike, bilo fizičke korisnike ili tvrtke odnosno organizacije, s jasno definiranim potrebama.

Više informacija o ovom području financiranja pronađite OVDJE.

Pojedinačni projekti za financiranje

Program sufinancira inovativna rješenja za neke od izazova povezanih s vještinama, inovacijama, pokretanjem poslovanja ili javnim angažmanom. Ovakvi projekti trebaju ishoditi rješenja koja se brzo primjenjuju na tržištu u smislu dobivanja rješenja tamo gdje su najpotrebnija.

Temeljem toga, identificirana su tri prioritetna područja:

1. Diverzifikacija proteina,
2. Regenerativna poljoprivreda,
3. Označavanje, pakiranje i transparentnost.

Više informacija o ovom području financiranja pronađite OVDJE.

Bilo da se radi o komercijalnom ili neprofitnom projektu, fokus bi trebao biti na pružanju koristi krajnjim korisnicima kroz inovacije, obrazovanje i poduzetništvo. Pri pripremi projektnih prijedloga trebate voditi računa o širem angažmanu kupaca/građana/javnosti kako biste pokazali kako ćete isporučiti ekonomsku i/ili društvenu vrijednost tamo gdje je najpotrebnija.

Kako se prijaviti?

Prvi korak je povezati se s EIT Food HUB organizacijom koja je zadužena za provođenje EIT Food aktivnosti u vašoj zemlji. EIT Food HUB za područje Republike Hrvatske je TERA Tehnopolis d.o.o.

Kako bismo vam pomogli u sastavljanju konzorcija te pri samoj prijavi projekta, oformili smo platformu za komunikaciju koja vam u tome može pomoći. Platforma se nalazi OVDJE.

Sve prijave trebaju biti poslane putem EIT Food Plaza portala koji se nalazi OVDJE.

Za više informacija o natječaju, posjetite službenu stranicu programa OVDJE ili kontaktirajte TERA Tehnopolis d.o.o. na adresu e-pošte: eitfoodhub[at]tera[.]hr.