22.12.2011, 14:00

Održani motivacijski seminari ženskog poduzetništva u Varaždinu i Županji

Motivacijski seminar za poticanje poduzetništva žena organiziran je u okviru Projekta EntrepreneurSHEp s ciljem okupljanja zaposlenih i nezaposlenih žena, poduzetnica početnica koje žele unaprijediti svoje poslovanje, te mladih žena koje su pri završetku svog obrazovanja, kako bi ih upoznali s uslugama Projekta i mogućnostima njihova uključivanja.

Poduzetništvo žena je u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno iskorišteno. Žene često osjećaju nedostatak razumijevanja društvene okoline kao i nedostatak samopouzdanja kada je riječ o upuštanju u rizik poduzetničkih pothvata i otvaranja vlastitih tvrtki. Stoga je cilj bio da ih kroz prezentaciju pozitvnih poduzetničkih iskustava i uspješnih poduzetničkih priča potaknemo na nove poduzetničke aktivnosti. U tome nam asistiraju Ambasadorice ženskog poduzetništva odnosno predstavnice uspješnih poduzetničkih projekata. U Hrvatskoj je odabrano 20 Ambasadorica iz različitih dijelova Hrvatske, čiji je osnovni zadatak podizanje svijesti o poduzetništvu žena.

Ovo je bio drugi u nizu motivacijskih seminara. Prvi je održan u Osijeku u travnju ove godine, a drugi u Županji 14.12.2011. Svoja poslovna iskustva s prisutnima su podijelile Natalija Pekić (Studio Karizma d.o.o.), prof.dr.sc. Edita Štefanić (Technologica d.o.o.), Mirjana Zelenika (Kuća Vitron) i Ljubica Čolakovac (Dom za stare i nemoćne Svjetlost).

Provedbu ovog projekta omogućili su Hrvatska gospodarska komora, zajedno sa svojim projektnim partnerima TERA TEHNOPOLIS d.o.o. iz Osijeka, Tehnološkim parkom Varaždin – TPV i Visokom školom za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje „Nikola Šubić Zrinski“ iz Zagreba uz financijsku potporu Europske Unije kroz Programa CIP – Program Unije za konkurentnost i inovacije.

U ponedjeljak, 12. prosinca 2011. održan je deveti i pretposljednji motivacijski seminar za žene u okviru projekta EntrepreneurSHEp. Seminar se održao u organizaciji Tehnološkog parka Varaždin, u Konferencijskoj dvorani TPV-a, Zagrebačka 89, Varaždin.

Pozdravni govor i predstavljanje projekta EntrepreneurSHEp - „Europska mreža ambasadorica ženskog poduzetništva“ održala je Vesna Torbarina iz HGK, voditeljica projekta EntrepreneurSHEp. Nakon toga održana je prezentacija „Kreativnošću do poduzetništva – 10 savjeta za početnike i napredne“ koju je održala Ivana Nikolić, ambasadorica ženskog poduzetništva iz tvrtke Indigo Plavo d.o.o. Poslije prezentacije uslijedio je okrugli stol – priče uspješnice „Počeci rada i izazovi koji su uslijedili – kako postati i ostati uspješna žena u Hrvatskoj“, na kojoj su sudjelovale Natalija Martinčević, dogradonačelnica Varaždina,  Tamara Peras, novinarka, te četiri ambasadorice ženskog poduzetništva:  Ivana Nikolić, Indigo Plavo d.o.o, Mirjana Rinkovec, Element d.o.o., Zita Bračko Matulić, ZIT d.o.o. te Danijela Komar, Minerva d.o.o.

Grad Županja, također je prepoznao važnost ovog projekta, te je omogućio održavanje motivacijskog seminara u prostorijama Grada 14. prosinca 2011. Gradonačelnik Davor Miličević, pozdravio je sve prisutne riječima ohrabrivanja i podrške za razvoj poduzetništva žena.

Sljedeći zadatak TERA TEHNOPOLIS-a je organiziranje trodnevne radionice kroz koje se namjerava dovesti zainteresirane žene na razinu pokretanja njihove vlastite tvrtke, te izbor najperspektivnije žene kojoj će se pružiti dodatna potpora za poduzetničke aktivnosti. Osim toga, sudionice će imati mogućnost postati nove ambasadorice koje će nastaviti nadahnjivati druge perspektivne žene poduzetnice i nakon završetka projekta.

Do sada smo prikupili 60 prijava za sudjelovanje u edukaciji. Program edukacije će biti organiziran u 6 modula, koje želimo maksimalno prilagoditi potrebama polaznica. Teme modula su poslovno planiranje, marketing plan, zaštita i upravljanje intelektualnim vlasništvom, informatička potpora poduzetniku i financiranje. Radionice će biti organizirane u sviblju sljedeće godine, a prijave za sudjelovanje su još otvorene. Stoga, ukoliko ste zainteresirani možete kontaktirati ured TERA TEHNOPOLIS na maill adresu ured@tera.hr ili na telefon 031/251-000. Radionica je svim polaznicima omogućena bez kotizacije.