31.01.2012, 11:58

Održana informativna radionica u svezi natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava

Informativna radionica u svezi natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava

 

“Potpora jačanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva”

IPA komponenta IIIc – Regionalna konkurentnost

 

20. siječanj 2012, poslovna zgrada Euroherca, Riva 8, Rijeka

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije 19. prosinca 2011. godine objavila je natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava: “Potpora jačanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva” unutar pretpristupnog programa IPA komponente IIIc – Regionalna konkurentnost za 2011., a natječaj će biti otvoren do 20. veljače 2012. godine.

 

Ciklus radionica o natječaju, koji se na inicijativu Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva gospodarstva  i HAMAG-a, održao tijekom prosinca i siječnja u 13 hrvatskih gradova, naišao je na izvanredan interes hrvatskih poduzetnika.

 

Tako je  20. siječnja 2012. godine više od dvije stotine malih i srednjih poduzetnika iz Primorsko-goranske i Istarske županije do posljednjeg mjesta ispunilo dvoranu poslovne zgrade Euroherca, u kojoj su,  u organizaciji Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka, informativnu radionicu održali predstavnici Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.

 

Nakon pozdravnog govora gđe Sande Filipović, savjetnika-voditelja u Odsjeku za međunarodne odnose pri HGK-ŽK Rijeka, sudionicima su se obratile predstavnice Ministarstva gospodarstva, gđa Sanja Fišer, načelnica Odjela za programiranje pri Upravi za operativni program za regionalnu konkurentnost i gđa Marina Hodak, voditeljica projekta te gospodin Bruno Radojica, voditelj Odsjeka u Upravi za malo gospodarstvo pri Ministarstvu poduzetništva i obrta te gospodin Vlatko Martinović, voditelj projekata u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Potencijalni predlagatelji projekata upoznati su s Operativnim programom za regionalnu konkurentnost, uvjetima natječaja, natječajnom dokumentacijom, procedurom prijave te izvorima informacija o natječaju.

 

Cilj ovog natječaja jačanje je konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika poticanjem ulaganja u tehnologije i proizvodne metode koje promiču zeleno gospodarstvo te jačanje razvojnih potencijala za nove i konkurentne proizvode u skladu s ekološkim i drugim međunarodnim standardima. Isti je u potpunosti usklađen s općim ciljem Operativnog programa za Regionalnu konkurentnost - jačanjem konkurentnosti poticati gospodarsku i društvenu ujednačenost Republike Hrvatske.

 

Aktivnosti prihvatljive za financiranje u okviru ovog natječaja odnose se na uvođenje novih proizvodnih metoda i tehnologija, posebice onih koje rezultiraju većom energetskom učinkovitošću, uvođenje ekoloških standarda u proizvodne procese, unapređenje kvalitete proizvoda kupnjom ili instalacijom opreme za analizu ili testiranje, akreditiranje laboratorija, postupak certificiranja proizvoda ili proizvodnog procesa, ali i edukacija djelatnika po pitanju korištenja novih tehnologije ili rada s novom opremom te marketinške aktivnosti kojima se promovira investicija i projekt uopće.

 

Malim i srednjim poduzetnicima koji djeluju u najmanje jednom od prihvatljivih sektora (C 10,11,13,14,15,16,17,18,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33; E 37,38,39; J 62; M 71.2, S 96.01),na raspolaganju je ukupno tri milijuna eura, uz vrijednost pojedinačnog iznosa za korisnike od 50 do maksimalno 200 tisuća eura. Predviđeno je sufinanciranje u maksimalnom udjelu od 85% vrijednosti projekta, dok je preostalih 15% prihvatljivih projektnih troškova korisnik dužan financirati iz vlastitih izvora.

 

U prvom krugu natječaja (do 20. veljače) potencijalni korisnici trebaju dostaviti Sažetak projektnog prijedloga – najviše pet stranica teksta napisanog na engleskom jeziku, u kojem se, uz procijenjeni iznos koji se traži za sufinanciranje, daje kratki opis prijedloga projekta s ključnim informacijama. U drugom krugu natječaja, nakon provedene evaluacije dostavljenih projektnih sažetaka, selektirani prijavitelji bit će pozvani na dostavu kompletne projektne dokumentacije, od kojih će se odabrani oni kojima će biti dodijeljena sredstva iz ovog natječaja. Potpisivanje prvih ugovora za sufinanciranje očekuje se krajem tekuće godine.

 

Po završetku plenarnog dijela radionice, sudionici su vrlo aktivno iskoristili mogućnost za postavljanje brojnih pitanja u svezi natječaja, a značajan interes poduzetnika iz naše regije za mogućnosti sufinanciranja projektnih aktivnosti iz sredstava EU vidljiv je i kroz više desetaka dopisa i telefonskih upita koje nakon održane radionice HGK-ŽK Rijeka svakodnevno zaprima od svojih članica.