22.12.2011, 13:44

Održana GREEN radionica

U prostorijama TERA TEHNOPOLISA d.o.o. Osijek, dana 20.12.2011. održana je GREEN radionica „Unapređivanje zaštite okoliša u poslovanju kroz Europsku poduzetničku mrežu“ (GReening business through the Enterprise Europe Network). Predavači na radionici bili su prof.dr.sc. Ivan Štefanić – direktor TERA TEHNOPOLIS d.o.o., Msc. Ivana Ostoić – konzultantica tvrtke IQ Consulting d.o.o. iz Zagreba, te Mr.sc. Luka Gabrić, direktor Domino d.o.o. iz Osijeka.

U uvodnom dijelu radionice, prof. dr. sc. štefanić objasnio je da se poslovna strategija unapređivanja zaštite okoliša preporuča ugraditi u poslovanje svake tvrtke, jer ona znači sustavno gospodarenje okolišem, energijom i resursima, te istovremeno obrazovanje zaposlenika same organizacije o važnosti racionalnog korištenja resursa na radnom mjestu.

Msc. Ostoić prenijela je sudionicima radionice što znači održivo GREEN poslovanje za malog i srednjeg poduzetnika i kako implementirati strategiju održivog GREEN poslovanja, dok je  Mr. sc. Luka Gabrić iznio na radionici aktualnosti energetske učinkovitosti u sektoru gospodarstva.

Ovom radionicom željelo se približiti zašto je važno poslovanje privesti GREEN normama, te kako pomoću tih normi postizati povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje finacijskih troškova, povećanje učinkovitosti korištenja resursa i smanjenje računa za potrošni materijal, kao i smanjenje količine otpada proizašlog iz uredskih aktivnosti. U radionici se također obrađivalo i usklađivanje sa zakonima u području zaštite okoliša i energetike i privođenje tvrtke standardima EU (priprema za EMAS/ISO 9001, 14001, 50001 certifikaciju).

Poseban naglasak stavljen je na izgradnju imidža tvrtke u društveno i ekološki odgovornu organizaciju, kao i na temu izvora financijskih sredstava trenutno dostupnih za pokrivanje troškova implementacije GREEN poslovanja.

Projekt GREEN, punog naziva „GReening business through the Enterprise Europe Network“, je europski projekt pokrenut iz potrebe za poboljšanjem ekoloških performansi malih i srednjih poduzeća u Europi. Projekt se fiancira iz fonda Europske Unije kroz Programa CIP – Program Unije za konkurentnost i inovacije. Za provedbu projekta u Hrvatskoj je zadužen TERA TEHNOPOLIS, d.o.o., a ostale zemlje članice konzorcija u projektu su Italija, Rumunjska, Grčka, Bugarska, Slovenija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Turska.