03.05.2011, 10:25

Održan Nacionalni info dan CIP EKO INOVACIJE 2011.

Danas je u prepunoj Vijećnici Hrvatske gospodarske komore, u organizaciji Europske poduzetničke mreže Hrvatske i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske održan Nacionalni info dan CIP EKO INOVACIJE 2011. povodom predstavljanja ovogodišnjeg javnog natječaja za financijske potpore koje dodjeljuje Europska komisija u okviru CIP-a - Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije.Skup je otvorila voditeljica Europske poduzetničke mreže Hrvatske, gospođa Vesna Torbarina. Naglasila je kako hrvatske tvrtke u okviru ovog natječaja sudjeluju od 2008. godine, od kada je pravno započelo Hrvatsko članstvo unutar CIP programa. Istaknula je kako je ovaj projekt namijenjen potpori za dostizanje inovativnosti i konkurentnosti te kako su u natječaju iz 2010. godine financijsku potporu ostvarila dva hrvatska projekta pod vodstvom dvaju konzorcija. Također, navela je i primjere uspješnih eko-inovacija poput kutije za mlijeko od recikliranog materijala i druge.

Ispred Europske komisije obratila se Judit Fejes, jedna od voditeljica programa CIP EIP EKO INOVACIJE. U svojem izlaganju, naglasila je kako se ne podržavaju istraživački već projekti namijenjeni, između ostalog, za konkurentski plasman inovativnih proizvoda na što šire regionalno i međunarodno tržište. Posebno je napomenula kako je Europska komisija tijekom 2010. godine zaprimila 287 prijava za ostvarivanje financijske potpore što predstavlja rast, u usporedbi s 2009. godinom, od +42% i te da je temeljem navedenoga odobreno približno 50 projekata, među kojima se nalaze i dva uspješna hrvatska projekta.

Naglasila je također kako se projekti ne mogu dostavljati na hrvatskom jeziku već primarno na engleskom jeziku ili na nekom drugom službenom jeziku zemalja članica Europske unije.

U nastavku su predstavljena dva uspješna primjera hrvatskih projekata financiranih putem ovog natječaja, a među njima je i projekt RUCOBAR (Rubberised Concrete Noise Barries) Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Projektni tim - konzorcij, osim spomenutog fakulteta, čini još 4 partnerske institucije i tvrtke među kojima su Beton-Lučko kao podizvođač, Gumimpex GRP kao proizvođač gumenih granula, Institut IGH kao ispitivač apsorpcije i Zoološki vrt grada Zagreba kao primjer prve aplikacije projekta. Riječ je o projektu proizvodnje materijala za zaštitu buke baziranog na betonu dobivenim od reciklirane auto-gume.

Kristina Cappucci, stručna suradnica Europske poduzetničke mreže, pozvala je prisutne da posjete internetske stranice Saveza za energetiku Zagreba gdje mogu pronaći cjeloviti natječaj CIP EKO INOVACIJE 2011. na hrvatskom jeziku.

Posjetimo, natječaj Europske komisije - CIP EKO INOVACIJE otvoren je od 28. travnja do 08. rujna ove godine i raspolaže fondom od 36 milijuna eura kojim će se u visini od 50% pojedinačno sufinancirati približno 50 projekata.

Autor: © Portal croenergo.eu (M.P., T.M.)


PREZENTACIJE:

CIP Eco-innovations_FEJES

RUCONBAR_Lakusic

Marine Clean_ŠERCER