">
18.06.2012, 13:40

Održan info dan "Mogućnosti za poduzetnike iz EU programa CIP i FP7 HGK" - RIJEKA

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Europske poduzetničke mreže Hrvatske i Ministarstva poduzetništva i obrta u Županijskoj komori Rijeka 11. lipnja 2012. godine održan je info dan "Mogućnosti za poduzetnike iz EU programa CIP i FP7", na kojem je vrlo aktivno sudjelovalo više od 50 sudionika, predstavnika tvrtki i institucija iz Županije i okolice.

 Info dan je uvodnim obraćanjem otvorila Sanda Filipović, voditelj-savjetnik Odsjeka za međunarodne odnose, nakon čega je uslijedilo predavanje nacionalne koordinatorice za CIP-EIP, Snježane Ivić-Pavlovski iz Ministarstva poduzetništva i obrta, u kojem su predstavljeni uvjeti ovogodišnjeg natječaja „Eko inovacije“.

 CIP - Okvirni program za konkurentnost i inovacije je provedbeni program Europske Unije koji ima za cilj potaknuti konkurentnost europskih poduzeća. Program se provodi od 2007. do 2013. godine i raspolaže budžetom od 3.62 milijardi eura, a namijenjen je prije svega financiranju projekata malih i srednjih poduzetnika.

 Također, CIP je program usmjeren održivom razvoju inovativnog malog i srednjeg poduzetništva, usklađen s politikom zaštite okoliša, korištenjem obnovljivih izvora energije, uz mogućnost lakšeg pristupa financijskim oblicima pomoći i učenja na primjerima najbolje prakse.

 Eko-inovacije, potprogram Programa Zajednice CIP, podrazumijevaju sve oblike inovacijskih aktivnosti koje rezultiraju ili čiji je cilj bitno poboljšanje zaštite okoliša. Eko-inovacije uključuju nove proizvodne procese, nove proizvode ili usluge te nove metode poslovanja i upravljanja, čije će korištenje ili provedba spriječiti ili znatno smanjiti rizike za okoliš, zagađenje i sve druge negativne posljedice uporabe resursa tijekom životnog ciklusa srodnih aktivnosti.

 Aktualni natječaj Eko-inovacije vrijedan je 34,8 milijuna eura, a otvoren je do 06. rujna 2012. godine u 17:00 sati. Sukladno politikama Europske unije, prioritetna područja su recikliranje i iskorištavanje otpadnih materijala, sektor graditeljstva: smanjenje potrošnje resursa i otpada u proizvodnji, prehrambeni proizvodi i učinkovito korištenje vode, zeleno poslovanje i "inteligentna" nabava.

 Prisutnim je poduzetnicima bilo vrlo dragocjeno i iskustvo uspješnog hrvatskog projekta sufinanciranog iz natječaja otvorenog 2010. godine – projekta pod akronimom RUCONBAR - Rubberised Concrete Noise Barrirers, čiju je implementaciju predstavila Ana Baričević sa Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Goran Zeković, zamjenik direktora Hrvatskog instituta za tehnologiju, u drugom je dijelu info dana prezentirao mogućnosti i pravila sudjelovanja poduzetnika u programu FP7 – EU programu za istraživanje i razvoj, a predstavljen je i natječaj „Istraživanje u korist malih i srednjih poduzeća“

U posljednjem dijelu info dana Danijela Žagar iz Privredne banke Zagreb prisutnima je predstavila i novu kreditnu liniju - EU Sinergo kredite iz CIP progra

Prezentacije:

Prezentacija 1

Prezentacija 2

Prezentacija 3

Prezentacija 4

Prezentacija 5