02.04.2012, 12:42

Održan 5.multilateralni gospodarski susret u okviru sajma GAST 2012.

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Split, kao dio Europske poduzetničke mreže, organizirala je u okviru sajma GAST, 23. ožujka 2012. godine, 5. multilateralne gospodarske susrete.

Susreti su, kao nastavak prošlogodišnjih, među partnerima u Europskoj poduzetničkoj mreži okupili predstavnike Privredne komore Srbije te Gospodarske i industrijske komore Pećsa, Baranye iz Mađarske. Bili su prisutni i, već dugogodišnji, sudionici ovih susreta - Razvojna agencija Srednje Bosne s tvrtkama iz njihove regije, Regionalna komora Užice iz Srbije sa svojim tvrtkama, kao i brojni hrvatski poduzetnici. 

Uvodni dio susreta započeo je kratkim pozdravom sudionika te njihovim upoznavanjem s mogućnostima i značenjem Europske poduzetničke mreže. U ime Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Split sudionike je pozdravila poslovna tajnica gospođa Katija Buličić, koja je naglasila važnost ovih susreta u ovim zahtjevnim vremenima za gospodarstvo, te se zahvalila svim sudionicima koji su ih prepoznali kao vid gospodarskog povezivanja kojim se jača regionalni razvoj i prekogranična suradnja, segmenti tako bitni za budućnost Hrvatske kao dijela Europske Unije.

Slijedile su tri zanimljive prezentacije samih sudionika, te jedno kratko predstavljanje. Prvom prezentacijom predstavljen je CROturist portal – alat promoviranja hrvatskog turističkog tržišta, slijedila je prezentacija, u današnje vrijeme nezaobilazne, energetske efikasnosti te obnovljivih izvora energija u turizmu, prehrambenoj te poljoprivrednoj industriji. Posljednja prezentacija bila je usredotočena na jednu dobrodošlu novost u našem okruženju, a to je obrazovanje za poduzetništvo, novi projekt studenskog poduzetničkog inkubatora pri Sveučilišnom studijskom centru za stručne studije Sveučilišta u Splitu. Za kraj ovog uvodnog dijela održano je kratko predstavljanje Hvara kao privlačne kulturne mješavine.

Po završetku prezentacija došao je red na najvažniji dio događanja, odnosno na gospodarske susrete. Multilateralni gospodarski susreti organizirani su u 8 petnaestominutnih termina, na 30 stolova.

Ovakve međunarodne poslovne sastanke u Splitu organiziramo već peti put zaredom. Prvi su održani na sajmu GAST 2010 godine, a zatim, iste godine, i na sajmu SASO. Svake godine nam pozitivne reakcije sudionika koji izražavaju potrebu za ovakvim tipom događanja otvaraju prostor za ponovnom organizacijom ovakvih susreta kako pri sajmovima tako i u sklopu drugih gospodarskih događanja. Izrazito smo ponosni ovogodišnjim brojem od 130 individualnih sudionika odnosno 76 tvrtki koje su ostvarile oko 200 B2B sastanaka.

Zadovoljstvo sudionika potvrđuju i rezultati provedenih anketa u kojima je 100% tvrtki izrazilo želju za ponovnim sudjelovanjem na skupu ove vrste, a njih čak 62% je ostvarilo konkretne poslove tijekom susreta.

Izdvajamo jedan komentar naših sudionika iz ankete, a ostale prilažem u obradi ankete ovom izvješću: „Izvrsna ideja i projekt koji iz godine u godinu izrasta u izvrsno mjesto i priliku za ostvarivanje kvalitetnih poslovnih kontakata.“

Cilj organizacije ovakvih susreta je jačanje prekogranične suradnje, a najviše u cilju prosperiteta malog i srednjeg poduzetništva Splitsko-dalmatinske županije. Nadamo se da će naše tvrtke i dalje nastaviti prepoznavati ovaj tip poslovnih susreta kao alat namijenjen rastu i razvoju njihovih gospodarskih djelatnosti.