05.03.2024, 14:43

Obilazak jedinstvenog tržišta EU-a u Rijeci

Europska komisija ovim vas putem poziva na događanje „Obilazak jedinstvenog tržišta EU-a“, koje se organizira povodom proslave 30. obljetnice jedinstvenog europskog tržišta. Nakon što je 2023. započeo putovanje posjetom sedam država članica EU-a, ova manifestacija nastavlja pustolovinu i u 2024. Radujemo se posjetima još šest država i komunikacije s građanima kako bismo istaknuli prednosti jedinstvenog tržišta u svakodnevnom životu.

Manifestacija „Obilazak jedinstvenog tržišta“ kreće 1. ožujka 2024. iz Soluna u Grčkoj te će putovati kroz Italiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Njemačku. Od 16. do 17. ožujka posjetiti će živopisni lučki grad Rijeku.

Posjetom našoj interaktivnoj instalaciji građani mogu otkriti kako jedinstveno tržište EU-a utječe na njihove živote, sudjelovati u aktivnostima i igrama, snimati fotografije i osvojiti nagrade.

ZABILJEŽITE DATUM!

Praktične informacije za Obilazak SM30 u Hrvatskoj

„Obilazak jedinstvenog tržišta EU-a“ organizira Glavna uprava za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike Europske komisije.

Vrijeme i mjesto:

16. ožujka – 17. ožujka, Rijeka
Trg 128. brigade Hrvatske vojske

Više informacija o Obilasku i 30. obljetnici: OVDJE

Plan putovanja za 2024.

Grčka 1. – 2. ožujka, 4. – 5. ožujka
Italija 8. – 10. ožujka, 12. ožujka, 14. ožujka
Hrvatska 16. ožujka – 17. ožujka
Slovenija 20. ožujka – 21. ožujka
Austrija 22. ožujka – 23. ožujka
Njemačka 26. ožujka - 28. ožujka

Prilike za novinare tijekom događanja „Obilazak jedinstvenog tržišta EU-a“ uključuju intervjue s predstavnicima EU-a.

Osnovne informacije

Od svojeg osnutka 1993. godine jedinstveno tržište potiče otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski rast diljem EU-a te tako olakšava svakodnevni život ljudima i poduzećima. Također omogućuje slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i osoba unutar jedinstvenog unutarnjeg tržišta EU-a.

S obzirom da se sastoji od 447 milijuna građana i 23 milijuna poduzeća, jedinstveno tržište EU-a najveće je jedinstveno tržište na svijetu. Dok obilježavamo njegovu 30. godišnjicu, ovo je prilika da razmislimo o ostvarenim rezultatima i suočimo se s novim izazovima.

Tijekom protekla tri desetljeća jedinstveno tržište EU-a omogućilo je ljudima, robi, uslugama i novcu slobodno kretanje unutar granica Europske unije. Jedinstveno tržište jedno je od najvećih postignuća Europske unije i ojačalo je položaj EU-a u globalnom gospodarstvu, pri čemu 15 % svjetske trgovine robom potječe iz EU-a.

Građani Europske unije mogu studirati, živjeti, kupovati, raditi i umiroviti se u bilo kojoj državi članici, a usto mogu uživati u proizvodima iz cijele Europe. Ipak, važno je kontinuirano usavršavati i poboljšavati funkcioniranje jedinstvenog tržišta s obzirom na njegovu ključnu ulogu u rješavanju sadašnjih i budućih izazova u Europi. Tijekom pandemije bolesti COVID-19 jedinstveno tržište pokazalo je svoju prilagodljivost, omogućivši Europi da ubrza proizvodnju cjepiva.

Jedinstveno tržište EU-a štiti ljude i poduzeća, a istodobno pridonosi ravnopravnijoj, odgovornijoj i održivijoj Europi. U prilog tome govori činjenica da novi zakon nalaže da svi mobilni telefoni, tableti i kamere koji se prodaju u Europskoj uniji moraju do kraja 2024. godine biti opremljeni USB priključkom za punjenje tipa C. To je samo jedna od brojnih mjera EU-a za smanjenje e-otpada i poticanje potrošača da donose održivije odluke.

Kontakt

Za sve zahtjeve za intervju ili više informacija obratite nam se na: press-sm30@vo-europe.eu