01.06.2012, 10:23

Konferencija „Obnovljivi izvori energije, nove tehnologije-izazovi 21.stoljeća“

                 IZVJEŠĆE S HRVATSKO-NJEMAČKOG OSPODARSKOG FORUMA

HRVATSKO-NJEMAČKI POSLOVNI SUSRETI

U okviru Konferencije „Obnovljivi izvori energije, nove tehnologije-izazovi 21.stoljeća“ u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije i Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke uz sudjelovanje Delegacije Europske komisije, organiziran je i gospodarski forum.

Organizator foruma bila je Europska poduzetnička mreža Hrvatske –Županijska komora Split, a  održan je u utorak 22.05.2012. Forum je otvorila predsjednica Županijske komore Jadranka Radovanić. Istaknula je pri tome da su se posljednjih godina smanjila ulaganja njemačkih tvrtki u gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije, te da najavljeni projekt ulaganja njemačkih tvrtki u našu županiju trebao značajno izmijeniti spomenute trendove.

 U ovogodišnjem proračunu Ministarstva poduzetništva osigurano je 370 milijuna kuna za poticanje ulaganja u obnovljive izvore energije. Do kraja ove godine bit će dostupno gotovo 75 milijuna kuna iz europskog pretpristupnog fonda IPA, a dogodine će kroz strukturne fondove biti osigurano gotovo 100 milijuna kuna za „zelenu energiju“ – kazao je Sani Ljubunčić, načelnik Sektora za investicije u Ministarstvu poduzetništva, koji je uz Veleposlanika Njemačke nj.e. Bernda Fishera te župana Antu Sanadera pozdravio prepunu dvoranu gospodarstvenika te predstavnike  institucija..

 

Nakon uvodnog dijela prezentacije svojih tvrtki  održali su Fraunhofer Institut/Vallis Solaris, prof. Dr. Volker Witwer,Energiepark Ulm gmbh & Co, gosp. Daniel Vidović, Nokia Siemens Networks, gđa Nives Sandri, Ytong d.o.o., ing.građ. Alen Omerza, Viessmann d.o.o., Igor Haramina i Tromont d.o.o.

Dražen Škabar voditelj proizvodnje u „Tromontovoj“ tvornici u Čaporicama kod Trilja, istaknuo je kako  tvrtka  TROMONT d.o.o. već aktivno surađuje sa španjolskim ulagačima u vjetroelektrane.„Tromont“ je glavni izvođač radova na vjetroparku Jelinak kod Marine gdje namjeravaju postaviti 20 stupova, visokih 80 metara, na kojima će biti vjetroturbine. Čelični stupovi već se izrađuju u „Brodosplitovu“ brodogradilištu specijalnih objekata, a cjelokupan projekt trebao bi biti završen do kraja godine.

Na forumu je prisustvovalo više od stotinu dalmatinskih i njemačkih gospodarstvenika iz sektora obnovljivih izvora energije koji su razgovarali o mogućim poslovima, od kojih je 51 tvrtka sudjelovala na bilateralnim razgovorima te je realizirano ukupno 105 sastanaka.

Njemački poduzetnici tijekom iduće četiri godine spremni su uložiti gotovo 700 milijuna eura u proizvodnju solarnih ploča, te električne i toplinske energije iz obnovljivih izvora na području srednje Dalmacije.

 

Središte projekta „Vallis Solaris“ (Sunčana dolina, op.a.) bilo bi u budućem znanstveno-tehnološkom parku  Vučevica, gdje bi se projektirali uređaji i sustavi temeljeni na korištenju energije sunca i vjetra, a na obližnjoj lokaciji bila bi smještena „elektrana“ na sunčevu energiju. Solarne ploče proizvodile bi se u gospodarskoj zoni Kukuzovac kod Sinja, a pojedini elementi u Zmijavcima i Primorskom docu.

Nositelj planiranog ulaganja u znanstveno-istraživački centar i proizvodne pogone, u kojima bi radno mjesto našlo najmanje 200 radnika, bila bi zagrebačka tvrtka „Vallis Solaris“ čiji su osnivači njemačka kompanija „Interpanel“ i zaklada Fraunhofer, dio istoimenog instituta s kojim je splitsko Sveučilište sklopilo ugovor o suradnji.

           Dr. Volker Wittwer, osnivač Fraunhofer Instituta,  istaknuo je kako samo u prvoj fazi projekta u splitskom zaleđu namjeravaju uložiti oko 120 milijuna eura.

Uz Fraunhofer Institut, na gospodarskom forumu su sudjelovale vodeće njemačke kompanije u sektoru obnovljivih izvora energije - „Sortech“, „Industrial Solar“,  i „Solar Bauen“ te dvadesetak ostalih. Postoje  najave da bi se u projekt uključile još neki partneri, jer će biti potrebni elektronički sklopovi, staklo za solarne ploče, metalne konstrukcije i slični elementi. Proizvedena energija nudit će se kupcima u Hrvatskoj, a u budućnosti i izvan granica naše zemlje.

 

Gospodarski forum polučio je dobre i konkretne rezultate te je prema povratnim informacijama od strane hrvatskih tvrtki vrlo izgledno u skoroj budućnosti očekivati zajedničke projekte s njemačkim tvrtkama.