">
22.11.2012, 10:17

Izgradnja "Inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije BIOCENTAR"

140 milijuna kuna za prvi inkubacijski centar u regiji

U srijedu, 21. studenoga 2012., na prostoru kampusa Sveučilišta u Zagrebu na Borongaju održano je  svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju ''Inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije - BIOCENTAR'', koji se provodi u okviru IPA programa EU za Hrvatsku - Operativni program za regionalnu konkurentnost.

Svečanost je započela u 13:00h uvodnom ceremonijom u Dvorani 1 Kampusa Borongaj te se nazočnima  obratio ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović, prof.dr.sc. Branko Grčić, potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, dr. sc. Hrvoje Meštrić, ravnatelj agencije BICRO i Elena Grech, Voditeljica IPA službe za pregovore o pristupanju  u Europskoj komisiji. Nakon uvodnog dijela, okupljeni uzvanici uputili su se na obližnje gradilište i pristupili svečanom polaganju kamena temeljca. Projekt "Inkubacijski centar za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije - BIOCENTAR" vrijedan 18.823.995,70 eura (oko 140 milijuna kuna) u nadležnosti je Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a krajnji korisnik projekta je Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO).

Od navedenog iznosa 2.447.585,00 eura odnosi se na troškove pripreme projekta, što je bilo financirano kroz proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta  i Projekt tehnologijskog razvoja Svjetske banke (engl. Science and Technology Project, skraćeno STP).

Za realizaciju projekta predviđen je ukupan iznos od 16.376.410,70 eura od čega 13.919.949,00 eura (85%) financira Europska unija kroz Operativni program Regionalna konkurentnost u okviru pretpristupnog programa IPA.

Projekt će se realizirati kroz četiri ugovora: ugovor o radovima, ugovor o nadzoru nad izvođenju radova, ugovor o pružanju tehničke pomoći u svrhu definiranja portfelja i usluga BioCentra te jačanja kapaciteta osoblja zaduženih za provedbu budućih aktivnosti BIoCentra, te ugovor o nabavi opreme u svrhu opremanja laboratorija. Tijelo nadležno za provedbu postupaka javne nabave za navedene ugovore je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.
Do sada su potpisana dva ugovora:
Ugovor o izvođenju radova za izgradnju Biocentra potpisan 15. listopada 2012. s tvrtkom Tehnika d.d iz Zagreba u ukupnoj vrijednosti od 7.237.955,21 eura, od čega EU sufinanciranje iznosi  6.152.261,93 eura.
Ugovor o provedbi stručnog nadzora nad izgradnjom Biocentra, potpisan je 15. listopada 2012. s tvrtkom Ove Arup & Partners International Limited (OAPIL) u konzorciju s tvrtkom Grupa Investinženjering d.o.o.iz Zagreba u ukupnoj vrijednosti 563.770,69 eura, od čega EU sufinanciranje iznosi 479.205,09 eura.
BioCentar je prvi centar ovakve vrste u Republici Hrvatskoj, ali i jedinstveni projekt u regiji. Riječ je o inkubacijskom centru površine oko 4500 četvornih metara, koji u posebno osmišljenom okružju udružuje centralni laboratorij, priručne laboratorije i uredske prostore. Projekt je usmjeren na pružanje podrške stvaranju i rastu spin-off tvrtki proizišlih iz javnih znanstvenih organizacija i visokoškolskih institucija koje se zasnivaju na tehnologiji i znanju. Svrha projekta je osiguravanje svih potrebnih uvjeta za obavljanje djelatnosti malim i srednjim poduzećima u razvoju iz područja bioznanosti i tehnologije kroz infrastrukturu i pristup uslugama razvoja tehnologija i poslovanja.
BIOCentar je zamišljen kao aktivan čimbenik u osiguravanju produktivne poveznice između temeljnog i primijenjenog znanstvenog istraživanja i industrije, tehnološke infrastrukture i novih biotehnoloških tvrtki u procesu razvoja novih proizvoda, što je temelj njegove vizije, misije, operativnog profila i ciljeva, a svoja će vrata otvoriti u 2015. godini.