29.10.2012, 08:54

Godišnja konferencija Enterprise Europe Network

U razdoblju 21.- 24. listopada 2012. na Cipru je održana godišnja konferencija mreže Enterprise Europe Network.

Konferencija na kojoj se okupilo oko 1000 sudionika iz različitih zemalja, mjesto je gdje se partneri u Mreži, službenici EU i svi ostali sudionici u Mreži sastaju kako bi razmijenili znanja o nadolazećim politikama, promjenama, novim metodama i općenito svakodnevnom radu u Mreži.

Program godišnje konferencije bilo je podijeljen u 3 dana, tako da su se osim plenarnog dijela, ceremonije otvaranja i dodjele nagrada najboljim praksama, na različitim lokacijama paralelno održavale mnogobrojne radionice, prezentacije i aktivnosti međusobnog umrežavanja EEN djelatnika. Osim toga, sudionici su imali mogućnost unaprijed organizirati bilateralne sastanke sa EEN djelatnicima ostalih zemalja.

Prilikom otvaranja konferencije naglašeno je kako Mreža otvara vrata malim i srednjim tvrtkama pri izlasku na ključna međunarodna tržišta, a od sada će to činiti i nove podružnice koje se otvaraju u Indiji i Kanadi te ojačani kineski ogranak. Indija je posljednja članica koja se pridružuje Mreži, sa tri nova centra koja će biti smještena u New Delhi-u. Uskoro se otvara i ured u Kanadi, dok sa 4 nova ureda u Šangaju i Nanjing-u Kina broji ukupno 27 ureda. Globalno gledajući, prisutnost Mreže u 52 zemlje u Europi, Bliskom Istoku, Aziji i Americi pruža poduzetnicima dobru platformu za izlazak na već uspostavljena kao i nova tržišta.

Nedavna istraživanja provedena na uzorku klijenata koji su koristili usluge Mreže pokazuju njen doprinos zapošljavanju i razvoju, konkretnije:

-          44% ispitanika primijetilo je pozitivan učinak na njihov ukupni prihod

-          četvrtina ispitanika koji su pronašli poslovne partnere uz pomoć EEN Mreže rekli su kako je suradnja s novim partnerima otvorila nova radna mjesta

-          gotovo trećina komercijalnih tvrtki navelo je kako im je Mreža pomogla u pristupu novim tržištima

-          60% tehnoloških tvrtki razvili su nove proizvode, usluge ili procese zahvaljujući Mreži

 

Prvog dana konferencije dodijeljene su i nagrade Europske komisije tvrtkama koje su pomoću Mreže pronašle nove poslovne prilike u inozemstvu, razvile svoje poslovanje ili dobile financiranje za svoje pametne, održive i inovativne ideje.

Ovogodišnji dobitnici su:

-          Giving old Tyres a new life: Poljska tvrtka koja se bavi sakupljanjem starih guma sa austrijskom tvrtkom dogovorila je njihovo recikliranje u svojim halama u Poljskoj te su svoj posao proširili u inozemstvo

http://portal.enterprise-europe-network.ec.europa.eu/success-stories/giving-old-tyres-new-life

 

-          Linking up to save lives: Švedska tvrtka i britanska tvrtka zajednički su počele istraživati nove metode liječenja leukemije te za to dobili 500 000 eura od EU Eurostars programa

http://portal.enterprise-europe-network.ec.europa.eu/success-stories/linking-save-lives

Zadnji dan konferencije bio je rezerviran za dodjelu nagrada najboljoj praksi, tj najboljim članovima Mreže koji su razvili učinkovite radne metode, korisne alate ili inovacije u pružanju svojih usluga.