19.04.2012, 14:03

Europski investicijski fond i PBZ otvorili liniju dostupnijih poduzetničkih kredita

U Zagrebu, 19. travnja 2012. – Europski investicijski fond (EIF) i Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ) danas su potpisali Ugovor o jamstvu iz Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP program) kojim se potpomaže malo poduzetništvo.

Zahvaljujući CIP Ugovoru o jamstvu, malim poduzetnicima olakšava se pristup sredstvima financiranja zbog značajno smanjenih zahtjeva za instrumentima osiguranja, te povoljniji uvjeti financiranja i dulji rokovi otplate kreditima. Putem ovog programa PBZ će u sljedeće tri godine malim poduzetnicima plasirati novih kredita u ukupnom iznosu od 30 milijuna eura.

Zaključenjem ovog Ugovora o jamstvu, Privredna banka Zagreb postala je jedina banka u Hrvatskoj koja sudjeluje u CIP programu. Ova suradnja rezultirala je posebno strukturiranim kreditnim programom Banke EU Sinergo krediti koji po povoljnijim uvjetima omogućuje kreditiranje obrtnika i poduzetnika koji zapošljavaju manje od 10 djelatnika i ostvaruju godišnji prihod do 10 milijuna kuna. Ovaj kreditni program Banke jedinstven je na hrvatskom tržištu te ima benefit od jamstva izdanog u sklopu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije Europske unije, a njegova posebna predanost se ogleda u smanjenju zahtjeva za instrumentima osiguranja te se kreditiranje odvija uz zadužnicu i mjenice, al bez hipoteke i dodatnih instrumenata osiguranja. Namjena programa je financiranje potreba za obrtnim kapitalom te investicijskih projekata. Krediti se odobravaju u kunama uz valutnu klauzulu u eurima uz povoljne kamatne stope. Iznos kredita za pojedinog klijenta može biti do 25.000 eura s rokom otplate od 18 do 36 mjeseci, u mjesečnim ili tromjesečnim ratama.

O EIF-u

Misija EIF-a je pružanje potpore europskom malom i srednjem poduzetništvu olakšavanjem pristupa sredstvima financiranja. EIF strukturira i razvija instrumente poduzetničkog kapitala te jamstvene sheme namijenjene malom i srednjem poduzetništvu. Potičući inovacije, istraživanje i razvoj, poduzetništvo, rast i zapošljavanje, EIF aktivno sudjeluje u ostvarivanju ciljeva Europske unije. Ukupna sredstva EIF-a investirana u poduzetnički kapital i privatne dioničke fondove krajem 2011. godine iznosila su više od 5,4 milijarde eura. Investirajući u više od 300 fondova EIF je, zbog veličine i opsega svojih ulaganja , naročito u visoke tehnologije i rane faze razvoja, vodeći subjekt na europskom tržištu kapitala. Krajem 2011. godine obveze EIF-a po izdanim jamstvima prelazile su iznos od 14,7 milijardi eura ostvaren u više od 160 transakcija što ga čini značajnim europskim jamcem za kredite malim i srednjim poduzetnicima te vodećim jamcem na području mikro kreditiranja.

O CIP programu

Okvirni program za konkurentnost inovacije (CIP Program), koji se provodi u razdoblju od 2007. do 2013. godine, definiran je kako bi potaknuo europsku produktivnost, inovativne kapacitete te održivi razvoj, vodeći  računa o zaštiti okoliša.

U okviru CIP Programa, Europskom investicijskom fondu (EIF-u) dodijeljen je iznos od 1,1 milijardi eura financiranje poduzetničkog kapitala kroz program High Growth and Innovative SME Facility te za izdana jamstva kroz program SME Guarantee Facility.
Investicije EIF-a financira Europska unija kroz Okvirni program za konkurentnost i inovacije (CIP program). CIP program, kojem je dodijeljen iznos od 1,1 milijardi eura, predstavlja financijski instrument kojim upravlja EIF, a sredstva se dijele između dva potprograma Poduzetnički kapital i Jamstva. CIP program pokriva razdoblje od 2007. i 2013. godine, a ciljevi su mu poticanje gospodarskog rasta, stvaranje novih radnih mjesta, te povećanje konkurentnosti, produktivnosti i inovativnosti unutar EU korištenjem fondova Europske unije kojima se malim i srednjim tvrtkama olakšava pristup sredstvima financiranja.

Kontakt:

PBZ: Dražen Dumančić, e-mail: drazen.dumancic@pbz.hr; Tel:+385 (0) 1 6360 259