19.10.2009, 15:15

EUROPSKA MREŽA SUOČENA S IZAZOVOM: POTPORE MALIM PODUZETNICIMA U VRIJEME KRIZE

Od 07-09 listopada sastalo se 770 stručnjaka iz cijele Europe u Stockholmu, kako bi razgovarali o tome kako najbolje pomoći malim tvrtkama koje posluju u Europi. Konferencija je održana u suradnji  Enterprise Europe Network i švedskim Predsjedništvom EU-a 770 stručnjaka iz Enterprise Europe Network okupilo se na 2. godišnjoj konferenciji od 07 -09 listopada 2009. u Stockholmu kako bi raspravljali o tome kako najbolje pomoći malim poduzetnicima u teškoj gospodarskoj klimi. Konferenciju, pod nazivom "Suočavanje s izazovom: potpore malim poduzetnicima u vrijeme krize ', je otvorila Maud Olofsson, zamjenica premijera Švedske a potom je uvodnu riječ imala Francoise Le Bail, zamjenica direktora Europske komisije Opće uprave za poduzetništvo.

Mala poduzeća su teško pogođena ekonomskom i financijskom krizom. Kreditne restrikcije su usporile ulaganja i inovativni razvoj, koji su ključni za razvoj poslovanja. Malim i srednjim poduzećima trebaju pouzdani poslovni partneri i alternativni izvori financiranja kako bi svoje ideje pretvorili u stvarnost. Enterprise Europe Network im u tome može pomoći.

Pokrenuta 2008. godine od Europske komisije, Enterprise Europe Network je mreža koja se sastoji od gotovo 600 partnera u 44 zemlje. To je najveća europska poslovno-tehnološka mreža - i organizirana tako da najbolje može pomoći malim i srednjim poduzećima pronaći dobavljače, distributere, pouzdane izvozne partnere i načine za prodaju tehnologije. Čvrsto ukorijenjena u lokalnim zajednicama i regijama širom Europe, mreža pruža informacije o zakonodavstvu EU i financiranju, pomaže tvrtkama pronaći poslovne partnere, osobito u drugim zemljama i nudi savjete o tome kako razviti inovativne ideje. Mreža može također pomoći malim tvrtkama u povećanju šanse za uspjeh, kada se prijavljuju za EU ugovore ili financiranje.

Tijekom trodnevne konferencije, sudionici su mogli sudjelovati u 6 radionica s temama kao što su: Rizik ili prilika?;  Stvaranje najbolje vrijednosti za klijente - novi pogled na prednosti, financije, partnerstvo; Kreativnost - nova razmišljanja, nove ideje, novi rezultati idr. Osim radionica, za sudionike, odnosno partnere iz Mreže, bilo je organizirano 18  neformalnih radnih grupa s temama: Kreativnost u uslugama, Pristup financiranju, Poticanje malih poduzetnika za uključivanje u Okvirni program za istraživanje i razvoj (FP7), Europski poslovni portal i drugo.

Osim radionica i sastanaka, u konferencijskom centru se mogla posjetiti izložba, prisustvovati b2fair sastancima, razgovarati o projektima s kolegama i upoznati ljude iz Izvršne agencije za konkurentnost i inovacije (EACI) i Europske komisije.

Konferencija je završila osvrtom Jose Puigpelat, voditelja odjela u EACI-u na rezultate dobivene iz privremenih izvješća svih konzorcija EEN-a. Iz statističkih podataka je vidljivo da je čitava Mreža EEN imala zavidne rezultate u području internacionalizacije, brokerage eventa, seminara i tehnologijskih transfera. Puigpelat je naglasio da će u 2010. godini aktivnosti mreže EEN biti usmjerene na veću integraciju što je ključni element u evoluciji prema jedinstvenoj mreži izvrsnosuti. Pružanjem integriranih usluga malim i srednjim poduzetnicima u okviru mreže, doprinjet će ekonomskom oporavku i restrukturiranju nakon sadašnje krize.