17.05.2016, 09:38

DUBROVNIK KAO POČETAK NOVIH PARTNERSTAVA

U Dubrovniku, 12. svibnja 2016. u organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Europske poduzetničke mreže održani su poslovni susreti pod nazivom B2B@EUSAIR Forum 2016.

Ovo događanje održano je u okviru 1. Foruma Strategije EU za Jadransko jonsku regiju (EUSAIR), kojeg je organizirala Vlada Republike Hrvatske iEuropska komisija, a okupilo je ministre svih 8 država sudionica Strategije (Srbije, Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Slovenije, Grčke, Bosne i Hercegovine i Italije), povjerenike i predstavnike EK, nadležna ministarstava, jedinica lokalne i regionalne samouprave, obrazovne i znanstveno-istraživačke institucije, privatni sektor i druge.

Cilj B2B susreta bio je na jednom mjestu okupiti sudionike iz svih 8 zemalja potpisnica EUSAIR strategije te putem unaprijed dogovorenih poslovnih sastanaka na temu pomorske industrije, pomorske biotehnologije, akvakulture, turizma, inovacija u turizmu te produženja turističke sezone otvoriti mogućnost proširenja poslovnih vidika i pronalaska prekograničnih partnera za nove poslovne izazove.

Izuzetan interes i atraktivnost događanja potvrdilo je sudjelovanje preko 130 prijavljenih tvrtki, sveučilišta, komora, i institucija iz jadranske i jonske regije koji su održali više od 160 razgovora čime je još jednom Europska poduzetnička mreža pokazala svoju snagu umrežavanja s inozemnim partnerima u organizaciji ovako velikog događanja.

Svi prijavljeni sudionici imali su jedinstvenu priliku da se za istom stolom susretnu s predstavnicima Europske komisije, EIB-a, Mrežom poslovnih anđela, ministarstava i drugih institucija kako bi raspravili mogućnost prijave projekata na nadolazeće natječaje te iz prve ruke saznali koje su mogućnosti financiranja njihovih projekata.

Prema izjavama sudionika, ostvareni su prvi kontakti, a konkretni rezultati se tek očekuju.

Nina Dremelj, potpredsjednica Poslovnih anđela Slovenije razgovarala je s predstavnicima Republičke razvojne agencije za MSP iz Banja Luke o mogućnosti uspostavljanja mreže poslovnih anđela u BiH na osnovu slovenskog iskustva. „Osim prijenosa iskustava, dogovorili smo i sudjelovanje na zajedničkom projektu koji bi radili u suradnji s Slovenija – Hrvatska – BiH.“ – izjavio je Bojan Čudić iz Banja Luke.

„Dogovorio sam s gđom Marković iz Privredne komore Crne Gore prezentaciju idejnog rješenja za crnogorske hotelijere, autoprijevoznike i Montenegro Airlines te se nadamo novim poslovnim prilikama na području Crne Gore“- rekao je Nikola Prpić, voditelj ključnih kupaca, Varteks d.o.o.