22.09.2009, 11:45

BICRO ulaže 600 tisuća kuna u razvoj NOVIH PROIZVODA U PEKARSTVU

Zagreb, 9. rujna 2009. u prostorijama Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - BICRO d.o.o., vladine agencije za provedbu vladinih programa potpore tehnologijskom razvoju, potpisan je novi ugovor unutar programa poticanja istraživanja i razvoja - IRCRO, kojim se financijski pomaže malim i srednjim poduzećima koja žele investirati u istraživanje i razvoj kroz poslovnu suradnju sa znanstvenim ustanovama.

Za istraživačko-razvojne aktivnosti poduzeću DATA-BAK d.o.o. odobreno je financiranje projekta u visini 600 tisuća kuna, a što čini gotovo 46% ukupnih troškova projekta. Poduzeće je prvo na hrvatsko tržište plasiralo koncentrat-smjese za proizvodnju pekarskih proizvoda i ima cjelovitu proizvodnju takvih proizvoda u Republici Hrvatskoj već dugi niz godina. Pomoć poduzeću u realizaciji projekta osigurati će Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu (Laboratorij za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura u Zavodu za biokemijsko inženjerstvo). Projektom se želi razviti i hrvatskom tržištu ponuditi novi proizvod originalne recepture, specifičnih obilježja (primjerice produžena trajnost i svježina bez dodavanja kemijskih konzervansa) i visoke kvalitete kojim se uspješno mogu supstituirati slični proizvodi iz uvoza.

Ugovor s poduzećem DATA-BAK d.o.o. za financiranje projekta pod nazivom "Proizvodnja probiotičkog suhog kiselog predtijesta za pekarstvo" potpisali su u ime Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske direktor Dalibor Marijanović, a u ime poduzeća DATA-BAK d.o.o. direktor Goran Kolarić, uz nazočnost Ante Mamića direktora programa VENCRO i IRCRO. Moderna biotehnološka proizvodnja pekarskih proizvoda temelji se na primjeni kiselih tijesta zbog brojnih prednosti koje nudi, u usporedbi s primjenom pekarskog kvasca bez dodatka bakterija mliječne kiseline. Razvoj i osmišljavanje domaće proizvodnje suhog kiselog predtijesta za pekarstvo, koje se u Hrvatskoj puno rjeđe koristi nego u razvijenim zemljama (u kojima je u obveznoj primjeni već desetak godina) preduvjet je povećanja konkurentnosti domaćih proizvođača i njihovog uključivanja u međunarodnu tržišnu utakmicu.