22.09.2009, 11:00

BICRO ulaže 4,3 milijuna kuna U POVEĆANJE SIGURNOSTI PROMETA

U Zagrebu, 7. rujna 2009. u prostorijama Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - BICRO d.o.o., vladine agencije za provedbu vladinih programa potpore tehnologijskom razvoju, potpisan je novi ugovor unutar programa razvoja na znanju utemeljenih poduzeća - RAZUM, kojim se osigurava početno financiranje razvoja novog proizvoda u novoosnovanim na znanju utemeljenim poduzećima, kao i u postojećim malim i srednjim poduzećima.

Financijska potpora u visini od preko 4,3 milijuna kuna, a što čini 70% ukupnih troškova projekta, odobrena je za pretkomercijalni istraživačko-razvojni projekt poduzeću TEB Elektonika d.o.o. Poduzeće dugi niz godina surađuje s hrvatskim poduzećima za izgradnju i održavanje cesta na uvođenju novih informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija. Pomoć poduzeću u realizaciji projekta osigurati će Fakultet elektrotehnike i računarstva i Fakultet prometnih znanosti iz Zagreba. Projektom se želi kreirati nova generacija proizvoda i usluga prilagođenih autonomnom radu, bez lokalne infrastrukture, a u cilju povećane sigurnosti odvijanja prometa, skraćivanja vremena putovanja i optimiranja troškova održavanja prometnica.

Ugovor s poduzećem TEB Elektonika d.o.o. za financiranje projekta pod nazivom "Inteligentna prometna telematika, (IPT)" potpisali su u ime Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske direktor Dalibor Marijanović, a u ime poduzeća TEB Elektonika d.o.o. direktor Vladimir Golenić, uz nazočnost direktora programa RAZUM Ive Friganovića. Telematika je tehnologija koja povezuje tehnološka područja telekomunikacija i informatike. Jedno od temeljnih područja unutar te tehnologije je inteligentna prometna telematika. Projekt bi trebao polučiti dugoročne pozitivne učinke budući je potreba za mobilnošću svakim danom sve veća i sve se više pažnje posvećuje transportnoj industriji. Razvojem novih rješenja poboljšava se informatička struktura nadzora i upravljanja odvijanjem prometa, povećava sigurnost, smanjuju troškovi transporta i u konačnici smanjuje onečišćenje okoliša.

 

Program RAZUM uz programe TEHCRO, VENCRO, IRCRO i KONCRO čini niz od pet potprograma koji su sastavnice programa «Poticanje poduzetništva utemeljenog na inovacijama i novim tehnologijama» koji uključuje državne poticaje poduzetništvu utemeljenom na inovacijama i novim tehnologijama, a njegova provedba povjerena je Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske - BICRO-u. BICRO je i nacionalni partner u Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske (EEN - Enterprise Europe Network) koja pruža potporu malim i srednjim tvrtkama u pronalaženju puta k jedinstvenom tržištu Europske Unije, pristupu informacijama i uslugama, te transferu tehnologije, znanja i inovacija.