29.07.2011, 14:01

BICRO ulaže 137 tisuća eura u novi projekt unutar EUREKA programa

Ulaganje u razvoj informacijskog sustava za upravljanje kakvoćom zraka

U Zagrebu 6. srpnja 2011. u prostorijama Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO, vladine agencije za provedbu vladinih programa potpore tehnologijskom razvoju, potpisan je novi ugovor unutar programa EUREKA, kojim se osigurava financiranje tržišno usmjerenih razvojnih projekata međunarodne suradnje. Temeljem Sporazuma s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa od svibnja 2010. BICRO je preuzeo ulogu provedbenog tijela za program EUREKA.

 

Financijska potpora odobrena je za razvojni projekt E!5460 EUROENVIRON WEBAIR 2 kojim se nadograđuje  sustav razvijen unutar projekta E!3266 WEBAIR – WEB based AIR Quality Management - (mrežno orijentirani multimedijalni informacijski sustav za upravljanje kakvoćom zraka s ciljem podrške odlučivanju i upravljanju kakvoćom zraka u skladu s europskom i nacionalnom regulativom u području kakvoće zraka, uz informiranje javnosti), poduzeću Oikon d.o.o. iz Zagreba. Potpora u visini od 137.045,00 eura čini 50% ukupnih troškova hrvatskog dijela projekta, dok su za ostale troškove zaduženi projektni partneri. Hrvatskom poduzeću Oikon partneri su Tehničko sveučilište iz Cipra (Cyprus University of Technology) kao voditelj projekta, specijaliziran za geoinformatiku i daljinsku detekciju s primjenom u zaštiti okoliša;  tvrtka Antlantis Consulting iz Cipra, specijalizirana za upravljanje okolišem, posebno za prikupljanje i obradu podataka o kvaliteti zraka, te modeliranje kvalitete zraka;  tvrtka Environmental Software and Services iz Austrije, specijalizirana za integrirane informacijske sustave i sustave za podršku u odlučivanju (Decision Support Systems) u području upravljanja okolišem (tvrtka je bila inicijator i voditelj E!3266 projekta), te Air Quality Control Company (AQCC) iz Teherana, vodeća tvrtka u Iranu za kvalitetu zraka (vodili studiju slučaja za grad Teheran u E!3266 projektu), s naglaskom na onečišćenje i kontrolu onečišćenja od prometa. 

Projektom će se putem multidisciplinarnog istraživanja i primjenom novih znanja i tehnologija doprinijeti nalaženju optimalnih mjera za nadzor i smanjenje onečišćenja česticama i omogućiti primjena u ostalim područjima u kojima se pojavljuje problem  onečišćenja česticama.

Oikon d.o.o. je  institut koji djeluje u području primijenjene ekologije, specijaliziran za zaštitu okoliša, industrijsku ekologiju, okolišnu medicinu, obnovljive izvore energije, zaštitu prirode, upravljanje prirodnim resursima, ekološko modeliranje, krajobraznu ekologiju, te daljinska istraživanja i geografske informacijske sustave. Poduzeće je prepoznato kao jedna od vodećih konzultantskih kuća u Hrvatskoj koja je uspješno provela 450 projekata za naručitelje iz zemlje i inozemstva.

Ugovor za financiranje hrvatskog dijela projekta potpisali su u ime Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - BICRO direktor Dalibor Marijanović, u ime poduzeća Oikon d.o.o. dr. sc. Zdravko Špirić uz nazočnost Antonije Mršić, nacionalne koordinatorice EUREKA projekata.