22.09.2009, 11:00

BICRO: 12 MILIJUNA KUNA ZA NOVI TEHNOLOŠKO-INOVACIJSKI CENTAR

Vladina agencija potiče tehnološki razvitak regije

U Zagrebu, 10. rujan 2009. u prostorijama Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - BICRO d.o.o., potpisan je ugovor kojim će se financirati pokretanje Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TIC Međimurje). Riječ je o projektu koji će putem BICRO programa razvoja tehnologijske infrastrukture - TEHCRO dobiti financijsku potporu u iznosu od preko 12 milijuna kuna u razdoblju 5 godina, što čini gotovo 50% ukupne vrijednosti projekta. Uz Međimursku županiju preostali dio sredstava za provedbu projekta sufinancirati će se iz vlastitih izvora partnera u projektu. Predviđeno je da centar postane u potpunosti samoodrživ nakon 5 godina.
Ugovor s Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje - REDEA d.o.o. za sufinanciranje projekta pod nazivom "Tehnološko-inovacijski centar Međimurje" u nazočnosti župana Međimurske županije gospodina Ivana Perhoča potpisali su u ime Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske direktor Dalibor Marijanović, a u ime REDEA-e direktor mr.sc. Matija Derk. Potpisivanju je nazočila i dr.sc. Ivana Nagy direktorica programa TEHCRO.
Projekt ima za ciljeve poticati tehnološki razvitak regije kroz razvoj tehnološke infrastrukture i stvaranje uvjeta za zapošljavanje i napredovanje mladih stručnjaka, stvoriti uvjete za inkubaciju na znanju utemeljenih poduzeća te poticati njihovo pokretanje i razvoj u TIC-u i regiji, stvoriti uvjete za pružanje usluga vezanih uz transfer tehnologija i komercijalizaciju inovacija te jačati regionalna i međunarodna partnerstva s ciljem pružanja kvalitetnih usluga i podrške malim i srednjim poduzećima i rastućem akademskom sektoru u Međimurju i čitavoj regiji sjeverozapadne Hrvatske.
TIC Međimurje će biti smješten u Centru znanja koji je od strane Međimurske županije definiran kao središnje mjesto za podršku razvoju na znanju utemeljenog gospodarstva i u kojem su smještene ostale institucije namijenjene pružanju podrške razvoju (REDEA, veleučilište, energetska agencija). Ciljni tehnološki sektori TIC-a su računalni odnosno ICT sektor, metaloprerađivačka industrija i graditeljstvo. Fizička infrastruktura uključivati će prostore unutar tri zgrade ukupne površine cca 3400 m2. Stanarima Centra pored uredskog prostora predviđenog za iznajmljivanje biti će na raspolaganju i specijalizirana oprema odnosno laboratoriji, primjerice AAL (Ambient Assisted Living) Laboratorij za razvoj i testiranje IT sustava za korištenje u građevinarstvu te Touch Table, prezentacijski i ulazni uređaj s površinom stola osjetljivom na dodir za potrebe timskog rada pri razvoju i testiranju novih proizvoda.
Regionalni partner u projektu je Međimursko veleučilište u Čakovcu. Inozemni partner na projektu je Zaklada INI - Graphics Net, međunarodna mreža institucija za napredno obrazovanje, usavršavanje, istraživanje i razvoj u računalnoj grafičkoj tehnologiji iz grupacije poznatog Frauenhofer Instituta koja u projekt unosi značajno iskustvo i znanje na području istraživanja i razvoja te komercijalizacije i transfera tehnologije u svrhu unapređivanja gospodarstva. Međimurska energetska agencija (MENEA), HGK i HOK pridruženi su partneri na projektu.
Projekt bi trebao polučiti dugoročne pozitivne učinke u vidu doprinosa gospodarskom razvoju regije, prvenstveno stvaranjem novih inovativnih tehnoloških poduzeća i otvaranjem novih visoko kvalificiranih radnih mjesta, te razvojem i transferom novih tehnologija i znanja.
TIC Međimurje, kako je istaknula dr.sc. Ivana Nagy, direktorica TEHCRO programa, postat će tako peti TEHCRO centar na području Republike Hrvatske. Mrežu TEHCRO centara do sada su činili Tehnološki park Varaždin (inkubator za ICT tehnologije), Tehnološki i poslovno-inovacijski centar za marikulturu Sveučilišta u Dubrovniku, Znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci i Poslovno-inovacijski potporni centar Nova Gradiška usmjeren na CNC tehnologije. BICRO je, u sklopu programa TEHCRO, do sada zaključio ugovore za razvoj tehnološke infrastrukture u iznosu većem od 50 milijuna kuna. Projekti se zaključuju na najdulje 5 godina, TEHCRO im pomaže premostiti početno razdoblje uspostave i učenja, nakon čega svi centri trebaju postati samoodrživi na tržištu naglasila je dr. sc. Nagy.
Program TEHCRO uz programe RAZUM, VENCRO, IRCRO i KONCRO čini niz od pet potprograma koji su sastavnice programa «Poticanje poduzetništva utemeljenog na inovacijama i novim tehnologijama» koji uključuje državne poticaje poduzetništvu utemeljenom na inovacijama i novim tehnologijama, a njegova provedba povjerena je Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske - BICRO-u.
BICRO je i nacionalni partner u Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske (EEN - Enterprise Europe Network) koja pruža potporu malim i srednjim tvrtkama u pronalaženju puta k jedinstvenom tržištu Europske Unije, pristupu informacijama i uslugama, te transferu tehnologije, znanja i inovacija.