Održan info dan o programu Erasmus za poduzetnike početnike

Dana 16. ožujka 2012. u Vijećnici Hrvatske gospodarske komore održan je Info-dan o programu „Erasmus za poduzetnike početnike“ (Erasmus for Young Entrepreneurs). Ovaj Info dan organizirala je  Hrvatska gospodarska komora u okviru Europske poduzetničke mreže (EEN). Program je predstavio šef odjela za poduzetništvo pri Europskoj komisiji gdin. Marko Curavić.

Prezentaciju koju je održao gdin. Curavić možete pronaći ovdje.

Info dan bio je namijenjen potpornim institucijama – potencijalnim prijaviteljima na natječaj, obzirom da se od ove godine program otvara i za Hrvatsku. Naime, radi se o programu koji postoji već nekoliko godina, ali je bio dosad namijenjen isključivo zemljama članicama EU. Novina koja se uvodi od ove godine je da mogu sudjelovati i zemlje korisnice CIP-a, pa tako i Hrvatska.

Natječaj je namijenjen posredničkim organizacijama (intermediary organisation) koje lokalno vode ovaj programom mobilnosti kojem je cilj da poduzetnici početnici uče od iskusnih poduzetnika koji vode malo ili srednje poduzeće u nekoj od zemalja članica EU. Posredničke institucije mogu biti komore, inkubatori, poduzetnički centri i druge institucije potpore poduzetništvu.

Za poduzetnike, program nudi mogućnost da poduzetnici početnici uče od iskusnih poduzetnika koji vode malo ili srednje poduzeće u nekoj od zemalja članica EU. Riječ je o radu od 1 do 6 mjeseci s iskusnim poduzetnikom koje se provodi uz pomoć posrednika, koji potiče:

razmjenu iskustava između poduzetnika početnika i postojećih poduzetnikapristup novim tržištima i potragu za potencijalnim poslovnim partnerimaumrežavanje između poslovnih ljudi i između MSP-apoduzetnike da razvijaju nove poslovne veze i saznaju više o poslovnim prilikama u nekoj drugoj zemlji 

Na razmjenu mogu ići i osobe koje nemaju još osnovanu tvrtku, ali moraju imati razvijen poslovni plan, ili tvrtke do tri godine starosti. Važnu ulogu pri ostvarivanju razmjene posredničke organizacije koje se obično udružuju u međunarodne konzorcije. Projekti traju 18 mjeseci, a budžet je maksimalno 180.000 eura po konzorciju. Krajnji rok za prijavu je 31. svibnja 2012. 

Zainteresirani hrvatski poduzetnici moći će ostvariti razmjenu od veljače 2013. Ukoliko bude uspješnih prijavitelja iz Hrvatske, poduzetnici će moći ići u razmjenu preko hrvatske posredničke institucije. Ukoliko to neće biti slučaj, hrvatski poduzetnici će svejedno moći ostvariti razmjenu, ali preko posredničke institucije iz neke od susjednih zemalja npr. Slovenije, Mađarske, Italije itd.

Korisni linkovi:

više o programu

natječaj za posredničke organizacije 

Lokacija