Europska poduzetnička mreža Hrvatske">

Ciklus radionica "TRANSFER DOBRIH PRAKSI - PRAKTIČNA ISKUSTVA IZ EU"

Nizom od šest tematskih radionica u okviru projekta BSP IMPACT, Implementation of the provisions of the Acquis Communautaire and transfer of best EU practice, koje su u HGK-Županijskoj komori Rijeka u četvrtak 14. svibnja 2009. godine održali izvršni direktori belgijskih, estonskih i mađarskih tvrtki, zaokružen je ciklus edukativnih aktivnosti kojima se Županijska komora Rijeka uključila u Prvi europski tjedan malog i srednjeg poduzetništva.

Tematske radionice „Transfer dobrih praksi", održane u okviru projekta IMPACT, sufinanciranog od strane Europske komisije, prezentirale su gospodarstvenicima nekoliko najboljih europskih praksi i praktičnih rješenja u području društveno odgovornog poslovanja, primjene standarda kvalitete u prehrambenoj industriji (HACCP, sljedivost), ekološke ambalaže za prehrambene proizvode, specifičnosti međunarodne trgovine i optimizacije poslovanja u međunarodnom okruženju, utjecaja članstva u EU na poslovanje tvrtki te internacionalizacije poslovanja u uslužnom sektoru.
S osnovnim aktivnostima projekta IMPACT polaznike radionica upoznao je u uvodnom dijelu gdin Luc Van Looveren, voditelj projekta iz Komore za trgovinu i industiju, Antwerpen, Belgija. Županijska komora Rijeka sudjelovala je u provedbi projekta IMPACT na području Primorsko-goranske i Istarske županije, u okviru kojeg je tijekom prošle godine u ukupno 50 tvrtki u Republici Hrvatskoj provedena ekspertiza u odnosu na direktive i pravnu stečevinu Europske zajednice, a s ciljem prilagodbe hrvatskih tvrtki za nastup na EU tržištu putem usklađivanja njihovog poslovanja sa zakonodavstvom Europske unije. Projektom su bile obuhvaćene tvrtke s područja prehrambeno-prerađivačke industrije (NKD 15), kemijske industrije (NKD 24), proizvodnje građevnih proizvoda (NKD 25.23, NKD 26, NKD 28.12 i sl.) te električne opreme i strojeva (NKD 29 - 33).
U prvoj radionici izvršni direktor Patrick Stoops iz tvrtke Confiserie Roodthooft NV, Belgija govorio je o implementaciji sustava kvalitete (HACCP, sljedivost, dobra proizvođačka praksa) u prehrambenoj industriji temeljem neposrednog iskustva iz vlastite kompanije i izrade certificiranog priručnika za provedbu načela HACCP-a koji se koristi u Belgiji.
Drugu radionicu vodila je Nathalie Turkalj iz tvrtke DENICO GREEN PRODUCTS, Belgija, poduzeća koje distribuira ekološki prihvatljivu, biorazgradivu ambalažu za pakiranje namirnica. Dinamična diskusija o odnosu cijene, kvalitete, te dodane vrijednosti koju proizvodu donosi upotreba recikliranog materijala, odnosno upotreba biorazgradive ambalaže, pokazala je da danas briga o zaštiti okoliša i proizvod s ekološkom oznakom sve više postaje standard kako u Europi, tako i u nas.

Lokacija

Priloženi dokumenti:

ppt1 Confiserie.ppt (1,86 mb)ppt3 Pemetel.ppt (1,99 mb)ppt4 Clear Vantage.ppt (1,56 mb)ppt5 Braun.ppt (284,00 kb)ppt6 Realsystems.ppt (635,50 kb)ppt2 Denico.ppt (6,03 mb)