Regionalni sastanak Europske poduzetničke mreže - prilika za jačanje suradnje i nove projekte u regiji

Više od pedeset sudionika okupilo se na godišnjem regionalnom sastanku EEN mreže za jugoistočnu Europu, 04. i 05. listopada u Ohridu. Okupili su se svi centri EEN-a iz regije koja pokriva područje Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije te Bosne i Hercegovine uz predstavnike Europske komisije.

Ovakvi godišnji sastanci članova Mreže pokazali su se kao izvrsna platforma za osmišljavanje budućih zajedničkih projekata, razmjenu iskustva i dogovore oko budućih zajedničkih aktivnosti.

Europska poduzetnička mreža je najveća poslovna mreža u svijetu i ključni instrument EU strategije za poticanje rasta i broja radnih mjesta. Broji više od 600 partnerskih organizacija i institucija iz više od 50 zemalja (poput komora, regionalnih agencija, sveučilišta, tehnoloških centara) koji pomažu malim i srednjim poduzetnicima u internacionalizaciji poslovanja, transferu tehnologije i znanja te komercijalizaciji inovacija.

Istvan Nemeth iz Opće uprave za unutrašnje tržište, industriju, poduzetništvo i MSP u Europskoj komisiji prezentirao je prioritete EK za 2016-2017 godinu te naglasio potrebu za suradnjom EEN-a jugoistočne Europe u Dunavskoj i Jadransko-Jonskoj strategiji. U okviru ovih strategija postoje višestruke mogućnosti uključivanja i unaprijeđenja suradnje između institucija koje su članovi EEN mreže.

Predstavljen je i portal WEgate za umrežavanje i poticanje žena u poduzetništvu. Ovo je nova inicijativa Europske komisije namijenjena prvenstveno ženama poduzetnicama kao pomoć u osnivanju i vođenju vlastitih tvrtki. Cilj WEgate je da posluži kao one-stop-shop za žensko poduzetništvo dajući inspiraciju, motivaciju i potrebne informacije za početak i rast poslovanja. Financijska pomoć, savjeti o marketingu i prodaji te mentorstvo odabranih stručnjaka samo su neki od alata koje će platforma koristiti za osnaživanje poduzetnica širom Europe.

Prekogranična i sektorska suradnja start-up tvrtki iz regije moguća je i putem KaTaNa projekta. Poslovni inkubator iz Novog Sada, također član EEN mreže, prezentirao je na koji će način ovaj projekt pomoći u sufinanciranju mladih tvrtki iz regije s inovativnim potencijalom.

Unaprijeđenje regionalne suradnje moguće je uz organizaciju poslovnih susreta, organizaciju studijskih posjeta i direktnih kontakata koje pomažu poduzetnicima da prošire svoje poslovanje i nađu pouzdane poslovne partnere. Na stranici EEN Hrvatska (www.een.hr) redovito se objavljuju takva događanja za tvrtke i nove poslovne ponude iz cijele Mreže.

„Regionalni sastanak bio je, kao i uvijek, izvrsna prilika za umrežavanje s kolegama iz ostalih zemalja na regionalnoj razini, edukaciju, razmjenu dobre prakse, savjeta i informacija.“ - izjavila je Vesna Torbarina iz Hrvatske gospodarske komore, voditeljica projekta EEN u Hrvatskoj.

Lokacija