30.06.2021, 08:49

Uspješno provedena završna konferencija KET4CP projekta i službeno pokretanje ket4sme mreže

Obzirom da se projekt KET4CleanProduction, financiran iz programa Obzor2020, polako privodi kraju, konzorcijski partneri su 10. lipnja 2021. godine organizirali završni događaj projekta i poslovne susrete. Događaj se inače trebao održati u Bruxellesu u svečanoj atmosferi, ali zbog situacije s pandemijom, održan je u virtualno.

Događaj je objedinio završnu konferenciju, službeno pokretanje Mreže na kojoj će se mala i srednja poduzeća povezivati s tehnološkim centrima iz cijele Europe te poslovne susrete između svih sudionika.  Na događaju se ukupno okupilo 126 sudionika, a osim konzorcijskih partnera sudjelovala su mala i srednja poduzeća, velika poduzeća, poduzetničko-potporne institucije, tehnološki centri i ostali. Nakon uvodnog pozdrava gosp. Evangelos Melesa iz Europske komisije, sudionicima se predstavila i Dr. Alejandra Campos u ime Steinbeis-Europa-Zentrum (Stuttgart, Njemačka), glavnog partnera projekta KET4CleanProduction. Osim što je ukratko predstavila projekt i njegove rezultate, službeno je otvorila platformu na kojoj će se MSP-ovi na jednostavan način povezivati s tehnološkim centrima i u sklopu koje će imati mogućnosti rješavanja svojih problema koristeći novorazvijene usluge.

Prije početka poslovnih susreta predstavljene su i uspješne priče projekta. Dr. Kostja Makarovič iz slovenske tvrtke KEKO Equipment, Vladimir Stavrov iz bugarske tvrtke AMG Technology i Aniela Hoitink iz nizozemske tvrtke NEFFA Holding BV podijelili su svoja iskustva u projektu KET4CleanProduction. Uz pomoć konzorcijskih partnera i financiranja pilot projekta, omogućena im je suradnja s vrhunskim tehnološkim centrima u pomoć kojih su razvili ili poboljšali svoje proizvode ili proizvodne procese. Sve uspješne priče projekta možete pogledati na njegovoj 

web stranici

U sklopu događaja svi sudionici su imali priliku pristupiti radionicama koje objedinjuju teme aditivne proizvodnje i biotehnologije. Prvu radionicu pod nazivom ''Digitalna proizvodnja na zahtjev - kako aditivni proizvodni procesi i senzorizacija mogu poboljšati vašu proizvodnju'' održali su stručnjaci iz tehnološkog centra Hahn-Schickard-Gesellschaft (Stuttgart, Njemačka) u suradnji sa stručnjacima iz JOANNEUM RESEARCH (Graz, Austrija). Druga radionica naziva ''Industrijska biotehnologija - od laboratorija do pilota u čistoj proizvodnji'' predstavila je rad pilot-postrojenja na području Europe, njihovih korisnika i dionika iz područja bioekonomije. Radionicu su proveli partneri iz Bio Base Europe Pilot Plant (Gent, Belgium) u suradnji s tehnološkim centrima Bay-Zoltan (Mađarska) i Biorenewables Development Centre (Ujedinjeno Kraljevstvo). Hrvatski konzorcijski partner, TERA Tehnopolis, uključena u ovaj projekt i kao EEN partner, ponosna je što je i sama u sklopu projekta ostvarila uspješnu priču klijenta Bor-plastika d.o.o. iz Kneževih Vinograda. Sve o trenutnim i budućim aktivnostima projekta možete pratiti na njegovoj službenoj web stranici, a svi koji nisu uspjeli sudjelovati na događaju, imaju priliku pogledati snimku na službenom YouTube kanalu projekta.