27.11.2020, 12:49

TERA TEHNOPOLIS JE NACIONALNA KONTAKT TOČKA U RH ZA PROVEDBU PROGRAMA MobiliseSME

Drugi pilot projekt MobiliseSME (program mobilnosti za osoblje malih i srednjih poduzeća) službeno je započeo i traje do 2022. godine. Osnovni cilj programa MobiliseSME je podržati kratkoročne prekogranične razmjene zaposlenika, menadžera i/ili (su)vlasnika malih i srednjih poduzeća (MSP-ova). Malim i srednjim poduzetnicima razmjene omogućuju: razvoj vještina i kapaciteta tvrtki domaćina, poboljšanje poslovanja te jačanje već postojećih partnerstava.

Neke od karakteristika programa MobiliseSME su:

  • - razmjena osoblja MSP-a koji se nalazi u jednoj od zemalja Europske unije s MSP-om iz druge -- zemlje Europske unije. Tvrtke koje su u prošlosti već ostvarile neki oblik suradnje, također  mogu sudjelovati u razmjeni u sklopu programa MobiliseSME;
  •  - ne postoje rokovi za sudjelovanje u Programu;
  • - u obzir dolaze privremene razmjene u trajanju od 1 do 6  mjeseci;
  • - osoblje koje odlazi na razmjenu mora ostati zaposleno kod poslodavca tijekom trajanja razmjene.

 

Tko može sudjelovati?

Prijavitelji su mali i srednji poduzetnici (MSP-i), tvrtke s jednim zaposlenim (ako su registrirani kao pravna osoba i imaju porezni broj), vanjski suradnici (tzv. „freelanceri“) te slobodna zanimanja (odvjetnici, javni bilježnici, računovođe, ovlašteni revizori, liječnici, farmaceuti, psiholozi, arhitekti i inženjeri). Sudionici razmjene su zaposlenici, menadžeri, su(vlasnici).

Za sudjelovanje u Programu prijavitelji se mogu prijaviti registracijom na službenoj internetskoj stranici Programa ili se obratiti lokalnoj kontakt točki koja je zadužena za provođenje Programa na svom području. Lokalna kontakt točka za Hrvatsku je TERA Tehnopolis d.o.o.

Dva su načina sudjelovanja u Programu odnosno razmjeni:

  • Sending company – tvrtka čiji zaposlenik, menadžer i/ili su(vlasnik) ide na razmjenu;
  • Host company – tvrtka kod koje zaposlenik, menadžer i/ili su(vlasnik) dolazi na razmjenu.

Konzorcij je sastavljen od 12 partnera iz cijele Europe, a glavni partner je Španjolska gospodarska komora u Belgiji i Luksemburgu (CAMARABELUX). Uključene države su Belgija, Španjolska, Irska, Srbija, Hrvatska, Slovačka, Slovenija, Italija, Austrija, Grčka, Francuska i Crna Gora. Međutim, u Programu mogu sudjelovati i sve države Europske unije.

Za sve dodatne informacije vezane uz Program obratite se putem sljedeće adrese e-pošte: ivana@tera.hr