26.12.2022, 12:48

Regionalna konferencija EEN okupila mnoštvo stručnjaka za poduzetništvo iz jugoistočne Europe

Hrvatska gospodarska komora (HGK) kao koordinator EEN Hrvatska, u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), zajedno s regionalnim partnerima, organizirala je dvodnevnu konferenciju „SEE Regional Conference 2022 Enterprise Europe Network“ koja je okupila stotinjak predstavnika partnerskih institucija iz regije – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Konferencija je održana u Tuheljskim Toplicama od 13. do 14. prosinca 2022. godine. Cilj ovog tradicionalnog događanja bio je unapređenje suradnje među regionalnim partnerima i konzorcijima EEN-a, poboljšanje kvalitete i kapaciteta usluga. Na ovom skupu sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva i unaprijediti suradnju kako bi se sektor malog i srednjeg poduzetništva učinkovitije razvijao te kako bi se podigla razina konkurentnosti Jugoistočne Europe na tržištu Europske unije.


Konferenciju je moderirala Tina Pahić, koordinatorica EEN Hrvatska iz HGK, institucije koja je nositelj konzorcija EEN Hrvatska od 2008. godine. „Naše tvrtke itekako prepoznaju pogodnosti EEN mreže. Do sada nam se obratilo više od 45 tisuća malih i srednjih poduzeća radi pronalaska stranih poslovnih partnera, izvoza svojih proizvoda na nova tržišta i sudjelovanja na raznim treninzima i edukacijama. Jednako su tražene i usluge potpore na događanjima za poslovno umrežavanje i studijskim posjetima tvrtki poslovnim skupovima, uz različite usluge po mjeri koje EEN pruža.“ poručila je Pahić. U uvodnom dijelu, sudionicima se obratila Natalia Martinez Paramo, rukovoditeljica jedinice Izvršne agencije za mala i srednja poduzeća (EISMEA) Europske komisije, a zatim je prisutne pozdravio Šime Erlić, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. U svom obraćanju, Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a istaknuo je dugogodišnju ulogu HAMAG-BICRO-a u hrvatskom EEN konzorciju „HAMAG-BICRO kao ključna Vladina institucija za poticanje malog i srednjeg poduzetništva prepoznaje važnost susreta i razmjene iskustava među poduzetnicima iz različitih zemalja, obzirom na globalno tržište koje iziskuje svakodnevne brze reakcije i pomno praćenje dinamičnih kretanja. Stoga rado sudjelujemo i dajemo svoj doprinos kao dugogodišnji član hrvatskog EEN konzorcija.“, izjavio je.

Ovom prigodom predstavljena je online platforma FINNO - jedinstven digitalni alat koji su razvili partneri iz regionalnih centara EEN-a. Platforma omogućuje izravnu interakciju između tvrtki i savjetnika iz zemalja jugoistočne Europe koji pružaju personalizirane usluge o internacionalizaciji, pristupu financiranju i komercijalizaciji inovacija. U samo tri klika poduzetnici mogu odabrati savjetnika iz zemalja jugoistočne Europe - stručnjaka iz područja internacionalizacije, podrške inovacijama ili rasta s iskustvom i resursima te koji im mogu pomoći u razvoju poslovanja. Voditelj komunikacije za EEN Hrvatska, Iva Špoljar Šarić iz HAMAG-BICRO-a, napomenula je da se navedena platforma kontinuirano ažurira, pogotovo u dijelu raspoloživih stručnjaka u svim većim gradovima zemalja navedene regije.

U svom zanimljivom predavanju Gordan Lauc iz hrvatske biotehnološke tvrtke Genos d.o.o. sažeo je iskustva svoje tvrtke s financiranjem iz europskih fondova te kako dobivena sredstva kontinuirano ulažu u znanstvenu zajednicu. Tvrtka Genos proglašena je najboljom istraživačkom institucijom u Hrvatskoj prema istraživanju Svjetske banke 2019. godine.

U drugom dijelu konferencije održane su dvije panel diskusije s mnoštvom zanimljivih sudionika. Prvi panel, koji je moderirala Andrea Meleš, pomoćnica voditelja Odjela u EISMEA-i, bavio se temom Europskog inovacijskog vijeća (EIC) i njegovoj podršci poduzetništvu. Sudionici panela su bili Keith Sequeira, voditelj jedinice za upravljanje i koordinaciju EIC-a i EISMEA-e, Ana Barjašić, osnivačica i izvršna direktorica Connectology i član odbora EIC-a, Igor Milek iz SPIRIT Slovenia te Tomaž Karčnik iz slovenske tvrtke BioSistemika d.o.o. koji je podijelio svoja uspješna iskustva s prijavom na EIC program. Zaključak panela je da je potrebno unaprijediti savjetodavne usluge potpornih institucija, pa tako i savjetnika EEN-a, kako bi se povećao broj kvalitetnih prijava i stopa uspješnosti na EIC program.


Nakon ručka je održana i druga panel diskusija na kojoj se raspravljalo kako će Europska digitalna inovacijska središta (EDIH) i Digitalni centri za inovacije (DIH) pružiti podršku poduzetništvu u regiji uz Europsku poduzetničku mrežu. Panel je vodio Siniša Marčić iz Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), a u panelu su sudjelovali: Maja Sušec, koordinatorica operacija Digital Innovation Huba Sveučilišta u Mariboru, Mateo Ivanac, voditelj Odjela za inovacijski sustav u HGK, Boris Golob, direktor STEP Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, jednog od partnera konzorcija EEN Hrvatska, Bojan Ćudić, voditelj odjela iz Razvojne agencije Republike Srpske te Boris Antić, profesor s Fakulteta tehničkih nauka Sveučilišta u Novom Sadu.


U završnom dijelu konferencije sudionicima se obratila Marija Popović, voditeljica programa iz EISMEA-e, inače zadužena za praćenje svih EEN projekata jugoistočne Europe i time zatvorila službeni dio konferencije.