21.10.2009, 12:30

Novi web portal za olakšavanje poslovanja MSP sa Kinom

16. listopada 2009. u Bruxellesu je službeno lansirana nova Internet stranica  - Informacijska platforma Europa - Kina (CESIP)  kreirana od strane Udruženje za održivi razvoj Sustainable Development Association (SDA) te uz potporu Europske komisije i Europskog udruženja slobodne trgovine (EFTA). 

Ovaj portal http://eu-china-standards.eu/ vrijedan je izvor informacija koje se tiču relevantnog regulatornog sustava, standarda i sustava standardizacije u Europi i Kini. Poduzetnicima je omogućeno besplatno služenje ovim moćnom tražilicom kako bi brzo i jednostavno mogli naći standardne reference za njihove proizvode, a informacije su dostupne na engleskom i kineskom jeziku. Ovaj alat olakšava trgovinu između ovih dviju regija.

Znatna dodana vrijednost ovog portala za europsku industriju je ta da traženje kineskih standarda nije ograničeno samo na nacionalne standarde (dobrovoljne i obvezatne), nego i na relevantne industrijske (sektorske) standarde. Obično je ove i znatno teže dobiti stranim tvrtkama koje žele poslovati s Kinom. 

Platforma trenutno sadrži informacije o 4 sektora (električni aparati, strojevi, medicinski uređaji i zaštita okoliša), a biti će dopunjen i ostalim sektorima kada je preuzmu Standardizacijska administracija Kine (SAC) i Europske organizacije za standardizaciju CEN, CENELEC i ETSI uz potporu Europske komisije i EFTA-e.