17.08.2021, 10:34

Javni poziv na dostavu projektnih prijedloga eCare - disruptivna digitalna rješenja za starije osobe

Ukupan iznos financijskih sredstava je 3.920.000 eura, a očekuje se odabir 8 ponuđača za financiranje koji će u Fazi 1 krenuti s dizajniranjem rješenja, u studenome 2021. godine. Poziv je otvoren do 15. rujna 2021. godine! 

Projekt predkomercijalne nabave eCare raspisuje javni natječaj koji je namijenjen za sve vrste subjekata koji se prijavljuju samostalno ili u partnerstvu. Odabrani ponuđači ulaze u natjecateljski proces od tri faze gdje imaju mogućnost razviti i testirati svoje inovativne ideje u stvarnim uvjetima, u sklopu četiri poziva za javnu nabavu te svaki može primiti do 1.323.000 eura ukoliko dođu do posljednje faze.

Pored toga, imaju priliku steći vodstvo na novim tržištima te mogućnost zadržavanja intelektualnog vlasništva za razvijeno rješenje kako bi ga mogli koristiti izvan nadležnosti projekta.

eCare Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga službeno je objavljen na European Tenders Electronic Daily (TED) 25. lipnja 2021. godine. Grupa kupaca objavit će dodijeljene ugovore 16. studenoga 2021. godine objavom obavijesti o dodjeli ugovora.

SLABOST/KRHKOST KOD STARIJIH OSOBA

Slabost/krhkost je stanje povezano sa starenjem i pogađa jednu od četiri odrasle osobe starije od 85 godina u Europi. Karakterizira ga oslabljen odgovor na stresore i povećan rizik od lošeg kliničkog ishoda. Pretpostavlja se da je krhkost dinamičan proces koji dovodi do krivulje pada koja pogoršava rizik od gerijatrijskih sindroma.

Starije slabe/krhke osobe izložene su riziku od neželjenih ishoda, poput dramatičnih promjena u tjelesnom i psihičkom stanju nakon naizgled manjeg događaja koji dovodi u pitanje njihovo zdravlje, poput infekcije, usamljenosti ili novih lijekova.

  Suočeni smo s promjenom paradigme. Dugovječnost je jedno od najvećih postignuća modernih društava, ali kvaliteta života starijih odraslih osoba u posljednjim godinama može biti lošija zbog krhkosti i dugotrajnih uvjeta. Zato projekt eCare traži disruptivna digitalna rješenja za sprječavanje i sveobuhvatno upravljanje slabostima kod starijih osoba. Ciljna skupina su stariji i nemoćni stariji ljudi s naglaskom na one koji se osjećaju usamljeno i/ili izolirano. Cilj je potaknuti neovisan život, dobrobit i ublažiti pritisak na proračun zdravstvenih usluga.

U 21. stoljeću više nije pitanje živjeti duže, nego živjeti duže i bolje. Starenje bi od sada trebalo biti zdravo, aktivno i tehnološki povezano.

GRUPA KUPACA

eCare grupa kupaca čine četiri organizacije iz tri zemlje:

  • Italija:
  • Španjolska:
  • Njemačka:
  • Azienda Sanitaria Locale Benevento jedna je od sedam lokalnih zdravstvenih agencija u regiji Campania. Riječ je o javnom subjektu s upravljačkom, tehničkom i financijskom strukturom, organiziranom u pet distrikta uključujući bolnice i tri višenamjenska zdravstvena centra, s odjelima za prevenciju i mentalno zdravlje.

  • Santander City Council provodi razvojne i promocijske aktivnosti povezane s pametnim gradom te usmjerene na gospodarsku i društvenu transformaciju grada. Ova se transformacija temelji na promicanju znanja i inovacija, ICT tehnologija i širokog sudjelovanja građana.

  • Consorci Sanitari Integral je javna organizacija katalonske vlade. Riječ je o zdravstvenoj i društvenoj organizaciji na području Barcelone. Trenutno, organizacija upravlja s 13 centara: tri stacionarne bolnice, jedna socijalno-zdravstvena bolnica, četiri centra primarne njege, dvije rezidencije i tri centra za specijaliziranu skrb.
  • University Hospital RWTH Aachen kombinira medicinu i njegu usmjerenu na pacijenta, poučavanje i istraživanja na međunarodnoj razini. S 34 specijalizirane klinike, 25 instituta i pet interdisciplinarnih jedinica, Sveučilište pokriva cijeli medicinski spektar.

 

O PROJEKTU eCare PCP

eCare PCP je europski projekt koji ima za cilj potaknuti starije osobe da žive samostalno, otkrivanje i sprječavanje usamljenosti i izolacije, promociju zdravih navika i vježbe. Projektom će se razviti, testirati i implementirati digitalni alati/usluge i komunikacijski koncepti kako bi se olakšao prijelaz na integrirane modele skrbi kroz zdravstvene i socijalne usluge radi prevencije i sveobuhvatnog upravljanja slabostima kod starijih osoba.