01.07.2019, 12:04

EIT FOOD HUB HRVATSKA

Program EIT Food je najveća i globalno najutjecajnija inicijativa vezana uz poljoprivredno-prehrambeni sektor, koja povezuje tvrtke, sveučilišta i istraživačke centre u Europi te potiče poduzetništvo i inovacije. TERA Tehnopolis, EIT Food HUB za Hrvatsku, s provedbom EIT Food aktivnosti nastavlja i u narednom razdoblju, a u nastavku izdvajamo najaktualnije. 

Government Executive Academy

EIT Food se financira iz programa Obzor2020 i pruža zemljama sudionicama specijalističku izobrazbu i različite mogućnosti financiranja. U okviru Programa organizira se i izobrazba za predstavnike izvršne vlasti koji obavljaju aktivnosti u lancu dodane vrijednosti za hranu i poljoprivredu.

EIT Food Government Executive Academy (GEA) okuplja predstavnike izvršne vlasti na svim razinama iz 13 RIS zemalja, istraživače koji rade na području inovacija poljoprivrednih prehrambenih proizvoda iz industrije, akademske zajednice i europskih institucija. Akademija je tjedni program izobrazbe koji nudi uvid u izazove vezane uz inovacije i propise prehrambenog sustava. Izobrazba je također prilika za razmjenu najboljih praksi koje će pridonijeti daljnjem poboljšanju strategija za inteligentnu strategiju istraživanja i inovacija te budući razvoj operativnih programa temeljenih na strukturnim i investicijskim fondovima Europske unije. Akademiju provodi Sveučilište u Varšavi, EIT Food CLC North-East i EIT Food CLC South s partnerima (Siemens, Colruyt, Givaudan, Maspex i Pepsico). 

Troškovi sudjelovanja (do 1000 EUR) financirani su od strane programa Obzor2020, a prijaviti se možete isključivo putem sljedeće poveznice.  

EIT Food RIS Solutions

EIT Food RIS Solutions je novi program za ambiciozne studente koji žele biti uključeni u rješavanje industrijskih problema, identificiranih od strane partnera. Najbolji timovi imaju priliku sudjelovati na tzv. „Maratonu hrane“ Foodhatons koji će biti organiziran u Poljskoj i Italiji. Cilj programa EIT Food RIS Solutions je angažiranje grupa studenata iz različitih područja obrazovanja iz RIS država te svih stupnjeva obrazovanja, kako bi radili na rješavanju postojećih problema u području poljoprivredno-prehrambenog sektora. Studenti trebaju odabrati tim, snimiti video s ukratko opisanim idejnim rješenjem. Stručni žiri će, temeljem prijave, odabrati 25 najboljih timova za tromjesečno mentorstvo. U timu moraju biti minimalno dvije, a maksimalno četiri osobe.

Pri tromjesečnom razvoju svog idejnog rješenja, studenti će biti podržani i mentorirani od strane profesora i stručnjaka te će biti informirani o problemima zaštite intelektualnog vlasništva, poslovnog planiranja i izlaganja pred auditorijem. Nakon mentoriranja, timovi će pripremiti detaljnu prezentaciju nakon čega će žiri odabrati 20 najboljih timova koji će dobiti mogućnost sudjelovanja na tzv. „Maratonu hrane“ Foodhatons u Poljskoj i Italiji te prezentirati svoje aktivnosti (prototip, novo rješenje ili poslovni model). 

Troškovi (do 1000 EUR po timu) su financirani od strane Programa.

Prijave su otvorene do 30. lipnja 2019. godine, a više informacija o Programu  i samoj prijavi možete pronaći na sljedećoj poveznici. 

EIT Food R&D Expert Community

Stručna zajednica za istraživanje i razvoj hrane okuplja stručnjake iz poljoprivredno-prehrambenog sektora zainteresirane za nadogradnju postojećeg znanja o industriji, širenje mreže kontakata, pronalazak projektnih partnera i resursa te razmjenu znanja/mišljenja/ideja s kolegama. Teme se vežu uz budućnost poljoprivredno-prehrambenog sektora, održivost, nutricionizam, nove trendove u hrani i recikliranju te brojnim drugim.

Članovi zajednice su stručnjaci trenutno uključeni i/ili zainteresirani u istraživačko-razvojne aktivnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora. To ujedno i predstavlja glavni kriterij za uključivanje u zajednicu koji treba biti vidljiv na prijaviteljevom LinkedIn profilu u jednom od sljedećih odjeljaka: sažetak, iskustvo ili obrazovanje. Zajednicom upravlja EIT Food's Regional Innovation Scheme (RIS) te ujedno potiče ostale stručnjake na pridruživanje i uspostavu dijaloga.

Postoje 3 načina prijave:

- pozivnicom partnera programa EIT Food,
- pozivnicom postojećeg člana zajednice,
- slanjem prijave na foodexperts@eitfood.eu - prijava mora sadržavati LinkedIn profil prijavitelja u PDF formatu i kratko objašnjenje razloga pridruživanja zajednici te na koji način planira doprinijeti istoj.

Na temelju prijave i  prijaviteljeva profila, admin i moderatori će donijeti odluku o prihvaćanju novog člana.

Za više informacija o EIT Food programu te ostalim aktivnostima Programa možete kontaktirati EIT Food HUB za Hrvatsku, TERA Tehnopolis d.o.o., na broj telefona 031 251 000, putem e-pošte na ured@tera.hr ili osobno na adresi Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek.