25.10.2019, 15:32

#EEN19 - godišnja konferencija EEN u Helsinkiju

Blizu 800 sudionika iz 60 zemalja okupilo se u Helsinkiju od 21. do 23. listopada 2019. godine na tri dana intenzivnog učenja, dijeljenja i umrežavanja. Sve COSME zemlje koje sudjeluju u Mreži bile su zastupljene na događaju, kao i mnogi centri za poslovnu suradnju. Pridružili su nam se i Eureka, Eurochambres, EU OSHA, ECHA i IPR službe za pomoć malim i srednjim poduzećima.

Ovogodišnju konferenciju Europske poduzetničke mreže - EEN organizirali su Europska komisija i Izvršna agencija za mala i srednja poduzeća u partnerstvu s naša tri finska partnera: Business Finland, Helsinki Region Chamber of Commerce, Turku Science Park.

Naglasak konferencije bio je na održivosti: posebno potreba da se održivost integrira u politike i u rad Mreže. Tijekom tri dana konferencije održano je 18 paralelnih radionica s oko 90 govornika, a u prostoru za sastanke, uz pomoć b2fair-a održano je preko 1000 bilateralnih sastanaka s više od 270 sudionika. Finska, kao zemlja domaćin ovogodišnje konferencije u potpunosti je digitalizirala program, aktivnosti i obveze svih sudionika.


Konferenciju je otvorio Alexander Stubb, potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB), a koji je obnašao dužnost premijera, ministra financija, ministra vanjskih poslova.

Inspirativan govor imala je Suvi Haimi, koja je govorila o svojoj posvećenosti proizvodnji održivog proizvoda koji će pomoći smanjenju otpada. Njezina tvrtka SULAPAC stvorila je biorazgradivu alternativu plastici koja se čak može proizvesti korištenjem postojećih strojeva za preradu plastike. Također je istaknula da je za uspjeh njezine tvrtke presudan pristup financiranju instrumenata za MSP i Mreža. Njezina inovativna ideja sada je privukla velike investitore, uključujući Chanel.


Konferencija je završila ceremonijom dodjele nagrada Best Practice. Nagradama se priznaje rad kolega širom Mreže koji su podijelili svoje inovativne prakse za poboljšanje performansi i učinka. Ove godine, 14 inspirativnih praksi natjecalo se da bi primilo priznanje svojih kolega u četiri različite kategorije: 

Najbolja praksa u komunikaciji

Najbolja mreža mreža

Najbolja praksa za skaliranje

Najbolja praksa za grupu sektora