Saznajte više o emisiji stakleničkih plinova u okviru online okruglog stola od vrhunskih predavača

Prema izvješću „Cultivating our Climate“ inicijative EIT Food, poljoprivredni sustavi odgovorni su za otprilike 30% ukupne emisije stakleničkih plinova u Europi. Ova brojka uključuje izravne emisije stakleničkih plinova iz poljoprivrede i korištenja fosilnih goriva u proizvodnji hrane i pića te neizravne emisije, koje su rezultat promjena u tlima i korištenja električne energije proizvedene iz fosilnih goriva, kao i emisije nastale u lancu vrijednosti. Izvješće „Cultivating our Climate“ inicijative EIT food dostupno je na sljedećoj poveznici.

Kada je riječ o poljoprivredi u srednjoistočnoj Europi, treba istaknuti da ona zaostaje za ostatkom gospodarstva u smanjenju emisija stakleničkih plinova. No, prema podacima statističkog ureda Europskih zajednica Eurostat, regija sjeveroistočne Europe smanjila je emisije stakleničkih plinova u vremenskom razdoblju od 2008. do 2020. godine. Među državama koje su u navedenom periodu smanjile emisije u poljoprivredi su Češka Republika, Slovačka, Rumunjska i Republika Hrvatska. Takve pozitivne promjene idu u prilog poboljšanja kvalitete zraka, života te smanjenju bolesti uzrokovanih onečišćenjem zraka.

O najnovijim spoznajama u području emisije stakleničkih plinova doznajte više od vrhunskih stručnjaka u okviru online okruglog stola u organizaciji TERA TEHNOPOLIS d.o.o. iz Osijeka. Okrugli stol pod nazivom „Utjecaj emisije stakleničkih plinova na poljoprivredno-prehrambeni sektor“ organizira se u okviru programa EIT Food čije aktivnosti TERA Tehnopolis d.o.o. provodi od lipnja 2018. godine.

Okrugli stol održat će se na hrvatskom jeziku 28. travnja 2022. godine od 11:00 do 14:50 sati putem Zoom platforme, a gosti predavači bit će:

  • · Izv.prof.dr.sc. Miro Stošić – Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
  • · Izv.prof.dr.sc. Goran Kiš – Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
  • · Prof.dr.sc. Marija Romić – Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
  • · Bernarda Rožman – Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja RH
  • · Ana Mandarić – Odjel za obnovljive izvore energije, klimu i zaštitu okoliša pri Energetskom institutu Hrvoje Požar
  • · Mihajlo Nagy – Eko-sustav d.o.o.
  • · Dr.sc. Branimir Kampl – Sano d.o.o.
  • · Tatjana Obučina – služba za zaštitu zraka i klimatske aktivnosti pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja RH 

Dnevni red događaja možete pronaći ovdje.

Okrugli stol namijenjen je potrošačima, start-up tvrtkama, poljoprivrednicima, tijelima javne vlasti, visokoobrazovnim institucijama, poduzetnicima i svima onima koji se žele informirati o navedenoj tematici. Registracija na događaj je obavezna, a prijaviti se možete na ovoj poveznici.

Lokacija