Zaštita intelektualnog vlasništva – TIPS & TRICKS

Intelektualno vlasništvo je nematerijalna imovina čije uspješno iskorištavanje može biti vrijedan temelj ili doprinos poslovanju svakog poduzetnika, neovisno o tome radi li se o početniku ili već etabliranom, iskusnom i uspješnom poduzetniku.

Zaštitu intelektualnog vlasništva poduzetnici često u poslovanju zanemaruju i percipiraju kao nešto nepotrebno, skupo i kompleksno. Svakim danom je za većinu poduzetnika iz različitih gospodarskih grana sve važnija prisutnost na digitalnom tržištu, u kojim okolnostima nastaje potreba za isticanjem vlastitih proizvoda i usluga u nastojanju da budu jedinstveni, različiti i zanimljivi njihovim kupcima i korisnicima, no pritom bi trebali voditi računa kako spriječiti ostale poduzetnike i konkurenciju da ih „kopiraju“.

U prvom dijelu seminara jednostavno će se prikazati sve vrsta prava intelektualnog vlasništva, kako nastaju te koja prava daju njihovim nositeljima te kako im to može pomoći u poslovanju. U drugom dijelu seminara prikazat će se nekoliko primjera iz prakse u kojima je došlo do povrede prava intelektualnog vlasništva poduzetnika, kao i primjera kada najčešće nastaju povrede tuđih prava intelektualnog vlasništva i koje su posljedice toga.

Treći dio seminara namijenjen je upoznavanju sudionika s mogućnostima zaštite pojedinih prava intelektualnog vlasništva, što je često uvjet za prijavu na natječaje iz programa i fondova EU ili druge oblike sufinanciranja i kreditiranja, kao i troškovima takve zaštite.

Dodatno će se predstaviti osnovne informacije o programu u okviru inicijative „Ideas Powered for Business” za dodjelu bespovratnih sredstava malim i srednjim poduzetnicima (MSP) iz EU-a koju provodi Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO), a namijenjen je izradi, razvoju i zaštiti njihovih prava intelektualnog vlasništva.

Seminar je namijenjen mikro, malim i srednjim poduzetnicima.

Više informacija možete pronaći na slijedećoj poveznici.


Lokacija