NOVOSTI IZ MREŽE

MJESEČNI NEWSLETTER EUROPSKE PODUZETNIČKE MREŽE HRVATSKE

 VIJESTI

Sudjelovanje tvrtki iz područja dizajna u WORTH Partnership Projectu

WORTH Partnership Project, projekt financiran iz sredstava Europske unije, ima za cilj osnažiti transnacionalnu suradnju modnih dizajnera, kreativaca, poduzetnika i tehnoloških tvrtki u stvaranju inovativnih dizajnerskih proizvoda u sektorima mode i tekstila, obuće, krzna i kože, namještaja i uređenja doma, pribora i nakita.

Uključiti se mogu svi oni žele kroz svoje radove, iz različitih perspektiva dizajna, izraziti izazove s kojima se suočavaju: kružno gospodarstvo i učinkovitost resursa, ponovno moderniziranje obrtništva i očuvanje baštine, socijalne inovacije i socijalna uključenost, pametni i visoko učinkoviti materijali, rješenja s dodanom vrijednošću za tržišta održivog rasta, napredna digitalizirana proizvodnja, lanci vrijednosti i poslovni modeli.

Od kandidata se očekuje jak interes za suradnju, stvaranje i inoviranje na međunarodnoj razini. Žiri koji će birati pobjednike sastavljen je od renomiranih međunarodnih stručnjaka iz svijeta dizajna i mode, koji će projekte ocjenjivati na temelju njihovog odnosa prema inovacijama, socijalnom i okolišnom utjecaju, tehničkoj i industrijskoj izvedivosti za tržište.
Odabrana partnerstva dobit će nagradu u vrijednosti od 60 000 eura.
Više informacija putem poveznice.

Prilika za tvrtke iz tekstilne i kožne industrije te proizvodnje odjeće i obuće za sudjelovanje u EU

European Light Industries Innovation and Technology (ELIIT) Project je projekt europske komisije kojem je cilj promicanje suradnje na europskoj razini između malih i srednjih poduzetnika u tekstilnoj industriji, kožnoj industriji, proizvodnji odjeće i obuće te s druge strane pružatelja i vlasnika inovativnih tehnologija. Stvorena partnerstva trebala bi osigurati uvođenje tehnoloških rješenja za poboljšanje produktivnosti, integracije lanca vrijednosti, učinkovitosti resursa te stvoriti nove proizvode i usluge visoke dodane vrijednosti. Kao primjer tehnologija koje bi se mogle primijeniti u europskim tvrtkama u okviru ELIIT projekta ističu se KET tehnologije, digitalne tehnologije, umjetna inteligencija i internet stvari.

Putem objava više natječaja kroz projekt će se odabrati 25 partnerstava između malih i srednjih poduzeća koja su aktivna u navedenim sektorima, te vlasnika ili pružatelja usluga inovativnih tehnologija. Cilj je da se kroz partnerstva implementiraju istraživačka postignuća iz različitih tehnoloških područja tekstilne, kožarske, te industrije proizvodnje odjeće i obuće.
Više informacija putem poveznice.

Održan stručni seminar: „Nadzor nad radom ovlaštenih osoba i unapređivanje sustava zaštite na radu“

U organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Hrvatske gospodarske komore - Europske poduzetničke mreže, 17. prosinca 2019. godine u Vijećnici Komore u Zagrebu, održan je stručni seminar na temu „Nadzor nad radom ovlaštenih osoba i unapređivanje sustava zaštite na radu“.

Cilj ovog seminara bio je informirati ovlaštene osobe za obavljanje poslova zaštite na radu i njihove stručnjake, prije svega, o nedostacima koji su uočeni u provođenju stručnih nadzora kao i najava buduće revizije.
U uvodnom dijelu prisutnima su se prigodno obratili Vesna Torbarina, voditeljica Odjela za projekte, programe i fondove EU u HGK i ambasadorica Europske agencije za sigurnost i zaštite na radu (EU OSHA) te Muhidin Omerdić, voditelj službe za unapređivanje sigurnosti na radu i ovlaštenja pri ministarstvu.

Više informacija putem poveznice.


DOGAĐANJA U MREŽI

Vibe - Sival 2020, Angers, 13.-14.1.2020.

Dogovorite i iskoristite ciljane B2B poslovne sastanke među 1.000 potencijalnih kontakata koji Vas mogu dovesti do izgradnje novih poslovnih i/ili tehnoloških suradnji. Upoznajte buduće klijente, partnere i dobavljače kroz VEGEPOLYS VALLEY i SIVAL  snažne mreže i izlagače.

Ovo događanje je namijenjeno svim proizvodnim poduzećima ili poljoprivrednim dobavljačima, distributerima, laboratorijima i tehničkim centrima.Teme koje će biti su sjemenke, biljke, zaštita biljaka, obnovljiva energija i energetska učinkovitost, voće i povrće, vinogradarstvo, ukrasno vrtlarstvo itd.

Više informacija i registracija, do 9.1.2020., putem poveznice.

Poslovni razgovori u okviru sajma INFRATECH 2020, Essen, 14.-15.1.2020.

Europska poduzetnička mreža i ZENIT centar za inovacije i tehniku, u okviru stručnog sajma niskogradnje InfraTech 2020 sajma, organiziraju poslovne susrete koji će se održati 14.-15. siječnja  2020. u Essenu, Njemačka.

Glavne teme su: bespilotni sustavi i letjelice, dronovi, robotika i mreža za promatranje Zemlje.
Bez obzira jeste li u potrazi za novom tehnologijom, projektnim partnerom ili samo tražite klijente, putem unaprijed organiziranih B2B razgovora imat ćete prilike sastati se sa tvrtkama po Vašem izboru.

Više informacija putem poveznice.

Poslovni razgovori na Sajmu namještaja u Španjolskoj, Zaragoza, 21.-22.1.2020.

Europska poduzetnička mreža 21.-22. siječnja organizira poslovne razgovore na Sajmu Namještaja u Zaragozi, Španjolskoj.

Tvrtke koje se prijave za sudjelovanje na B2B razgovorima imat će izvrsnu priliku upoznati potencijalne poslovne partnere iz cijeloga svijeta te se umrežiti sa mnoštvom proizvođača, distributera i uvoznika namještaja, kao i dekoratera i dizajnera interijera. Kako bi se registrirali i sudjelovali na unaprijed ugovorenim 30 minutnim sastancima potrebno je popuniti registracijski obrazac u kojem se opisuje područje poslovanja te traženi oblik poslovne suradnje.

Više informacija putem poveznice.

Poslovni razgovori na Sajmu vjenčanja If Wedding Fair, Izmir, 21.-24.1.2020.

Europska poduzetnička mreža organizira poslovne razgovore na Sajmu vjenčanja If Wedding Fair koji će se održati 21.-24. siječnja 2020. u Izmiru, u Turskoj.

If Wedding Fair je vodeći sajam vjenčanja, te međunarodno događanje sa više od 250 izlagača, te 25000 posjetitelja iz 75 zemalja.

Sudjelovanje na unaprijed dogovorenim, 20 –minutnim poslovnim razgovorima je besplatno, a registracija otvorena za sve tvrtke koje se bave izradom vjenčanica, vjenčanih haljina i odijela.

Više informacija putem poveznice.

EU Fashion Match 9.0 @Modefabriek, Amsterdam, 26.-27.1.2020. 

Amsterdam je jedan od vodećih modnih gradova za poslovanje i inovacije. 
Tijekom godina, Amsterdam se razvio u utjecajno središte mode. Grad je dom dizajnerskih kuća, velikih imena, kao i neovisnih brendova i škola.
Jeste li poduzetnik u modnoj industriji? 
I želite li biti dio budućnosti? 
Tada biste se trebali povezati s modnim poduzetnicima u Nizozemskoj. To je razlog zbog kojeg Enterprise Europe Network pomaže u stvaranju novih međunarodnih veza s EU Fashion Match-om.

Zašto sudjelovati?

Proširite svoju međunarodnu modnu mrežu. Upoznajte potencijalne poslovne partnere. Kao što su agencije, proizvođači, produkcijske tvrtke i svi drugi profesionalci koji se bave modom. Pokrenite i ostvarite prekogranične kontakte i suradnje u Europi i ostatku svijeta. Unaprijed dogovoreni sastanci od 20 minuta. Mogu sudjelovati i izlagači Modefabrieka. Besplatan ulaz na Modefabriek za sve sudionike. Spojite svoj posjet Modefabrieku s mogućnošću upoznavanja potencijalnih poslovnih partnera. Doznajte više o nizozemskom modnom tržištu.

Više informacija i registracija, do 21.1.2020., putem poveznice.

EEN B2B susreti u okviru događanja HTH Styria Pitch & Partner 2020, Graz, 27.-28.01.2020.

HAMAG-BICRO organizira javni poziv za odlazak na gospodarske susrete u sklopu Konferencije povezivanja gospodarskih subjekata – Health Tech Hub Styria (HTH) Pitch & Partner 2020 s naglaskom na istraživanje i razvoj te inovacije iz područja prirodnih znanosti te biotehnologije i zdravstva, koja će se održati u Grazu 27.-28. siječnja 2020. godine. HAMAG-BICRO će kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje na programu Eurostars financirati troškove smještaja i prijevoza za 10 poduzeća, odnosno smještaj i prijevoz za po jednog predstavnika iz svakog poduzeća, u intenzitetu 100%. Prijevoz o trošku HAMAG-BICRO-a bit će organiziran iz Zagreba. Navedeni troškovi smatrat će se potporom male vrijednosti (de minimis potporom). Uvjete, obrasce za prijavu, rokove i ostale informacije možete pronaći putem poveznice

Konferencija je namijenjena poslovnom povezivanju start-up tvrtki, istraživača, investitora, tvrtki, stručnjaka iz područja e-zdravstva te predstavnika regionalnih i nacionalnih dionika. Gospodarski susreti će se odvijati u popodnevnim terminima tijekom dva dana događanja i svi zainteresirani imaju mogućnost dogovaranja sastanaka u trajanju od 15 minuta. Na taj način se stvara jedinstvena prilika za uspostavu međunarodnih kontakata i za otkrivanje/istraživanje novih tržišta. Za sudjelovanje je potrebno registrirati se putem službene stranice događanja HTH Styria Pitch & Partner 2020.
Registrirati se možete do 26.1.2020.

Poslovni razgovori TorinoFashionMatch 2020, 27.6.-3.7.2020.

Europska poduzetnička mreža poziva Vas na poslovne razgovore pod nazivom TorinoFashionMatch 2020 koji će se održati u okviru Torino fashion week-a s mnoštvom modnih revija, radionica i ostalih događanja.

Ovo događanje biti će jedinstvena prilika da se na jednom mjestu susretnu tvrtke iz tekstilne i modne  industrije,  pronađu međunarodne partnere u svrhu ostvarivanja buduće suradnje i jačanja pozicije na stranim tržištima. Također, tvrtke će moći susresti nove dizajnere, modne stiliste, blogere, nacionalne novinare, maloprodajne predstavnike i sudjelovati u 7-dnevnom događanju punom revija i radionica na temu modne industrije.
Više informacija putem poveznice.
POSLOVNE PONUDE I POTRAŽNJE IZ BAZE

PONUDE/POTRAŽNJE POSLOVNE SURADNJE    

za više informacija pošaljite mail s potrebnim podacima (gore navedenim) na: mkovacevic@hgk.hr

PONUDE/POTRAŽNJE TEHNOLOŠKE SURADNJE

za više informacija pošaljite mail na: lada.benzonkrsnjavi@hamagbicro.hr i marija.herceg@hamagbicro.hr

BRRU20191209002 - Ruska tvrtka specijalizirana za prodaju gnojiva traži dobavljače organskog gnojiva putem ugovora o zastupanju. Tvrtka iz Nižnjenovgorodske oblasti posluje od 2011. godine i prodaje različite vrste gnojiva, uključujući i organsko gnojivo na bazi jezerskog sapropela koja pripadaju učinkovitim, ekonomičnim i brzim sveobuhvatnim gnojivima, te želi proširiti svoju ponudu proizvoda. Traženi partner bi trebao biti malo ili srednje poduzeće koje se bavi proizvodnjom gnojiva i koji bi osiguravao redovitu i pravovremenu isporuku proizvoda.    RDKR20190909001 - Traži se partner za razvoj prekursora za proces odlaganja ALD-a (taloženje atomskog sloja). Korejski istraživački institut priprema projektni prijedlog u okviru Eureka/Eurostars2 programa. Glavni cilj zajedničkog istraživanja bi bio stvaranje visokih performansi tankih slojeva pomoću prekursora za automobilske i nosive uređaje. S tim ciljem, institut traži partnere koji su specijalizirani za razvoj spomenutog materijala za proces nanošenja ALD (atomskog sloja). Za potpisivanje ugovora o istraživanju traži se kemijska ili tehnološka tvrtka ili istraživački institut.
Rok za iskaz interesa: 29. svibnja 2020. godine
Rok za prijavu: 30. srpnja 2020. godine
BRIT20191206001 – Talijanski start-up traži strateške partnere koji bi mogli ponuditi tekstilne predmete za bebe kako bi potpisali ugovor o proizvodnji. Tvrtka koja posluje u sektoru proizvoda za bebe (pritom promovirajući Montessori metode i alate) traži proizvođače ekološki prihvatljivih i održivih tekstilnih proizvoda i dodataka za bebe koje bi prodavali na svojoj platformi za e-trgovinu. Tvrtka traži krojačke subjekte koji mogu proizvesti predmete od tkanine prema potrebama talijanske tvrtke (npr. senzorska ploča, kocka, prva senzorska knjiga, ručnici za kupanje, senzorske vrećice itd.), kombinirajući visoku kvalitetu rada s konkurentnim cijenama. Partner bi trebao biti upoznat ili već surađivati s Montessori školama. RDES20191205001 - Španjolska tvrtka traži partnera specijaliziranog za digitalnu obradu video zapisa, aplikacije umjetnog vida i analizu podataka za razvoj poboljšane tehnologije lociranja u zatvorenom prostoru. Španjolska tehnološka tvrtka priprema Eurostars prijedlog za razvoj poboljšane tehnologije lociranja u zatvorenom prostoru. Rješenje se temelji na mobilnoj aplikaciji koja nudi katalog inkrementalnih usluga lokacije i vodiča po unutrašnjosti složenog od slika i mjerenja radiofrekvencije snimljenih vlastitim mobilnim telefonom. Tvrtka je u potrazi za partnerom koji ima ekspertizu u obradi video zapisa, umjetnom vidu i analizi podataka.
Rok za iskaz interesa: 27. siječnja 2020. godine
Rok za prijavu 13. veljače 2020. godine
BRRU20191210001 – Ruska tvrtka koja posluje u drvnoj industriji traži dobavljače drveta. Tvrtka iz Rjazanjske oblasti je osnovana 2013. godine i specijalizirana je za drvoprerađivačku industriju i proizvodnju drvenih spremnika i ambalaža (drvene palete, kontejneri i paketi od mekog i tvrdog drva) te traži proizvođača ili dobavljača drva s kojim bi sklopila ugovor. Traženi partner bi trebao biti malo ili srednje poduzeće koje se bavi proizvodnjom i distribucijom drvene građe i dasaka za izradu drvenih paleta i kontejnera.  RDES20191210001 - Španjolski tehnološki centar traži tvrtku za sudjelovanje u projektu u projektu FTI-H2020 kao krajnji korisnik, čiji je cilj razviti biorazgradivu i kompostirajuću višeslojnu ambalažu. Španjolski tehnološki centar priprema projektni prijedlog koji će biti prijavljen na natječaj „Fast Track to Innovation“ u okviru programa Horizon 2020. Ovaj centar je neprofitna organizacija s ciljem poboljšanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća. Projekt za cilj ima razviti aktivni biorazgradivi i       kompostabilni višeslojni film za pakiranje grickalica, te se traži partner koji će imati ulogu krajnjeg korisnika i koji će potvrditi novu tehnologiju u stvarnom scenariju. 
Rok za iskaz interesa: 12. veljače 2020. godine
Rok za prijavu: 19. veljače 2020. godine
BRFR20191125001 – Francuska tvrtka koja se bavi izolacijom traži proizvođače staklene i kamene vune koji bi radili prema ugovoru s dobavljačem. Tvrtka pruža rješenja za izolaciju više od 20 godina i pronalazi optimizirane termičke mogućnosti za projekte izgradnje ili obnove. Uglavnom rade na zvučnoj i toplinskoj izolaciji potkrovlja, zidova i garaža. Kako bi ponudila svoja rješenja na tržištu, tvrtka kupuje staklenu i kamenu vunu. Tvrtka traži dobavljača staklene i kamene vune s EU certifikatom. Najprikladniji partner bi trebao biti proizvođač staklene i kamene vune, po mogućnosti u skladu s tehničkim uvjetima EU te biti u mogućnosti osigurati stalnu proizvodnju u skladu s narudžbama. RDDE20191007001 - Prijava na Eurostars program. Njemački MSP traži partnere koji posjeduju stručnost u onkologiji, tehnici femto-drugog lasera i razvoju medicinskog softvera kako bi izgradili prototip patentirane tehnologije laserskog rastavljanja stanica temeljene na anti-tumorskoj terapiji. Njemački tvrtka koja se bavi dijagnostikom razvila je patentiranu tehnologiju poremećaja ćelija koja se temelji na laseru za anti-tumorsku terapiju. Tehnologija omogućava ekstrakciju intracelularne antigenske strukture tumorskih stanica, koja je kemijski nepromijenjena i omogućava efikasnu stimulaciju imunološkog odgovora i cijepljenje. Za prijavu na Eurostars natječaj i potpisivanje sporazuma o istraživačkoj suradnji traži se najmanje jedno MSP i ostali partneri.
Rok za iskaz interesa: 31. siječnja 2020. godine
Rok za prijavu: 13. veljače 2020. godine
BRMK20191203001 - Uvoznik smrznute hrane i mesa iz Sjeverne Makedonije traži proizvođače hrane u okviru ugovora o trgovini i distribuciji. Tvrtka posluje preko 10 godina i uvoznik je i distributer raznih vrsta prehrambenih proizvoda poput smrznutog mesa i mesnih proizvoda (piletina, puretina, goveđe i teleće meso, svinjetina i morska riba) te traži nove europske partnere (proizvođače i trgovce na veliko u prehrambenoj industriji). Tvrtka ima vlastite distribucijske kanale u različitim dijelovima Sjeverne Makedonije. Tvrtka je zainteresirana za uvoz smrznute hrane i ribljih proizvoda od stranih proizvođača, distributera i veletrgovaca iz bilo koje zemlje Europe kako bi proširila svoj asortiman proizvoda. TRNL20190808001 - Nizozemska međunarodna kompanija koja se bavi zemaljskim uslugama zračne luke i rukovanjem zračnim teretom, traži rješenje za smanjenje intenzivnog fizičkog rada i vremena provedenog u rukovanju s postojećim uređajem. Nizozemska tvrtka specijalizirana za zemljane i teretne usluge zračne luke s najvišim stupnjem sigurnosti i globalno standardiziranim postupcima, za svoje potrebe traži rješenje za još uvijek ručni postupak rukovanja procesom ULD-a, Unit Load Devices. Kako bi umanjili fizički rad, utrošeno vrijeme i posljedično gubitak novca, tvrtka traži automatizirano tehničko rješenje.
BRRO20191004002 - Rumunjska tvrtka traži dobavljače za višeslojne profile drvenih prozora na temelju ugovora s dobavljačem. Tvrtka je osnovana 2013. godine, ima preko 30 zaposlenih i proizvodi drvene prozore i drvena, PVC i aluminijska vrata, višeslojne drvene okvire te termopan stakla. Tvrtka osigurava obuku po najvišim standardima ne samo za zaposlenike, već i za svoje partnere, a na tržištu su se istaknuli s nekoliko inovativnih, patentiranih proizvoda. Tvrtka traži proizvođača višeslojnih (laminiranih) drvenih profila od hrasta i jele, koji bi trebao biti u mogućnosti osigurati najmanje 3000 dužnih metara mjesečno (tehnička specifikacija je sljedeća: presjeci: 72x86 cm i 72x115 cm). TRIT20180910001 - Talijanski kreativni laboratorij za izradu rukotvorina koji izrađuje nakit traži eksperte za plastične materijale. Talijanski laboratorij koji djeluje u kreativnom sektoru i proizvodi ručno izrađen nakit od obnovljenog polietilen tereftalata (PET), traži tehničare ili stručnjake za obradu PET-a ili plastičnih materijala koji su strukturno usporedivi s PET-om. Spremni su potpisati ugovor o tehničkoj suradnji ili ugovor o uslugama.
BRCZ20191211001 – Češka tvrtka traži dobavljače iz sektora otpadnih voda i pročišćavanje vode. Tvrtka se bavi razvojem, proizvodnjom i isporukom tehnologija za zbrinjavanje otpadnih voda te pročišćavanje vode i zraka i traži partnere za suradnju sa zanimljivim idejama u istraživačkim projektima koji se bave pročišćavanjem vode. Partner bi trebao biti dobavljač prijenosnih rješenja koja bi se mogla prenijeti na druga područja (nanotehnologija, filtracija, oksidacija, vodik itd.), tvrtka ili institucija za istraživanje i razvoj. Razmatra se suradnja na temelju ugovora s dobavljačem. Tvrtka surađuje s brojnim akademskim institucijama i zastupljena je u 32 zemlje. TRIT20191216001 - Traži se Volfram trioksidni premaz za komponente keramičke pjene. Tvrtka sa sjedištem u sjeveroistočnoj Italiji specijalizirala se za sustave pročišćavanja i nadzora zraka te razvija novi proizvod i traži partnera specijaliziranog za površinske tretmane. Konkretno, trebaju tretirati jednu komponentu proizvoda od keramike volfram trioksidom. Talijanska tvrtka, ako je potrebno, spremna je promijeniti keramičku pjenu za drugu vrstu materijala s ciljem boljeg pročišćavanja zraka fotokatalizom. Traže tvrtke koje se bave tehnologijama prevlačenja koje mogu tretirati keramiku, te nude ugovor o proizvodnji ili komercijalni ugovor uz tehničku pomoć.
BOHU20190125001 - Mađarska inovativna tvrtka za gospodarenje otpadnim vodama traži hrvatsku marketinšku agenciju. Tvrtka je osnovana 2007. godine i djeluje u području inženjeringa i planiranja različitih vrsta sustava za pročišćavanje otpadnih voda. Tvrtka traži hrvatsku marketinšku agenciju za ostvarivanje suradnje u okviru ugovora o zastupanju. Zadaća partnera bila bi planiranje, provedba i kontrola promotivne kampanje mađarskog proizvoda u Hrvatskoj. TRIT20191121001 - Talijanska tvrtka koja je  lider u sektoru rendgenskih i ultrazvučnih tehnologija traži partnere sa know-how-om u području umjetne inteligencije s ciljem otkrivanja oštećenja mehaničkih dijelova u automatskom radu. Talijanska tvrtka osnovana 1947. godine razvila je bogato iskustvo i kompetenciju u x-ray i ultrazvučnoj tehnologiji s primjenama na medicinskom, industrijskom i sigurnosnom tržištu. Tvrtka traži partnera u području naknadne obrade rendgenskih slika i velikim znanjem u razvoju umjetne inteligencije, a sve s ciljem automatskog otkrivanja različitih vrsta oštećenja (npr. poroznosti, pukotina) u mehaničkim dijelovima (npr. aluminijskim odljevima, lijevanom željezu) te su spremni potpisati ugovor o tehnološkoj suradnji.
BOHU20190130001 - Mađarski proizvođač zdrave hrane traži hrvatske distributere za pekarske proizvode. Prehrambena tvrtka sa širokim asortimanom proizvoda na bazi prirodnih sirovina osnovana je 1993. godine. Tvrtka se fokusira na visokokvalitetne proizvode bez alergena. Glavna djelatnost je proizvodnja kesten mase i pirea te nekoliko vrsta proizvoda na bazi kestena u sljedećim grupama: fitness, proizvodi za djecu, veganski/vegetarijanski, bez laktoze/bez glutena i organski. Imaju HACCP kompatibilan proizvodni proces potpomognut računalnom tehnologijom. Tvrtka želi stvoriti nove linije proizvoda. Mađarska tvrtka traži hrvatske distributere za pekarske proizvode koji će im pomoći pri ulasku na nova tržišta i zastupati njihove proizvode. TRUK20191129001 - Novi materijali i postupci za destilaciju membrana. Britanski predstavnik međunarodne tvrtke traži inovativne materijale i procese za destilaciju membrana kako bi ih uključio u svoje proizvode. Traže se i istraživačke skupine i tvrtke koje imaju rješenje na različitom stupnju razvoja, od provjerenih koncepata do isporuke modula ili komponenti za njihove sustave. Suradnja se stoga može kretati od proizvodnje, licenciranja do sporazuma o tehničkoj suradnji. Rješenje ovog problema s desalinizacijom može doći iz prehrambene, tekstilne ili farmaceutske industrije.
BRRU20171221029 - Ruska tvrtka traži dobavljača tkanina prema ugovoru o proizvodnji. Tvrtka iz Tverske oblasti je specijalizirana za proizvodnju odjeće (majice, uniforme, trenirke), tisak (priprema slika i ispis na proizvodima tvrtke i klijenta) te proizvodnju suvenira. Tvrtka traži partnera od kojeg bi kupovala tkanine i s kojim bi potpisala ugovor o proizvodnji. TRDE20191028002 - Traže se tehnička rješenja za hvatanje i korištenje ugljika. Međunarodna grupacija tvrtki sa sjedištem u sjevernoj Njemačkoj koja nudi industrijska rješenja kupcima u naftnom i plinskom sektoru u Aziji i na Bliskom Istoku traži tehnička rješenja za pretvaranje ugljičnog dioksida u korisnu robu. Rješenja bi trebala biti testirana u laboratorijskim razmjerima, preferiraju se ona bliža tržištu. Suradnja se nudi u obliku ugovora o tehničkoj suradnji ili komercijalnog ugovora s tehničkom pomoći, a potencijalni partneri sa mala i srednja poduzeća ili istraživačke institucije.