NOVOSTI IZ MREŽE

MJESEČNI NEWSLETTER EUROPSKE PODUZETNIČKE MREŽE HRVATSKE

 

Dragi čitatelji i poduzetnici,

Nove informacije, poslovne ponude i zanimljive vijesti možete naći u novom broju EEN Newslettera za svibanj!

VIJESTI

Novi ciklus radionica Male škole poduzetništva za žene (6.-27. svibnja 2020.) - prijave

Hrvatska gospodarska komora – Europska poduzetnička mreža Hrvatske i Međunarodna mreža poslovnih žena organiziraju novi ciklus edukacija o poduzetništvu za žene pod nazivom: 
MALA ŠKOLA PODUZETNIŠTVA ZA ŽENE - početni modul

Ciklus je namijenjen sadašnjim (koje su pokrenule tvrtku/obrt unatrag 3 godine) i budućim poduzetnicama kako bi im omogućili nova znanja i vještine u kreiranju vlastitog poduzeća. Predavačice su u poduzetništvu već duži niz godina i članice su Međunarodne mreže poslovnih žena te aktivno rade na osnaživanju i promicanju ženskog poduzetništva.
Ovaj ciklus se trebao održati u Zadru, ali zbog trenutne situacije i pandemije korona virusa, ciklus od 4 radionice će se održati virtualno putem Zoom aplikacije, srijedom od 6.-27. svibnja 2020. 

Više informacija i upute za prijavu, do 4.5.2020., možete pronaći na poveznici.


Objavljen poziv za dostavu projektnih prijedloga - COSME - Misije socijalne ekonomije

Europska komisija odnosno Izvršna agencija za mala i srednja poduzeća (EASME) objavila je 15. travnja 2020. u sklopu Programa za konkurentnost poduzetništva i MSP - COSME Poziv za dostavu projektnih prijedloga pod nazivom Misije socijalne ekonomije (Referentni broj: COS-SEM-2020-4-01).

Opći cilj Poziva je stvaranje mreže regionalnih i lokalnih tijela osnovanih u EU zemljama članicama i državama koje sudjeluju u COSME programu te dionika sa sličnim prioritetima u području socijalne ekonomije i stvaranje prostora za među regionalnu edukaciju i suradnju. Ukupni proračun Poziva iznosi 1.900.000 EUR, a maksimalan iznos EU sredstava po projektu iznosi 100.000 EUR. Prihvatljivi prijavitelji su pravne osobe u sklopu konzorcija, iz zemalja EU članica ili zemalja koje sudjeluju u COSME programu, a partneri jedinice lokalne ili područne samouprave te mrežne ili krovne organizacije u području socijalne ekonomije ili socijalnog poduzetništva. Rok za zaprimanje prijava je 9. lipnja 2020. Dodatne informacije o ovome Pozivu dostupne su na poveznici.


Službeno pokretanje KETGATE mreže za povezivanje malih i srednjih poduzetnika s istraživačkim organizacijama

U četvrtak, 7. svibnja 2020. godine u 10 sati održat će se pokretanje KETGATE mreže koja služi za povezivanje malih i srednjih poduzetnika s istraživačkim organizacijama iz Srednje Europe. U sklopu službenog pokretanja Mreže održava se i Press konferencija. 

Koordinator projekta KETGATE i organizator događanja, Steinbeis-Europa-Zentrum, predstavit će mrežu, njezine ciljeve, usluge koje nudi MSP-ovima. MSP-ovi imaju priliku pronaći odgovarajuće europske istraživačko-tehnološke organizacije te im je olakšan pristup ključnim razvojnim tehnologijama (Key Enabling Technologies - KETs) - nanotehnologija, mikro- i nanoelektronika, fotonika, napredni materijali - koje je Europska komisija definirala kao pokretače inovacija u svim industrijskim sektorima. Više informacija putem poveznice.


Novi poziv za međunarodne suradničke projekte u 2020. godini u programu Eurostars-2

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavljuje poziv za međunarodne suradničke projekte u programu Eurostars-2 te je u sklopu poziva otvoren i natječaj „Voucher program za usluge stručnjaka za pomoć u pripremi projektne prijave u program Eurostars“. Voucheri u iznosu od 20.000 kuna dodjeljivat će se najbolje ocijenjenim pretprijavama za sufinanciranje usluga stručnjaka za pomoć u pripremi projekata.

Dostava pretprijave nije obavezna, no na ovaj način tvrtke imaju mogućnost: - dobiti Voucher u iznosu od 20.000 kuna za usluge stručnjaka za pisanje projektne prijave, - provjeriti koliko je projekt u skladu s propozicijama programa te - dobiti konkretne povratne informacije kako poboljšati prijavu. Rok za podnošenje pretprijava je 20.07.2020.

Više informacija putem poveznice.DOGAĐANJA

Textile Connect 2020 - virtualni B2B poslovni razgovori, 4.-8.5.2020.

Zbog trenutne situacije (Covid-19) poslovni razgovori na licu mjesta se neće održavati. Umjesto toga, održat će se virtualni poslovni razgovori. Textile Connect je platforma koja povezuje tvrtke/dizajnere, koji traže proizvodne partnere, s proizvođačima, davateljima usluga i dobavljačima iz tekstilne industrije i obuće.

Ovo je virtualni poslovni susret između kupaca i dobavljača.  Sudjelovanje je besplatno. Susreti će biti unaprijed dogovoreni i organizirani prema rasporedu. Moći ćete razviti svoju poslovnu mrežu s novim poslovnim kontaktima.

Registracija, do 3.5.2020., popis prijavljenih kupaca i više informacija putem poveznice. 


Ketgate - virtualni B2B poslovni razgovori, 7.5.2020.

Konzorcijski partneri projekta KETGATE, među kojima je i TERA Tehnopolis d.o.o., u suradnji s projektom Europska poduzetnička mreža (EEN), organiziraju KETGATE poslovne susrete kojima je cilj potaknuti transfer tehnologije u Srednjoj Europi te povezati male i srednje poduzetnike s istraživačko-razvojnim organizacijama. 

Zbog trenutne situacije s koronavirusom (Covid-19) poslovni razgovori u Budimpešti se neće održavati, a umjesto toga će se održati virtualni poslovni razgovori 7. svibnja 2020. 

Više informacija i registriracija, do 4.5.2020., putem poveznice.POSLOVNE PONUDE I POTRAŽNJE IZ BAZE

U ovom broju smo za vas izdvojili nekoliko zanimljivih ponuda, a ostale prilike za suradnju možete pretražiti u Bazi koja se nalazi na našoj internet stranici ili putem linka: BAZA

Nadalje, kada nađete profil tvrtke za koji mislite da biste mogli ostvariti poslovnu suradnju, molimo da na mail mkovacevic@hgk.hr (za poslovnu suradnju) i na lada.benzonkrsnjavi@hamagbicro.hr i marija.herceg@hamagbicro.hr (za tehnološku suradnju) pošaljete upit/mail.

PONUDE/POTRAŽNJE POSLOVNE SURADNJE    

za više informacija pošaljite mail s potrebnim podacima (gore navedenim) na: mkovacevic@hgk.hr

PONUDE/POTRAŽNJE TEHNOLOŠKE SURADNJE

za više informacija pošaljite mail na: lada.benzonkrsnjavi@hamagbicro.hr  i marija.herceg@hamagbicro.hr

BRIT20200417001 – COVID-19: Talijanska tvrtka traži proizvođača sirovina za FFP2 ili FFP3 maske (N95 maske). Tvrtka koja se bavi inženjeringom i izradom strojeva prenamijenila je proizvodnju za pomoć u borbi protiv COVID-19 i sada traži inozemne dobavljače i proizvođače sirovina s kojima bi se poboljšala proizvodnja pojedinačnih zaštitnih uređaja, konkretno FFP2/FFP3 maski (N95 maske). Planirana dnevna proizvodnja maski s ili bez ventila je 1500 komada maski dnevno. Vrste traženih sirovina: netkani taljeni materijal; ostale inovativne sirovine koje su u skladu s europskim zakonodavstvom o pojedinačnim zaštitnim uređajima EN 149: 2001 + A1: 2009. Sirovine se moraju osigurati u namotajima promjera 800-1200mm, širina 250 mm. Suradnja bi se odvijala putem ugovora o nabavi.
RDBE20200407001 - [Eurostars-Eureka]: Dizajner ultra tankih furnira traži partnera koji može proizvesti iznimno tanke kamene pločice. Belgijski SME je razvio postupak izrade ultra tankih pločica od prirodnog kamena i visoke otpornosti na udarce. Cilj projekta je razviti ovaj inovativni proizvod koji je trenutno u fazi demonstracije, do faze komercijalizacije. Traži se partner s ekspertizom u proizvodnji ultra tankog kamena te s ambicijom za uvođenje inovacija u proizvodnju testnih uzoraka za ovaj istraživački projekt. Istraživačka suradnja predviđena je u okviru programa Eurostars. Rok za iskaz interesa: 30. lipnja 2020. godine Rok za prijavu projekta: 03. rujna 2020.
BRIT20200402001 - COVID-19: Talijanska tvrtka traži prozirni, glatki PET, poliester ili sličan materijal za prozirni vizir za lice te elastomerne sterilne trake putem ugovora s dobavljačem. Tvrtka osnovana 2008. godine, stručnjak u području aditivnih proizvodnih procesa, kao odgovor na hitnu situaciju Covid-19, dizajnirala je i prototipirala uređaj za osobnu zaštitu lica. Prototipi su razvijeni prema uputama zdravstvenih radnika i zatim testirani. Da bi se proizveli uređaji, traži se dobavljač transparentnog, glatkog PET, poliester ili slični materijal za izradu prozirnih vizira, kao i dobavljači elastomernih sterilnih traka. Traženi partner mora biti u mogućnosti brzo dostaviti potrebni materijal.
TRAT20200421001 - Razvoj novih površina za optimiziranje haptičkih svojstava proizvoda u različitim sektorima. Austrijski institut za istraživanje i razvoj, razvija novu tehnologiju s ciljem kvantificiranja haptičkog izgleda proizvoda preko svojstava površine i materijala. Cilj je proizvesti površine proizvoda s željenim haptičkim svojstvima, predvidjeti karakteristike novih proizvoda i procijeniti njihovu površinu imajući u vidu cjelokupno poboljšanje doživljaja krajnjeg proizvoda. U istraživanju se koristi se virtualna stvarnost i umjetna inteligencija. Institut traži partnere za tehničku i / ili istraživačku suradnju.
BOPL20200422007 - COVID-19: Poljski proizvođač vizira za zaštitu lica traži distributere. Tvrtka posluje dugi niz godina, a zbog trenutne globalne potražnje za zaštitnim sredstvima, otvorili su liniju za proizvodnju zaštitnih vizira za lice. Proizvod je certificiran, izrađen prema standardu PN-EN 166_2005 i karakterizira ga jednostavnost, jednostavnost uporabe i vrlo konkurentna cijena. Tvrtka traži distributere širom svijeta kako bi proširili svoje globalne prodajne kanale. Primjeri partnera mogu biti tvrtke koje se bave uvozom i distribucijom medicinske opreme i osobne zaštitne opreme, ali tvrtka je otvorena za suradnju s bilo kojim partnerom koji se u trenutnoj svjetskoj situaciji bavi distribucijom opreme koja štiti od infekcije korona virusom.
TRSG20200409001 - Traže mikro / nano replikaciju u nano injekcijskom lijevanju i nano utiskivanju za proizvodnju medicinskih tehnologija. Singapurski startup koji se fokusira na strukturirane podloge mikro-nano razmjera koje se mogu koristiti u optičkim, fleksibilnim ekranima i mikroraponskim čipovima za genomiku, traži partnera koji bi poboljšao njihovu postojeću tehnologiju mikro/nano replikacije u nano injekcijskom lijevanju i nano utiskivanju. Cilj je tvrtku usmjeriti prema naprednim proizvodnim mogućnostima Startup traži tvrtke u Europi za sklapanje sporazuma o istraživanju, komercijalnog sporazuma s tehničkom pomoći ili licenciranje.
BOCZ20200424002 - COVID-19: Češka tvrtka koja nudi robusno, beskontaktno postolje za dezinfekciju ruku za javna mjesta traži distributera. Kao reakcija na povećanu potrebu za čišćenjem/dezinfekcijom u javnosti, u vrijeme pandemije COVID-19, češka tvrtka je razvila izdržljivo postolje za javna mjesta (unutarnja i vanjska), koje služi kao beskontaktni aplikator za dezinfekciju ruku. Prednost ponuđenog rješenja uključuje otpornost na pokušaje oštećivanja, veliki kapacitet spremnika, daljinsko upravljanje kapacitetom i lako punjenje. Tvrtka traži distributera za potpisivanje ugovora o distribucijskim uslugama. Idealni partneri bi bili tvrtke koje se bave upravljanjem objektima i imovinom, čišćenjem ulica i parkova, održavanjem uličnog namještaja, trgovački lanci, komunalne tvrtke.TRAT20200331001 - Austrijska dijagnostička tvrtka traži ugovornog proizvođača za In Vitro dijagnostičke setove za testiranje. Pružatelj dijagnostičkih usluga iz Beča, traži tvrtku koja bi dizajnirala, sastavljala i pakirala in vitro dijagnostičke (IVD) testne setove za njihov proizvod. Razvoj testa je završen i postoje odgovarajuće specifikacije proizvoda. Partneru za suradnju potrebne su sve potrebne dozvole i stručnost u dizajniranju, pakiranju, sastavljanju i validiranju kompleta. Potrebna podrška za označavanje i pripremu odgovarajuće dokumentacije. Traže partnera u Europi za sklapanje sporazuma o proizvodnji.
BRFR20200303001 - Francuska tvrtka hitno traži industrijskog proizvođača cijevi od pjene visoke gustoće. MSP iz Francuske dizajnira, razvija i prodaje cijelu paletu drvenih dječjih igračaka (automobili, avioni, motocikli) za vanjsku i unutarnju upotrebu. Radi se o vrhunskim razvojnim igračkama za vožnju za djecu od 1 do 3 godine. Tvrtka je u potrazi za industrijskim proizvođačem cilindričnih cijevi od pjene visoke gustoće, crne ili u boji, duljine 60 mm i 210 mm - unutarnji promjer 20 mm. One se trebaju koristiti kao ručke za upravljače kako bi se opremio moto model igračaka za vožnju. Traži se dugoročni industrijski partner prema ugovoru o proizvodnji.
TRNL20200407001 - Nizozemska tvrtka traži rješenja koja bi omogućila otkrivanje CO2. Nizozemska tvrtka koja razvija i proizvodi instalacije za hlađenje i zamrzavanje, u kojima se CO2 koristi kao rashladni medij, suočava se problemom izlučivanja CO2 koje je opasno za ljude. Tvrtka traži rješenje kako bi se osiguralo brzo otkrivanje curenja. Ovaj je tehnološki zahtjev dio otvorenog inovacijskog izazova. Nizozemska tvrtka traži partnere za istraživanje ili proizvodnju kako bi sklopili sporazum o znanstvenoj suradnji, odnosno proizvodnji.
BRDE20200224001 - Njemačka tvrtka traži geotermalnu i tehnologiju dubinskog bušenja za suradnju putem usluga distribucije i ugovora o zastupanju. Inženjerska i konzultantska tvrtka osnovana 2007. godine, s fokusom na dubinsku geotermalnu energiju, tehnologiju dubinskog bušenja i dizajn specijalnih strojeva, traži tvrtke s tehnologijom dubinskog bušenja, kao i posebnom mehanizacijom i tehnologijom za dubinsku geotermalnu energiju, kako bi ponudila usluge distribucije i komercijalnog zastupanja. Traženi partner bi trebao razvijati i proizvoditi posebnu tehnologiju i strojeve za geotermalni sektor te biti spreman istražiti tržišta u njemačkom govornom području.
TRIT20190405001 - Traže se proizvođači proizvođača za maslinovo ulje obogaćeno kanabidiolom. 
Talijanski startup koji djeluje na polju farmaceutskih tehnologija razvio je maslinovo ulje obogaćeno kanabidiolom. Tvrtka je spremna proizvod s laboratorijske razine podići na razinu proizvodnje te traži stručnjaka za proizvodnju tehnološke kapsulacije s prilling/spheronization tehnikom. Traži se suradnja s tvrtkama kroz sklapanje sporazuma o proizvodnji (privatna marka) ili za zajedničko ulaganje
Grčka tvrtka, specijalizirana za proizvodnju opreme i proizvoda za osobe smanjene mobilnosti traži distributera za Hrvatsku. Misija tvrtke je pružiti osobama s invaliditetom mogućnost da uživaju u jednostavnim aktivnostima u slobodno vrijeme, poput plivanja. Zato su izumili SEATRAC, tračnice koje koriste solarnu energiju i služe osobama s invaliditetom za ulazak s kolicima u more.
TRNL20200406001 - Nizozemska transportna tvrtka traži održive metode i tehnike za osiguranje tereta u kavezima, bez upotrebe plastike. 
Nizozemska transportna tvrtka uključena je u prijevoza tereta kamionima i mrežnu distribucije tereta. S ciljem održivog poslovanja, tvrtka je u potrazi za novim idejama, metodama i tehnikama osiguranja tereta u kavezima, bez korištenja plastike ili drugih štetnih materijala za okoliš. Traži se partneri za suradnju i sklapanje sporazuma o istraživanju ili tehničkoj suradnji. Ovaj se zahtjev odnosi na inovacijski izazov objavljen na otvorenoj platformi.
BRNL20200330001 - Nizozemska tvrtka specijalizirana za poslovni razvoj nudi ugovor o zastupanju inovativnim prehrambenim tvrtkama. Tvrtka fokusirana na pružanje usluga poslovnog razvoja, prodaje i marketinga, prvenstveno u  poslovnim mogućnostima u području hrane i poljoprivrednih proizvoda. Važni kriteriji koje tvrtka primjenjuje jesu: proizvodi koje bi predstavljali moraju biti inovativni i održivi, s naglaskom na alternativnu prehranu. Tvrtka traži međunarodne tvrtke s inovativnim i/ili održivim prehrambenim proizvodima, koji žele ući na nizozemsko tržište, povećati svoj tržišni udjel, u potpunosti implementirati svoj komercijalni potencijal i/ili lansirati nove koncepte na europsko tržište. MSP nudi ugovor o komercijalnom zastupanju. 
TRPT20200224001 - Portugalska tvrtka koja se bavi stručnim savjetovanje u području prometa te je specijalizirana za internetsku obuku vozača, traži automatski alat za prijevod glasa (od video zapisa). Portugalska tvrtka koja ima ekspertizu u području prometa razvila je napredni program obuke za vozače prijevoznika, s ciljem poboljšala njihovih performansi. Tvrtka želi distribuirati svoje tečajeve na nekoliko jezika bez potrebe za razvojem titlova ili uređivanja trenutačnih videozapisa te traži partnere koji mogu pružiti / razviti automatski alat za prijevod glasa. Žele partnerstvo na temelju komercijalnog sporazuma s tehničkom pomoći ili sporazuma o tehničkoj i istraživačkoj suradnji.
BRPL20200402001 – Poljski MSP traži proizvođače valovitih kartona za suradnju putem ugovora o proizvodnji. Tvrtka osnovana 1998. godine, proizvođač je kartonskih kutija/paketa te nudi prilagođene sustave za pakiranje za tvrtke svih veličina i širokog spektra industrije, od e-trgovine do maloprodaje i proizvodnje. Tvrtka ima vodeću poziciju dobavljača visokokvalitetnih paketa na tržištu te izvozi i ima iskustva u međunarodnoj suradnji. Kako bi smanjili svoje troškove proizvodnje i povećali konkurentnost, traže stranog partnera iz celulozne i papirne industrije koje mogu osigurati valovite ploče slijedećih specifikacija: 3-slojni (C, B, E) i 5-slojni (BC). Suradnja bi se temeljila na ugovoru o proizvodnji. Traženi partner treba imati iskustva u prekograničnoj suradnji, biti zainteresiran za dugoročnu suradnju i biti u mogućnosti osigurati isporuku proizvoda u količini i kvaliteti koju traži poljska tvrtka.
TRSG20190416001 - Traži se suradnja s europskim tvrtkama u dizajnu i razvoju autonomnih viljuškara.
Singapurska tvrtka u području logističke automatizacije sa snažnim iskustvom autonomno vođenih vozila (AGV), traži partnere za suradnju u dizajniranju i razvoju autonomnih viljuškara. Cilj je pružiti inovativna rješenja za autonomne viljuškare u rastućem logističkom sektoru, kako u Singapuru tako i globalno. Tvrtka taži partnera među europskim tvrtkama koje se bave dizajnom i razvojem viljuškara kako bi sklopili sporazum o istraživanju i licenciranju.
BRRO20200326003 - Rumunjski distributer opreme za obradu drva traži partnere za suradnju u skladu s ugovorom o uslugama distribucije. Tvrtka osnovana 1991. godine specijalizirana je za distribuciju i uvoz opreme za obradu drva i danas je jedan od vodećih distributera navedene opreme. Nalaze se u regiji u kojoj su šumarstvo i prerada drva glavni pokretači regionalnog gospodarstva i tvrtka distribuira strojeve i opremu za lokalne tvrtke koje se bave drvoprerađivačkom industrijom. Potencijalni partneri trebali bi biti proizvođači svih vrsta opreme za obradu drva s interesom za ulazak na rumunjsko tržište putem ugovora o distribucijskim uslugama. Tražene količine mogu se razlikovati u skladu s potrebama rumunjskog tržišta.
TRUK20190718001 - Traže se novi softverski alati i proizvodi za programere i administratore baza podataka. Srednje velika tvrtka iz Istočne Engleske raste na međunarodnoj razini u segmentu alata za Microsoftovu podatkovnu platformu. Želja im je razviti portfelj s trenutno dostupnim alatima i proizvodima, ali i naprednijim tehnologijama za daljnji razvoj. Vrsta suradnje će varirati ovisno o stupnju razvoja i prirodi partnera; isključujući istraživačku suradnju, ali može uključivati sporazume o trgovini, zajedničkim ulaganjima, licencama i tehničkoj suradnji.