26.04.2011, 10:20

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „PRE-MU-DRA“

Dana 20. travnja 2011. godine  održana je završna konferencija projekta PrE-Mu-Dra pod nazivom „Razvoj poduzetništva u području Mure i Drave“. Konferencija je održana u hotelu Arany Barany u Zalaegerzsegu s početkom u 9,30. Projekt „PrE-MuDra“ sufinanciran je iz IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska.

Uvodni govor održao je trgovinski ataše Veleposlanstva Republike Mađarske, g. Scherczer Karoly napomenuvši da Republika Mađarska od priključenja Republike Hrvatske Europskoj uniji očekuje otvaranje velikih gospodarskih mogućnosti naglasivši porast izvoza iz Hrvatske u Mađarsku zabilježen do kraja 2010. godine očekivano, u energetskom sektoru, ali pozitivni trgovinski trendovi koji su se dogodili prilikom ulaska Mađarske i Slovenije u EU očekuju se i prilikom ulaska Hrvatske u EU i nestanka međudržavnih granica. Kao što se trgovinska razmjena između Slovenije i Mađarske prilikom njihovog ulaska u EU udvostručila tako možemo očekivati značajno povećanje vanjskotrgovinske razmjene između Hrvatske i Mađarske.

Prekogranični projekti iz programa IPA koji se sada provode doprinose neposredno rastu i razvoju poduzetništva i omogućuju daljnji razvoj međudržavnih gospodarskih odnosa. Projekt PrEMudra najbolji je primjer doprinosa razvoja poduzetništvu u pograničnom području.

Halazs Eszter projektna menadžerica iz Agencije za razvoj poduzetništva županije Zala (ZMVA) iz Zalaegerszega, vodećeg korisnika projekta, upoznala je sudionike rezultatima jednogodišnjeg rada prekograničnih partnera- Agencije za razvoj županije Somogy (SMVK) iz Kaposvara, HGK-Županijske komore Varaždin i agencije REDEA iz Čakovca. 

Projekt je otvoren vrlo uspješnim zajedničkim predstavljanjem dvadesetak mađarskih i hrvatskih poduzeća na 13. međunarodnom jesenskom sajmu u Osijeku održanom 30.-3.listopada 20101. godine u organizaciji HKG-Županijske komore Varaždin. Sajamski izložbeni prostor od 50 m2 na kojem su zajednički hrvatska i mađarska poduzeća predstavila svoje asortimane proizvoda u prehrambenoj, drvnoj i metalskoj branši s naglaskom na korištenje obnovljivih izvora energije 

Najvažnija grupa aktivnosti projekta „PrE-Mu-Dra“ odnosila se na direktno traženje poslovnih partnera u prekograničnom području a realizirana je putem održavanja pojedinačnih bilateralnih poslovnih sastanaka. Prvi takav sastanak održan je u okviru sajamskog nastupa u Osijeku, drugi je održan 25. studenog 2010. u Nagykaniszi  i na njemu je sudjelovalo  ukupno 73 učesnika, a potpisani su konkretni poslovi u drvnoj branši. Treći pojedinačni bilateralni sastanak održan je 1. ožujka 2011. u Čakovcu u agenciji REDEA  i na njemu je sudjelovalo 11 mađarskih i 11 hrvatskih poduzetnika.

Druga vrlo važna grupa projektnih aktivnosti odnosila se na povećanje informiranosti i znanja poduzetnika potrebnih za  razvoj i izlazak na strana tržišta. Ukupno je održano 12 edukativnih seminara s hrvatske i mađarske strane koji su imali za cilj upoznavanje poduzetnika s gospodarskim stanjem, kako planirati poslovanje, kako biti efikasniji itd. Edukacijama je prisustvovalo 15-40 sudionika po seminaru.

Poduzetnici su također imali priliku sudjelovati na studijskim putovanjima i neposredno se upoznati s poslovanjem uspješnih poduzetnika. U jednodnevnom studijskom putovanju održanom 30.ožujka 2011.  20-tak mađarskih poduzetnika posjetilo je poduzeća EnergyPlus u Ludbregu, Bernarda u Pušćinama i   tvrtku Sobočan -Interijeri.

Uz neposredno upoznavanje mađarskih proizvodnih tvrtki studijsko putovanje hrvatskih poduzetnika u županiju Zala koje je održano 14. travnja 2011. imalo je cilj prezentirati iskustva mađarskih poduzeća u korištenju EU fondova. Skupina predstavnika poduzeća iz Varaždinske županije i Međimurske županije prvo su posjetili poduzeće Nemeth Fa, Lenti, proizvođača drvenih vrata i prozora, drvenih obloga te kućica od drva a zatim i metaloprerađIvačku tvrtku 3B Hungaria iz Zalaegerszega koja je iz više projekata koristila financijsku potporu iz EU fondova.  Od 2005. godine ta je tvrtka iskoristila ukupno oko 1 milijun EUR-a bespovratnih sredstava iz EU i nacionalnih programa.

Na samom početku projekta otvorena je web stranica (www.pre-mu.dra.eu) koja uz informacije o prekograničnom gospodarskom području i samom projektu, sadrži i bazu od 200 poduzeća uključenih u projekt. Dvadeset osobito uspješnih mađarskih i hrvatskih poduzeća predstavljeni su u brošurama tiskanim u nakladi od po 500 komada.  

Upravo neposredno i aktivno sudjelovanje poduzetnika u projektu „PrE-MuDra“ ima posebnu vrijednost osobito u vrijeme pripreme hrvatskih poduzetnika za pristupanje Europskoj uniji, a  i kao mogućnost iskorištavanja svih niša na tržištu u neposrednoj blizini u vrijeme globalne krize.

U nastavku programa o hrvatsko-mađarskim pograničnim kontaktima, uslugama za poduzetnike, o razvojnim mogućnostima i o uvjetima zapošljavanja s obje strane granice govorili su gg. Matija Derk (Direktor regionalne razvojne agencije REDEA), dr. Bali Lorant ( Katedra za Poduzetničku ekonomiju i ruralni razvoj Fakulteta Georgikon Panonskog sveučilišta), Hendinger Anita (Regionalna voditeljica EEN mreže u Trgovačkoj i industrijskoj komori Baranje u Pečuhu), Magyar Daniel (direktor Pannon Novum za inovacije u Zapadnom Zadunavlju), Illes Karoly (generalni direktor zatvorenog fonda za regionalni razvoj), Nagy Anita (Zavod za zapošljavanje županije Vaš), Ildiko Sandor- Radnoti (Zavod za zapošljavanje županije Zala).