27.09.2011, 10:21

Za učinkovitiju integraciju gospodarstva Varaždinske županije

       Još od potpisivanja Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju ŽK Varaždin kontinuirano sudjeluje u projektima Europske unije, a ovih je dana varaždinska komora uključena u nove projekte koji će omogućiti bolju integraciju ovdašnjeg gospodarstva s gospodarstvima zemalja Unije.

U Županijskoj gospodarskoj komori posebno ističu projekt EU Compass, koji se provodi u okviru IPA-e – Programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Projekt je započeo predstavljanjem projektnih partnera sredinom rujna u mađarskom Zalaegeszegu.

U projektu sudjeluju Zaklada za razvoj poduzetništva Županije Zala, koja je vodeći partner projekta, zatim Trgovinska i industrijska komora Županije Zala i Poduzetnički centar Županije Somogy iz Kaposvara, a s hrvatske strane – HGK – Županijska komora Varaždin, te razvojne agencije PORA i VIDRA .

- Aktivnosti u projektu EU Compass savršeno se uklapaju u dosadašnje aktivnosti naše županijske gospodarske komore, čije je težište rada upravo na vezama s članicama te promoviranju njihovih interesa kroz različite oblike djelovanja, od lobiranja prema državnim institucijama, kreiranju najpovoljnijeg investicijskog okruženja u Hrvatskoj, otvaranja novih tržišta i tržišnih niša, do stvaranja strateških saveza u tekstilnoj, kožarskoj, metalskoj, drvnoj, prehrambenoj i IT industriji – istaknuo je na predstavljanju projekta u Zalaegeszegu Čedomil Cesarec, predsjednik Županijske komore Varaždin.

            Cilj je ovog projekta, kako je naglasio Andras Nagy, direktor Zaklade za razvoj poduzetništva Županije Zala, poduzetnike što bolje pripremiti za konkurentno funkcioniranje u Europskoj uniji te educirati o mogućnostima za korištenje sredstava iz fondova Unije. Stoga će se u okviru projekta EU Compass ustrojiti info - točke pri projektnim partnerima u Hrvatskoj kako bi se ciljne skupine što bolje upoznale s novostima u gospodarstvu Europske unije, izmjenama u europskom zakonodavstvu, novim europskim programima i drugim novostima važnim za uspješno poslovanje hrvatskih tvrtki na tržištu Europske unije. U okviru projekta bit će organizirani i stručni seminari te radionice, a bit će ponuđena i pomoć u pisanju projekata koji bi se trebali financirati iz fondova Europske unije. Projekt će se provoditi do rujna slijedeće godine, a njegova je ukupna vrijednost 200 tisuća eura.