26.10.2010, 13:38

UTT, HGK I BICRO SU NA GOSPODARSKIM SUSRETIMA U SPLITU POVEZALI 92 TVRTKE IZ REGIJE I EUROPE

Održani poslovni B2B susreti u okviru SASO sajma     

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Split, u suradnji s Uredom za transfer tehnologije te Poslovno-inovacijskim centrom Hrvatske - BICRO, kao partnerima u Europskoj poduzetničkoj mreži, organizirala je multilateralne gospodarske susrete u okviru sajma SASO 22. listopada 2010 godine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Susreti su u vrlo svečanom ozračju započeli uvodnom riječju Predsjednice Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Split gospođe Jadranke Radovanić, a slijedile su i uvodne riječi voditeljice Ureda za transfer tehnologije gospođe Leandre Vranješ Markić, zatim gospodina Ive Friganovića direktora Sektora za inovacije Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske –BICRO, Prorektora za znanost i međunarodnu suradnju gospodina Roka Andričevića, zatim Pročelnika za gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije gospodina Ivana Udovičića, Direktorice Metalurškog instituta „Kelam Kapetanović“, Sveučilišta u Zenici gospođe Mirsade Oruč i konačno Kristine Đurić iz Privredne komore Srbije.

Četiri vrlo interesantne prezentacije prethodile su samim susretima. Prvu prezentaciju održao je gospodin Petar Čovo koji je predstavio projekt „ROKI“ kojim je napravljen prototip robota za asistentsku primjenu u kirurgiji i ostvaren preduvjet za primjenu robota i u drugim područjima medicine. Gospodin Čovo je predstavio rezultate koji su nastali u okviru programa TEST uz potporu Hrvatskog instituta za tehnologiju.

Slijedila je prezentacija gospodina Mladena Perkova iz Klastera „Inteligentna energija“ / ProIntegris: Inteligentna energija – Inteligentna mreža. Prezentirana su inovativna tehnička rješenja na području elektroenergetskih postrojenja, obnovljivih izvora energije i inteligentne mreže budućnosti.

Treća prezentacija bila je predstavljanje Gospodarske zone Kukuzovac od strane gospođe Diane Breko, a za kraj gospodin Josip Bužančić iz tvrtke P.B. poslovni mediji d.o.o. održao je prezentaciju: Mobilne aplikacije – novi oblik tržišne komunikacije, te je ovim putem prezentiran višejezični vodič za uređenje interijera s tehnologijom „augmented reality“ (proširena stvarnost) za mobilne uređaje.

Po završetku prezentacija bilo je vrijeme za najvažniji dio, a to su multilateralni gospodarski susreti koji su bili organizirani u šest termina na 27 stolova. Ukupno je bilo 122 sudionika, od čega 92 tvrtke koje su održale 126 individualnih sastanaka. Sudionici su bile tvrtke iz Austrije, Njemačke, Italije, Španjolske, Bosne i Hercegovine, Srbije i naravno Hrvatske.  

Ovim putem tvrtke su dobile priliku da obave poslovne razgovore sa partnerima za koje su prethodno izrazili interes, a sudeći prema anketama 94% sudionika bilo je potpuno zadovoljno organizacijom, i opet bi sudjelovalo na ovakvom tipu događanja.

Zadovoljstvo gospodarstvenika kao i stranih partnera jedan je od ključnih razloga organizacije ovih susreta, u smislu poticaja gospodarske suradnje hrvatskih i inozemnih tvrtki.

"B2B međunarodni skup u sklopu međunarodnog sajma SASO u Splitu, je za našu tvrtku bio pun pogodak. Naime, uspjeli smo ostvariti nekoliko obećavajućih inozemnih i domaćih kontakata, s velikom vjerojatnošću realizacije."

Josip Bužančić, direktor (P. B. Poslovni mediji d.o.o.)

"Susreti su organizirani na europskom nivou. Od velikog značaja je povezivanje firmi u regiji i dogovorena suradnja na budućim projektima, prvenstveno zbog poznavanja tehnologija pojedinih grana industrije, te zbog konkurentnosti u regiji. Nadam se da će ovakvih događanja biti više." 

Mirko Čotić, direktor proizvodnje (DALSTROJ d.d.)

"Besprijekorna organizacija i iskustvo, a sudjelovao sam na mnogim skupovima i s predjedničkim delegacijama. Uspješno sam uspostavio poslovne kontakte sa firmama vrlo interesantnih proizvodnih programa. Očekujem vrlo konkretnu suradnju s vašim tvrtkama AD Plastik, Dalstroj i Končar električni uređaji."

Vlastimir Nešić, generalni direktor (GOŠA holding-korporacija)

Ovakav susret bio je već organiziran jednako uspješno i pri sajmu GAST u ožujku ove godine, a sama anketa pokazuje potrebu za ovakvim tipom događanja i u budućnosti, a sve u cilju prosperiteta malog i srednjeg poduzetništva u Splitsko dalmatinskoj županiji.