09.10.2013, 10:05

UPOZNAVANJE MALIH I SREDNJIH PODUZETNIKA S MJERAMA EKO-DIZAJNA - Projekt IMAGEEN

Prvim međunarodnim treningom organiziranim za sve partnere projekta, koji se održao u Padovi od 01. do 03.10.2013., započeo je operativni dio projekta IMAGEEN.  Obzirom da projekt ima u cilju predstaviti i promovirati eko-dizajn u sektoru hrane pića, predavači/stručnjaci iz navedenih područja obradili su glavne značajke koje će partneri na lokalnim radionicama prenijeti malim i srednjim poduzetnicima.

Aktivnosti Eko-dizajn projekta namijenjene su za područja u kojima eko-dizajn još nije razvijen, ali za njega postoji potencijal. Uključuje sektor prehrambene industrije i proizvodnje pića, oboje u kontekstu pakiranja (ambalaže).

Eko-dizajn omogućuje proizvođačima da uzmu u obzir okolišna pitanja već od ranih faza dizajna proizvoda. Eko-dizajn pridonosi jačanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva kroz:

*poticanje inovacija (re-dizajniranje proizvoda, stvaranje novih „zelenih“ proizvoda ili asortimana)

*smanjenje troškova kroz smanjenje ulaznih sirovina

*povećanje kvalitete

*povećanje prodaje kroz nove tržišne prilike (uključujući i javnu nabavu)

*usklađivanje s ekološkim standardima

*olakšavanje usklađenosti s ekološkim procedurama (što u konačnici dovodi do smanjenja troškova poslovanja).

 

Ciljevi projekta su slijedeći:

*podizanje svijesti o eko-dizajnu kod malog i srednjeg poduzetništva kao i o mogućnostima koje omogućava standardizacija

*pružanje savjetodavnih usluga na temu eko-dizajna

*pružanje napredne podrške u razvoju eko-proizvoda

*re-dizajniranje

 

Projektni konzorcij IMAGEEN vodi Gospodarska zbornica Slovenije i čini ga šest partnera iz Italije, Bugarske, Srbije, Njemačke i Hrvatske, a sve su članice Europske poduzetničke mreže. IMAGEEN je financiran od strane Europske komisije unutar Programa za poduzetništvo i inovacije.

Obzirom da je umrežavanje stručnjaka iz sektora eko-dizajna s malim i srednim poduzetnicima iz Europe kroz Europsku poduzetničku mrežu jedna od osnovnih aktivnosti,  pozivamo sve zainteresirane poduzetnike iz sektora pakiranja i eko-dizajna u industriji hrane i pića na suradnju i edukaciju koja će se odvijati kroz treninge i nacionalne radionice. Više informacija možete dobiti na telefon 031/251-000, a sva pitanja možete poslati putem elektroničke pošte na adresu: ured@tera.hr.