20.04.2011, 09:33

Uloga strukovnih udruženja HGK u zastupanju interesa na nacionalnoj i europskoj razini

Međunarodna konferencija „Uloga strukovnih udruženja Hrvatske gospodarske komore u zastupanju interesa na nacionalnoj i europskoj razini“ održana je u organizaciji HGK- Europske poduzetničke mreže 19. travnja u Kristalnoj dvorani Hotela Westin u Zagrebu. HGK je konferenciju organizirala kako bi svojim članicama omogućila uvid u praksu zastupanja interesa tvrtki kroz strukovna udruženja u EU te osvijestila značaj i snagu koju predstavnici strukovnih udruženja uživaju u europskim institucijama. Cilj je konferencije bio pravovremeno informirati članice o mogućnostima koje im pruža članstvo u strukovnim udruženjima pri HGK u zastupanju njihovih interesa na nacionalnoj i EU razini.

Ugledni lobist, izvršni predsjednik European Training Institute (ETI) te autor knjige „Europsko lobiranje“ Daniel Gueguen, govorio je o lobiranju u Europi nakon Lisabonske strategije, suočavanju s novom ravnotežom moći, panorami ključnih dionika u Bruxellesu, prilikama i izazovima novih članica EU te lobiranju u interesu tvrtki i ulozi EU udruženja. Istaknuo je kako se Europska pitanja od velikog interesa u Hrvatskoj, koja je pred završetkom pristupnih pregovara.

Na konferenciji su se mogla čula i iskustva predstavnika europskih udruženja s dugogodišnjom praksom zastupanja interesa svojih članica u EU, kao što je Europsko udruženje proizvođača polimera - Plastics Europe, iskustva lobiranja kroz aktivnosti HGK u vezi Reach Uredbe, EuroCommerce i međunarodna trgovina, Europskog udruženja industrije piva - The Brewers of Europe, kao i najbolja praksa Udruženja sjevernonjemačkih gospodarskih komora u razvoju usluge mikrolobiranja u Bruxellesu za potrebe članica komore.

Prezentacija Danijel Gueguen

Prezentacija Delegacija EU u RH

Prezentacija Plastics Europe

Prezentacija Eurocommerce

Prezentacija The Brewers of Europe

Prezentacija Mary Papaschinopolou